Η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη παραμένει πολύ χαμηλότερη σε σύγκριση με τα προ κορονοϊού επίπεδα παρά τη σημαντική βελτίωση που σημειώθηκε τον Μάιο και τον Ιούνιο, ενώ η αβεβαιότητα γύρω από την ισχύ της ανάκαμψης είναι πολύ υψηλή, δήλωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Christine Lagarde στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου που έπεται της ανακοίνωσης των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής.
Η ΕΚΤ δεσμεύεται να συνεχίσει να λαμβάνει όσα μέτρα χρειάζονται για την τόνωση της ανάπτυξης και του πληθωρισμού.
“Οι πραγματικές και αναμενόμενες απώλειες στις θέσεις απασχόλησης και στο εισόδημα και η εξαιρετικά αυξημένη αβεβαιότητα γύρω από την εξέλιξη της πανδημίας και τις οικονομικές προοπτικές εξακολουθούν να βάζουν φρένο στις δαπάνες των καταναλωτών και τις επενδύσεις των επιχειρήσεων”, προειδοποίησε η Lagarde από τη Φρανκφούρτη, τονίζοντας πως “η άφθονη ρευστότητα μέσω της νομισματικής πολιτικής παραμένει απαραίτητα”.
Έκκληση προς τους Ευρωπαίους ηγέτες
Η Lagarde επανέλαβε την ανάγκη για μια φιλόδοξη και συντονισμένη δημοσιονομική στάση των κρατών δεδομένης της ραγδαίας συρρίκνωσης της οικονομίας. Η ΕΚΤ απευθύνει έκκληση για περαιτέρω ισχυρή και συντονισμένη προσπάθεια για να προετοιμαστεί το έδαφος και να υποστηριχθεί η ανάκαμψη. “Είναι σημαντικό οι Ευρωπαίοι ηγέτες να συμφωνήσουν σε ένα φιλόδοξο πακέτο μέτρων”, δήλωσε η Lagarde.
Η ΕΚΤ εκτιμά ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα γίνει πραγματικότητα και θα είναι ένα ισχυρό μείγμα επιδοτήσεων -σε μεγαλύτερη αναλογία- και δανείων. Οι προσδοκίες είναι υψηλές δεδομένης της ανάγκης να αντιμετωπιστεί η ζημία που προκλήθηκε στις χώρες και τους τομείς που επηρεάστηκαν περισσότερο αλλά και να υλοποιηθούν κοινά προγράμματα στην κατεύθυνση της πράσινης, ψηφιοποιημένης οικονομίας.
“Μεγάλος αριθμός” Ευρωπαίων ηγετών κατανοεί τη σημασία του “να μην χάνεται χρόνος”, δήλωσε η Lagarde.
Πλήρης αξιοποίηση του PEPP
Η ΕΚΤ θα διατηρήσει τα επιτόκια στα τρέχοντα ή και χαμηλότερα επίπεδα έως ότου δει το outlook του πληθωρισμού να προσεγγίζει τον στόχο του “κάτω αλλά πλησίον του 2%”, με την υποτονική ζήτηση να ασκεί καθοδική πίεση στον πληθωρισμό.
Το ύψος του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων (PEPP) για την άμβλυνση των επιπτώσεων του κορονοϊού παραμένει στα 1,350 δισ. ευρώ. Η Lagarde σημείωσε ότι ένα χαρακτηριστικό του PEPP που το διαφοροποιεί από τα άλλα προγράμματα είναι η ευελιξία του -ως προς το χρόνο, τις τάξεις παγίων και τις χώρες. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της ΕΚΤ και εάν δεν υπάρξει σημαντική ανοδική απόκλιση στα οικονομικά μεγέθη, το πρόγραμμα PEPP θα αξιοποιηθεί στην πλήρη του έκταση.
“Είναι αποτελεσματικό, είναι επαρκές και δουλεύει. Δεν έχουμε συζητήσει ενδεχόμενη τροποποίησή του… ούτε υπάρχει ανάγκη να το επανεξετάσουμε”, δήλωσε η Lagarde για το PEPP.
Η ΕΚΤ παράλληλα θα συνεχίσει τις μηνιαίες αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme – APP), με μηνιαίο ρυθμό 20 δισ. ευρώ.
Η αδυναμία της παγκόσμιας οικονομίας υποσκάπτει τη ζήτηση για τις εξαγωγές της Ευρωζώνης.
Ευρώπη δύο ταχυτήτων;
Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο να υπάρξει ανάπτυξη δύο ταχυτήτων στην Ευρωζώνη μετά τον κορονοϊό, η Lagarde σημείωσε ότι υπήρχε απόκλιση προτού ξεσπάσει η πανδημία και υπάρχει κίνδυνος να διατηρηθεί και μετά. Για το λόγο αυτό η ΕΚΤ καλωσορίζει τα μέτρα ανάκαμψης και ευελιξίας της ΕΕ που έχουν στόχο να βοηθήσουν τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο αλλά και να ενθαρρύνουν τις επενδύσεις σε τομείς της οικονομίας που μπορεί να αποδειχθούν μετασχηματιστικοί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, περιορίζοντας τις αποκλίσεις μεταξύ των χωρών.
Αναστασία Κυριανίδη