Του Δημήτρη Κατσαγάνη
Αλλαγές στο πλαίσιο των αναστολών των συμβάσεων εργασίας προανήγγειλε χθες από το βήμα της Βουλής, ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.
Συγκεκριμένα, η συγκεκριμένη δυνατότητα για επιχειρήσεις στον πληττόμενο κλάδο του τουρισμού (12μηνης λειτουργίας) θα επεκταθεί κατά 2 μήνες. Δηλαδή θα ισχύει και για τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο και όχι μόνο για τον Ιούνιο και Ιούλιο. Ωστόσο, για τις επιχειρήσεις αυτές υπάρχει “ρήτρα πληρότητας”.
Όποια τουριστική επιχείρηση έχει πληρότητα 20% µπορεί να βγάλει τα 2/3 του προσωπικού της σε αναστολή. Όποια έχει πληρότητα 50%, µπορεί να βγάλει σε αναστολή το 1/3, ενώ όποια έχει πληρότητα 80% δεν µπορεί να βγάλει κανέναν σε αναστολή.
Όσοι εργαζόµενοι βγουν σε αναστολή θα δικαιούνται ειδική αποζηµίωση 534 ευρώ, ενώ το κράτος θα καλύψει τις εισφορές τους υπολογισµένες επί των ονοµαστικών αποδοχών τους.
Όποια τουριστική επιχείρηση βγάλει σε αναστολή έστω και ένα άτομο του προσωπικού της τον Ιούλιο, δεν θα μπορεί να απολύσει κανέναν από τους εργαζομένους της έως τις 30 Αυγούστου. Και αυτό λόγω του ότι απαγορεύονται οι απολύσεις στις επιχειρήσεις αυτές (που βγάζουν σε αναστολή εργαζομένους) 30 μέρες μετά τη λήξη της.
Το “καθεστώς” αυτό της απαγόρευσης των απολύσεων αναμένεται να ισχύσει και για τους 2 επόμενους μήνες, οπότε θα συνεχισθεί, βάσει της εξαγγελίας Μητσοτάκη, να ισχύει η δυνατότητα αναστολής των συμβάσεων. Έτσι όποια επιχείρηση βγάλει σε αναστολή εργαζόμενο της τον Αύγουστο, δεν θα μπορεί να απολύσει κανένα έως τέλος Σεπτεμβρίου. Όποια αναστείλει συμβάσεις τον Σεπτέμβριο, δεν θα μπορεί να απολύσει κανέναν έως τέλος Οκτωβρίου.
Κατά τ’ άλλα, η δυνατότητα αναστολής συμβάσεων για το διάστημα Ιουνίου -Σεπτεμβρίου, χωρίς όμως “ρήτρα πληρότητας”, ισχύει και για τις εποχικές τουριστικές επιχειρήσεις σε ό,τι αφορά τους υποχρεωτικά επαναπροσλαμβανόμενους εργαζόμενους.Και αυτοί οι εργαζόμενοι θα δικαιούνται αποζημίωση από το κράτος έως 534 ευρώ/μήνα.
Επίσης, εκτός από τον τουρισμό, η δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργασίας έως και για το 100% του προσωπικού, αλλά -για την ώρα- μόνο για τον Ιούλιο, ισχύει για τις επιχειρήσεις στους πληττόμενους κλάδους των μεταφορών, του αθλητισμού και του πολιτισμού.
https://www.capital.gr/oikonomia/3465874/olo-to-neo-plaisio-ton-anastolon-sumbaseon-ergasias