Της Δήμητρας Καδδά
Oι ελπίδες ένταξης στο των μειώσεων φόρου και εισφορών που έχει προγραμματίσει η κυβέρνηση στο σχέδιο ανάκαμψης των 32 δισ. ευρώ είναι μεν μειωμένες, αλλά όχι ανύπαρκτες, επισημαίνουν αρμόδιες πήγες. Εξηγούν πως για να περάσει μία τέτοια πρόταση τις “συμπληγάδες” των ηγετών της ΕΕ (που θα πρέπει να μην προβάλλουν αντίρρηση) θα πρέπει να συνδεθεί με κάποια μεταρρύθμιση.
Ως παράδειγμα αναφέρουν μία μείωση των ασφαλιστικών εισφορών συνδεδεμένη, για παράδειγμα, με μία μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος ώστε να αναπτυχθεί ο τρίτος πυλώνας ή με την παροχή φορολογικών και άλλων κινήτρων για επενδύσεις.
Η κυβερνητική αυτή πρόθεση έχει ήδη μεταφερθεί στις Βρυξέλλες, αλλά η “επίσημη” διαπραγμάτευση θα γίνει στο πλαίσιο της οριστικοποίησης του σχεδίου ανάκαμψης που θα τεθεί σε διαβούλευση στο τέλος Σεπτεμβρίου ούτως ώστε να είναι συμβατό με την “ντιρεκτίβα” των Θεσμών.
Άλλωστε έως τότε θα έχει ξεκαθαρίσει και το τοπίο στις Βρυξέλλες. Σημειώνεται ότι μετά την απόφαση της Συνόδου Κορυφής για το γενικό πολιτικό πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης που ελήφθη τον Ιούλιο δεν υπάρχουν “νεότερα” από το μέτωπο των νομικών κειμένων που πρέπει να ανακοινωθούν από την Κομισιόν προς το Ευρωκοινοβούλιο. Προκειμένου αυτό, με τη σειρά του, να αποφασίσει (εγκρίνοντας ή απορρίπτοντας το εν λόγω σχέδιο).
Στο καλό σενάριο η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα πρέπει να εκδοθεί προς το τέλος Σεπτέμβρη ή στις αρχές Οκτωβρίου ούτως ώστε μετά τις 15 Οκτωβρίου να μπορούν τα εθνικά σχέδια (δηλαδή και το ελληνικό) να κατατεθούν στις Βρυξέλλες. Και εν συνεχεία να ξεκινήσει μία νέα διαδικασία διαβούλευσης και έγκρισης.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη (που αναλαμβάνει τον συντονισμό του σχεδίου ανάκαμψης) η διαδικασία εγκρίσεων οδηγεί χρονικά ανά την ΕΕ έως τον Απρίλιο του 2021. Τότε αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εθνικές διαδικασίες έγκρισης του νέου σχήματος από τα Εθνικά Κοινοβούλια ανά την Ευρώπη αλλά και των εθνικών προγραμμάτων από τους θεσμούς (Κομισιόν και Σύνοδος Κορυφής).
Από την άλλη μεριά, σύμφωνα με τον αναπληρωτή Υπουργό και δηλώσεις που έκανε στο ραδιόφωνο του Πρώτου Θέματος η σωστή υλοποίηση των εν λόγω παρεμβάσεων οδηγεί σε διπλασιασμό των κοινοτικών κονδυλίων που μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα από τα 4-5 δισ. ευρώ ετησίως σε έως 12 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια. Ο λόγος για μία μεγάλη διαχειριστική πρόκληση που αν πετύχει όμως επιταχύνει το ΑΕΠ κατά 2-3% και δημιουργεί από μόνο του περισσότερο δημοσιονομικό χώρο.
Δηλαδή το ίδιο το πακέτο ανάκαμψης δίνει μεγαλύτερο περιθώριο ώστε η ελληνική κυβέρνηση να μπορέσει να υλοποιήσει το σχέδιο μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και των φόρων. “Το Ταμείο Ανάκαμψης μας δίνει τη δυνατότητα γιατί θα δημιουργήσει και δημοσιονομικό χώρο να διαπραγματευθούμε με τους θεσμούς πρόσθετες φορολογικές και ασφαλιστικές μειώσεις, ώστε να εκπληρώσουμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις”, ανέφερε ο Αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ.
Βέβαια αυτό το δημοσιονομικό περιθώριο, αλλά και τα ταμειακά διαθέσιμα, εξαρτώνται και από έναν άλλο πάρα πολύ σημαντικό και εξαιρετικά αστάθμητο παράγοντα: την πορεία της υγειονομικής κρίσης.
Αυτή τη στιγμή είναι σαφέστατη η ανάγκη για συνεχή μέτρα στήριξης της αγοράς. Αυτό έγινε φανερό εκ νέου, με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακοινώνει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ στα μικρά νησιά. Παράλληλα προωθείται η παράταση των αναστολών σε συγκεκριμένους πλητόμενους κλάδους, αλλά και η ενίσχυση του προγράμματος Συν-Εργασία. Και βεβαίως ένα νέο πακέτο παρεμβάσεων στήριξης της αγοράς.
Στα σκαριά βρίσκονται και νέα πακέτα στήριξης. Όπως επεσήμανε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών όσο αυξάνονται τα μέτρα στήριξης τόσο μειώνονται τα περιθώρια – δημοσιονομικά και ταμειακά – για τις άλλες παρεμβάσεις που θα πρέπει να ακολουθήσουν και θα συνεχίζουν το πρόγραμμα μείωσης φόρων και εισφορών. Και όσο πιο πολύ κρατήσει στο χρόνο η υγειονομική κρίση, τόσο πιο αναγκαία θα είναι η διατήρηση αποθεμάτων για να στηριχθεί η οικονομία και η αγορά…