Της Δήμητρας Καδδά
Ένα δημοσιονομικό μέτωπο αλλά και ένα μέτωπο ρευστότητας καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση φέτος και το 2021 προκειμένου να οριστικοποιήσει τα σχέδια της για την πληρωμή των αναδρομικών στους συνταξιούχους, αλλά και τον οδικό χάρτη μείωσης εισφορών και φόρων. Χωρίς να αποκλείει παράλληλα την επέκταση των μέτρων στήριξης όπως είναι οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν – προς το παρόν – έως το τέλος Οκτωβρίου.
Η μεγάλη “μάχη” αναμένεται λάβει χώρα περί τον Νοέμβριο και θα συνδέεται με την αποδοχή από την Κομισιόν αλλά και από τη Σύνοδο Κορυφής του σχεδίου ανάκαμψης και μεταρρυθμίσεων που θα υποβάλει η Ελλάδα (όπως και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη) έως τις 15 Οκτωβρίου. Δηλαδή παράλληλα με τον προϋπολογισμό του 2021.
Στο εν λόγω σχέδιο θα περιλαμβάνεται και η πρόθεση χρηματοδότησης μέρους του προγράμματος της κυβέρνησης για τη μείωση των εισφορών αλλά και των φόρων από το 2021 και μετά. Το κατά πόσο θα γίνει αποδεκτό να καλυφθεί ένα μέρος της εν λόγω δαπάνης (σε συνδυασμό με μεταρρυθμίσεις) από το σχέδιο των 32 δισ. ευρώ θα δείξει και το πόσο θα περιορισθεί το δημοσιονομικό και το χρηματοδοτικό “φορτίο”.
Το συνολικό περιθώριο του 2021 και των επόμενων ετών θα φανεί το φθινόπωρο και από μία άλλη παράλληλη απόφαση: από το εύρος της δημοσιονομικής ευελιξίας που θα διατηρηθεί και τα επόμενα χρόνια. Οι πρώτες εκτιμήσεις προς το παρόν να κάνουν λόγο για παράτασή της και για το επόμενο έτος αλλά και για το 2022.
Στο πεδίο των ταμειακών διαθέσιμων που απαιτούνται για να υλοποιηθεί η στρατηγική της Κυβέρνησης, η καθυστέρηση από την ΕΕ είναι δεδομένη. Ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εκτίμησε χθες ότι η ροή κοινοτικού χρήματος για τις δράσεις που αποφασίστηκαν τον Μάρτιο – Απρίλιο (πχ σχέδιο SURE) θα ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο και μετά. Και τούτο όταν προηγουμένως αναμενόταν η έλευση χρήματος τον Ιούνιο-Ιούλιο.
Αυτή η δυστοκία στη ροή χρημάτων εξηγεί εν μέρει, αναφέρουν αρμόδιες πηγές, και την επιφυλακτικότητα της κυβέρνησης στη λήψη πρόσθετων μέτρων στήριξης της οικονομίας. Παράλληλα σχεδιάζεται νέα έξοδος της χώρας στις αγορές, ενώ μεγάλη είναι η σημασία της ροής φορολογικών εσόδων μέσα στο καλοκαίρι.
Πληρωμή αναδρομικών
Όσον αφορά στα αναδρομικά ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ δεσμεύτηκε για την κάλυψη του συνόλου των συνταξιούχων που αφορά η απόφαση του ΣτΕ. Δημοσιονομικά το κόστος θα εγγράφει εξολοκλήρου στο 2020, ενώ η πληρωμή του θα αποφασιστεί σε συνδυασμό με τις ταμειακές δυνατότητες της οικονομίας αλλά και σε συνδυασμό με την δικαστική με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το δημόσιο.
Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε σχετικά πως “θα υλοποιήσουμε τις δικαστικές αποφάσεις. Αυτό είναι τετελεσμένο, και χωρίς να ταλαιπωρούνται οι συνταξιούχοι στα δικαστήρια, άρα η απόφαση θα καλύψει το σύνολο των συνταξιούχων”, σημείωσε. Για το ενδεχόμενο πληρωμής των αναδρομικών σε δόσεις ή εφάπαξ με κούρεμα στα ποσά, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι είναι κάτι που ακόμα συζητείται και θα γίνουν ανακοινώσεις όταν υπάρξουν και συγκεκριμένες αποφάσεις.
“Πότε πληρώνουμε και σε πόσες δόσεις πληρώνουμε, αν πληρώσουμε σε δόσεις ή αν υπάρχει κούρεμα ή όχι… Αυτό είναι κάτι το οποίο το συζητάμε και πολύ σύντομα με το αρμόδιο υπουργείο, -ουσιαστικά το επισπεύδον υπουργείο, το υπουργείο Εργασίας, θα υπάρχουν συγκεκριμένες αποφάσεις” είπε.
Ειδικότερα για το ενδεχόμενο κουρέματος στα αναδρομικά, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι δεν θα μιλήσει με σενάρια και πως όταν υπάρχει η τελεσίδικη πολιτική απόφαση της κυβέρνησης θα ανακοινωθεί. “Ο τρόπος με τον οποίο θα καταβληθούν τα συγκεκριμένα χρηματικά ποσά θα αποφασιστεί το επόμενο χρονικό διάστημα”, πρόσθεσε.
Επίσης σε συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής ο ΥΠΟΙΚ μίλησε για μόνιμες μειώσεις φόρων και, πρωτίστως, ασφαλιστικών εισφορών. “Όλα, όμως, θα εξαρτηθούν από την έκταση της υγειονομικής κρίσης και την πορεία αντιμετώπισής της. Σε ό,τι αφορά τις προσωρινές μειώσεις φόρων που έγιναν λόγω κορονοϊού, αυτές θα επαναξιολογηθούν τον Οκτώβριο” είπε..
“Για να επιτύχουμε την παραγωγική ανασυγκρότηση που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία, υλοποιούμε – και θα συνεχίζουμε να υλοποιούμε – πολιτικές και μεταρρυθμίσεις εστιασμένες στην εφαρμογή μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, με τη σταδιακή μείωση φορολογικών συντελεστών και, πρωτίστως, ασφαλιστικών εισφορών, στη συνέχιση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, στην προσέλκυση επενδύσεων με έμφαση στη βιομηχανία, τις υποδομές και την πράσινη ανάπτυξη, στη στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας και στη βελτίωση του κανονιστικού πλαισίου για το επιχειρείν, στον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας, στην αναβάθμιση της παιδείας και στην προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας” ανέφερε επίσης.
Για την συμφωνία της Συνόδου Κορυφής είπε πως σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, “είναι μία συμφωνία επωφελής, αφού αναμένεται να λάβουμε περίπου 19 δισ. ως επιχορηγήσεις, ενώ μπορούμε να λάβουμε επιπλέον μέχρι 12,7 δισ. σε δάνεια. Εάν σε αυτό το ποσό προσθέσουμε και τα 40 δισ. ευρώ που θα αντλήσουμε από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για την περίοδο 2021-2027, τότε το συνολικό πακέτο για την Ελλάδα ανέρχεται περίπου στα 72 δισ. ευρώ”.