ΚΥΠΡΟΣ : Απόφαση Διαιτητικού Δικαστηρίου ευνοεί ΚΔ για πρώην Λαϊκή

122

Απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου διατάζει τους Απαιτητές σε υπόθεση εναντίων της Κύπρου αναφορικά  με το κούρεμα καταθέσεων να καταβάλουν ασφάλεια ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων για να προχώρηση σε εξέταση της υπόθεσης.

Ανακοίνωση εξέδωσε το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας σε σχέση με την υπόθεση Theodoros Adamakopoulos and others v. Republic of Cyprus που αφορά το κούρεμα καταθέσεων της πρώην Λαϊκής.

Απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου στην Αίτηση που υπέβαλε η  Κυπριακή Δημοκρατία για Ασφάλεια Εξόδων, στο πλαίσιο της  υπόθεσης Theodoros Adamakopoulos and others v. Republic of Cyprus (ICSID Case No. ARB/15/49), η οποία αφορά απαιτήσεις πέραν των 900 υπηκόων Ελλάδας και Λουξεμβούργου σχετικά με τα μέτρα εξυγίανσης που εφαρμόστηκαν στην Τράπεζα Κύπρου και τη Λαϊκή Τράπεζα το 2013, διατάζει τους Απαιτητές να καταβάλουν ασφάλεια ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων Αμερικής, υπό μορφή συμφωνίας αποζημίωσης ή άλλη μορφή αμετάκλητης εγγύησης, ούτως ώστε να διασφαλιστεί ότι μία μελλοντική Διαιτητική Απόφαση που θα υποχρεώνει τους Απαιτητές να αποζημιώσουν τη Δημοκρατία για έξοδα που θα υποστεί στη διαιτησία θα μπορεί να ικανοποιηθεί. Ταυτόχρονα, το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο απέρριψε αντίστοιχο αίτημα των Απαιτητών όπως η Δημοκρατία καταβάλει ασφάλεια εξόδων.

Τέλος στην ανακοίνωση αναφέρει πως, Η Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω της Νομικής Υπηρεσίας, της Κεντρικής Τράπεζας και του Υπουργείου Οικονομικών, σε συνεργασία με τον διεθνή δικηγορικό οίκο Curtis Mallet-Prevost Colt & Mosle, υπερασπίζεται την υπόθεση ενώπιον του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου.

https://www.philenews.com/oikonomia/kypros/article/992221/apofasi-diaititikoy-dikastirioy-evnoei-kd-ga-proin-laiki