Στον βωμό της συγκράτησης της ύφεσης αλλά και της ανεργίας «θυσιάζει» η κυβέρνηση τις δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την Παρασκευή νέο πακέτο μέτρων με συνολικό προϋπολογισμό 3,5 δισ. και «καθαρό» πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος της τάξεως των 2 δισ. Με την προσθήκη και αυτών των μέτρων, το συνολικό κόστος για το 2020 αναθεωρείται περίπου στα 14-15 δισ. σε δημοσιονομικό επίπεδο, ενώ ανεβαίνει ακόμη περισσότερο στα 17 δισ. σε όρους ταμειακών επιπτώσεων. Με βάση τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις που γίνονται στο οικονομικό επιτελείο –και οι οποίες τελούν υπό συνεχείς αναθεωρήσεις ανάλογα με την πορεία των δημόσιων εσόδων– η χρονιά θα κλείσει με έλλειμμα γενικής κυβέρνησης που θα ξεπεράσει το 7% του ΑΕΠ ήτοι τα 14-15 δισ. Αυτή η «τρύπα» θα καλυφθεί περίπου κατά τα δύο τρίτα της με την αύξηση του δημοσίου χρέους κατά περίπου 8-10 δισ. συγκριτικά με το τέλος του 2019 και με την αξιοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων της χώρας κατά περίπου 5-7 δισ. Αν αυτές οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν –κάτι που εν πολλοίς εξαρτάται και από το αν θα υπάρξει νέο κύμα της πανδημίας– η χρονιά θα κλείσει με το χρέος να εκτοξεύεται κοντά ή και πάνω από τα 340 δισ. με την αναλογία του ως προς το ΑΕΠ να προσεγγίζει το 200%.
Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι το συνολικό κόστος των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη Βουλή εκτιμάται σε 3,5 δισ., εκ των οποίων «τα δύο δισ. είναι επιπρόσθετα αυτών που είχαν ανακοινωθεί έως σήμερα». Η διαφορά του 1,5 δισ., αφορά ουσιαστικά σε ανακατανομή κονδυλίων που είχαν ήδη προϋπολογιστεί στο πακέτο των μέτρων χωρίς όμως να αξιοποιηθούν τελικώς. Για παράδειγμα, στον συνολικό προϋπολογισμό των μέτρων έχει εγγραφεί δαπάνη ενός δισ. για το πρόγραμμα «Συν-Εργασία». Ωστόσο, με τη μορφή που είχε το πρόγραμμα μέχρι τώρα, έτυχε μειωμένης αποδοχής από τους εργοδότες, με αποτέλεσμα να προέκυπταν σαφείς ενδείξεις ότι αυτό το ένα δισ. ευρώ θα έμενε αδιάθετο. Από την άλλη, για τις πρώτες δύο φάσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής, έχει προϋπολογιστεί ποσό 2 δισ. Ωστόσο, μετά και την ολοκλήρωση της β΄ φάσης, εκτιμάται ότι το συνολικό ποσό των δανείων που θα χορηγηθεί από το κράτος δεν θα φτάσει σε αυτό το όριο αλλά θα περιοριστεί στο 1,6 δισ. ευρώ. Το όποιο ποσό μείνει αδιάθετο από τον β΄ γύρο της επιστρεπτέας προκαταβολής (σ.σ. η β΄ φάση είχε προϋπολογισμό 1,4 δισ. ευρώ) θα μεταφερθεί στον γ΄ γύρο που θα υλοποιηθεί τον Αύγουστο. Επίσης, η κυβέρνηση είχε ήδη συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό της ένα κονδύλι για τη μείωση της προκαταβολής φόρου το οποίο απλώς «επικαιροποιήθηκε» μετά την οριστικοποίηση της κλίμακας με τους νέους συντελεστές.
Το οικονομικό επιτελείο είχε εκτιμήσει το πρωτογενές έλλειμμα της φετινής χρονιάς στο 2% έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% που είχε καθοριστεί πριν ξεσπάσει η πανδημία. Μετά την αποτύπωση της πορείας των εσόδων κατά την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου αλλά και την αύξηση του προϋπολογισμού των μέτρων στήριξης, το πρωτογενές έλλειμμα εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 3,5-4%. Σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης, η χρονιά είναι πολύ πιθανό να κλείσει πλέον με έλλειμμα 7% ήτοι κοντά στα 14 δισ.