Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Philip Lane επέστησε την προσοχή να μην δίνεται υπερβολική έμφαση σε πρόσφατα μακροοικονομικά στοιχεία που δείχνουν θετικές τάσεις και προειδοποίησε ότι η αναζωπύρωση του κορονοϊού σε παγκόσμια κλίμακα θα βαρύνει επί των κινήσεων καταναλωτών και επιχειρήσεων για ορισμένο διάστημα ακόμη.
Δεν θα ήταν “σοφό” να αντλούνται υπερβολικά αισιόδοξα συμπεράσματα από τα λιγότερα κακά του αναμενομένου στοιχεία για την πορεία της οικονομίας στην Ευρωζώνη το β’ τρίμηνο, ενώ θα πρέπει να αναμείνουμε και τα στοιχεία του τριμήνου που θα κλείσει με το τέλος Σεπτεμβρίου, σημειώνει ο οικονομικός αναλυτής σε ανάρτησή του στο προσωπικό του ιστολόγιο.
Η αύξηση, άλλωστε, των κρουσμάτων κορονοϊού σε ορισμένες περιοχές της Ευρώπης, αλλά και παγκοσμίως, συμπληρώνει, επηρεάζει αρνητικά τις καταναλωτικές δαπάνες, αλλά και τις επενδύσεις από πλευράς των επιχειρήσεων.
“Οι συγκεκριμένοι παράγοντες μπορούν να εξηγήσουν γιατί η οικονομία αναμένεται να χρειαστεί αρκετό καιρό για να ανακάμψει πλήρως από το σοκ της πανδημίας, καθώς και γιατί συνεχίζει να είναι αναγκαία η σημαντική δημοσιονομική και νομισματική τόνωση”, προσθέτει ο κ. Lane.
Μολονότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά το ποσοστό – ρεκόρ του 12,1% το β’ τρίμηνο του 2020, πέφτοντας σε επίπεδα που η ζώνη του ενιαίου νομίσματος δεν είχε δει από τις αρχές του 2005, η οικονομία έδειξε να ανακάμπτει ταχύτερα του αναμενομένου τον Μάιο και τον Ιούνιο, δηλαδή μετά τη λήξη του lockdown. H EKT ανέμενε συρρίκνωση του ΑΕΠ της τάξης του 13%.
“Τα επίπεδα της οικονομικής αποδυνάμωσης παραμένουν εξαιρετικά υψηλά και οι προοπτικές εμφανίζονται εξαιρετικά αβέβαιες”, καταλήγει ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ.