Ουδέτερη στάση τηρεί η HSBC για τις ελληνικές μετοχές και το γ’ τρίμηνο του έτους (μετά την υποβάθμιση σε neutral από overweight που είχε προχωρήσει στα τέλη Απριλίου), σημειώνοντας πως ο πυρήνας της ελληνικής αγοράς, παραμένει ο ακόμη εύθραυστος ελληνικός τραπεζικός κλάδος.
Όπως επισημαίνει, απαιτείται βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού έτσι ώστε να απελευθερωθεί αξία στις ελληνικές τράπεζες και αυτό με τη σειρά του εξαρτάται από την επέκταση της οικονομικής ανάκαμψης που σημειώθηκε την περασμένη χρονιά. Ωστόσο, το σοκ του COVID-19 ώθησε την ελληνική οικονομία σε ύφεση, βάζοντας περαιτέρω εμπόδια στη βελτίωση της εικόνας των τραπεζών.
Στην επιφάνεια, όπως σημειώνει, οι τραπεζικές μετοχές φαίνονται φθηνές, με το P/E του 2020 να τοποθετείται στο 12,5 και ο δείκτης τιμής προς λογιστική αξία στο 0,2. Ωστόσο, δεδομένης της επιδείνωσης των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας λόγω της κρίσης της πανδημίας, η ποιότητα του ενεργητικού και η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών θα επιδεινωθούν επίσης, τη στιγμή μάλιστα που ο κλάδος βρισκόταν προ–COVID-19 ακόμα σε ευάλωτη θέση.
Έτσι, όπως τονίζει η HSBC, οι ελληνικές μετοχές αποτελούν ένα risk-on trade, ωστόσο προτιμά να τηρήσει ουδέτερη στάση και να επικεντρωθεί μόνο σε μετοχές της εγχώρια αγοράς που έχουν ισχυρούς ισολογισμούς.
Σε ότι αφορά γενικότερα το μακροοικονομικό περιβάλλον πάντως, όπως τονίζει η HSBC, η μακροπρόθεσμη εικόνα της Ελλάδας μπορεί να βελτιωθεί. Σταδιακά, και από μια χαμηλή βάση, οι προοπτικές του τουρισμού φαίνονται λίγο καλύτερες από ό, τι νωρίτερα στο έτος. Το ταμείο της ΕΕ, το “Next Generation”, θα μπορούσε να βοηθήσει στις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομία, τη στιγμή που και η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις.
Η HSBC επισημαίνει πως ελληνική κυβέρνηση ενήργησε γρήγορα και αποτελεσματικά για να αντιμετωπίσει το ξέσπασμα της πανδημίας, εισάγοντας από τις 23 Μαρτίου ένα εθνικό lockdown, ενώ από τις 4 Μαΐου πραγματοποιείται η σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.
Το πρόβλημα είναι η εξάρτηση της Ελλάδας από τον τουρισμό, όπως τονίζει η βρετανική τράπεζα και εκτιμά ότι η πτώση του τουρισμού κατά 50% θα μπορούσε να αφαιρέσει έως και 5% από το ΑΕΠ φέτος, και μάλιστα αυτό φαίνεται να είναι ένα αισιόδοξο σενάριο σε αυτό το στάδιο.
Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις της βρετανικής τράπεζας, η ύφεση αναμένεται να είναι μεγαλύτερη στο β’ τρίμηνο και να φτάσει το 12% από 8,6% που ανέμενε πριν, φέρνοντας έτσι την ύφεση στο σύνολο του 2020 στο 8,2% (από 6% πριν).