Του Δημήτρη Κατσαγάνη
Ανοίγουν από σήμερα οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες για τις δηλώσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας για το μήνα Ιούλιο.
Ο λόγος για τις ειδικές εφαρμογές του πληροφοριακού συστήματος “Εργάνη” και του supportemployees.services.gov.gr, στις οποίες μπορούν πληττόμενοι εργοδότες και εργαζομένοι αντίστοιχα να δηλώσουν ότι για το διάστημα από την 1η έως και την 31η Ιουλίου, οι συμβάσεις απασχόλησης των δεύτερων τίθενται σε “καθεστώς” αναστολής και έτσι (οι υπό αναστολή μισθωτοί) γίνονται δικαιούχοι της αποζημίωσης των έως 534 ευρώ.
Ο μηχανισμός αυτός για τον μήνα Ιούλιο αφορά αποκλειστικά και μόνο τους (πληττόμενους) κλάδους του τουρισμού, του αθλητισμού, του πολιτισμού και των μεταφορών.
Η πλατφόρμα του συστήματος “Εργάνη” (για τους εργοδότες) θα είναι ανοιχτή έως 24 Αυγούστου, ενώ η πλατφόρμα του supportemployes.services.gov.gr (για τους εργαζομένους) θα είναι ανοιχτή έως 25 Αυγούστου. Πρώτα γίνεται η δήλωση του εργοδότη μίας επιχείρησης και έπειτα πρέπει να γίνει η δήλωση του εργαζομένου (της ίδιας επιχείρησης).
Οι εργαζόμενοι, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τους τελούσαν σε αναστολή κατά το μήνα Ιούνιο και παρατείνεται η αναστολή τους για τον μήνα Ιούλιο, δεν απαιτείται να προβούν σε δήλωση παρά μόνο αν επιθυμούν την τροποποίηση στοιχείων τους (π.χ. ΙΒΑΝ) και εντός των ανωτέρω προθεσμιών.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι πληρωμές των αποζημιώσεων στους υπό αναστολή εργαζομένους αναμένεται να πραγματοποιηθούν γύρω στα μέσα Σεπτεμβρίου.
Υπενθυμίζεται πως οι αποζημιώσεις υπολογίζονται ως ισοδύναμα των ημέρων της αναστολής.
Για παράδειγμα, αν κάποιος εργαζόμενος βγει σε αναστολή για 30 μέρες, θα λάβει ολόκληρη την αποζημίωση των 534 ευρώ. Αν βγει πχ για 15 μέρες, θα λάβει τη μισή, δηλαδή 267 ευρώ (534 ευρώ: 2). Το κόστος των ασφαλιστικών εισφορών για το διάστημα της αναστολής καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το κράτος.
Επίσης, όποια επιχείρηση βγάλει έστω και ένα εργαζόμενο της σε αναστολή, απαγορεύεται να απολύσει όχι μόνο τον υπό αναστολή εργαζόμενο αλλά και οποιονδήποτε άλλο, έως 30 μέρες μετά τη λήξη της αναστολής. Έτσι, πχ αν μία επιχείρηση με 50 εργαζόμενους, βγάλει σε αναστολή τους 20 για το διάστημα μεταξύ 1ης -18ης Ιουλίου, δεν μπορεί να απολύσει κανένα από τους 50 εργαζομένους της έως και την 18η Αυγούστου. Αν η ίδια επιχείρηση, διατηρήσει την αναστολή έως τις 31 Ιουλίου, δεν θα μπορεί να απολύσει κανένα εργαζόμενο έως τις 30 Αυγούστου.
Oι εργαζόμενοι με δικαίωμα επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις -εργοδότες κύριων ή μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων ή τουριστικών λεωφορείων μπορούν να υποβάλλουν μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις έως 31 Αυγούστου, για το μήνα Ιούλιο, στην ήδη ανοιχτή πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr προκειμένου να λάβουν αποζημίωση έως 534 ευρώ (ανάλογα με το πλήθος των ημερών της αναστολής).
Αν η δήλωση αφορά όλο το μήνα Ιούλιο το ύψος της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ανέρχεται στο ποσό των 534 ευρώ. Σε διαφορετική περίπτωση, η αποζημίωση υπολογίζεται αναλόγως των δηλωθέντων ημερών.
Σημειώνεται ότι είναι δυνατή η υποβολή μονομερών δηλώσεων και για το μήνα Ιούνιο.
Επίσης, οι εργαζόμενοι των ειδικών κατηγοριών μπορούν να υποβάλλουν στην ήδη ανοιχτή πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr έως και 31 Αυγούστου 2020 τις δικές τους υπεύθυνες δηλώσεις, για το μήνα Ιούλιο, προκειμένου να λάβουν την αποζημίωση των 534 ευρώ.
Επίσης, για τον Αύγουστο αλλά και για το Σεπτέμβριο, έχει προβλεφθεί ήδη, δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργασίας στις τουριστικές επιχειρήσεις (καταλύματα, λεωφορεία), τόσο εποχικής, όσο 12μηνης λειτουργίας.
Σενάρια, μάλιστα, προβλέπουν πως θα επεκταθεί και το Σεπτέμβριο, η δυνατότητα αναστολής των συμβάσεων εργασίας στους κλάδους της εστίασης, του αθλητισμού, του πολιτισμού και των μεταφορών.