Ανακάμπτει σταδιακά το λιανεμπόριο μετά το πλήγμα που δέχθηκε ο κλάδος την περίοδο του lockdown, σημειώνοντας μικρή πτώση της τάξεως του 5,3% τον Μάιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα κατά την προηγούμενη χρονιά. Την ίδια στιγμή, σημαντική μερίδα καταναλωτών εξακολουθεί, ακόμη και μετά το lockdown, να εμπιστεύεται τα ηλεκτρονικά καταστήματα, πραγματοποιώντας τις αγορές του και αξιοποιώντας τις εκπτώσεις που προσφέρουν πολλά από αυτά. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών κατά τον μήνα Μάιο 2020 παρουσίασε μείωση 5,3% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου 2019 και 19,6% σε σύγκριση με αντίστοιχο δείκτη του μήνα που προηγήθηκε, δηλαδή του Απριλίου 2020. Η πτώση των πωλήσεων τον Μάιο αποδίδεται κυρίως στη μείωση του τζίρου κατά περίπου 25,2% των καταστημάτων καυσίμων και λιπαντικών αυτοκινήτων. Μείωση πωλήσεων σημείωσαν επίσης καταστήματα που πωλούν βιβλία και χαρτικά (-4,3%), τα πολυκαταστήματα (-15,8%), καταστήματα τροφίμων-ποτών και καπνού (-15,1%) καθώς και καταστήματα ένδυσης και υπόδησης (-21,9%). Ανοδος καταγράφηκε στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων (8,7%) και στα καταστήματα φαρμακευτικών – καλλυντικών (5,7%).
Ηλεκτρονικό εμπόριο
Ενώ ο τζίρος των εμπορικών καταστημάτων που πωλούν προϊόντα μόδας συρρικνώθηκε σημαντικά κατά το δίμηνο του lockdown, οι πωλήσεις των e-shops εκτοξεύθηκαν εκείνο το διάστημα. Μάλιστα, η προτίμηση προς τις online αγορές φαίνεται να διατηρήθηκε ακόμη και μετά την άρση των μέτρων και το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας. Ετσι, πρόσφατη έρευνα της GLAMI που εξετάζει τις καταναλωτικές τάσεις στον χώρο της μόδας, καταδεικνύει ότι πάνω από 5 στους 10 Ελληνες (54%) ξόδεψαν περισσότερα χρήματα για την αγορά online προϊόντων μόδας τον τελευταίο μήνα, ενώ ένα ποσοστό της τάξεως του 22% ψώνισε σε φυσικά καταστήματα.
Σύμφωνα μάλιστα με την έρευνα, οι καλύτερες τιμές, οι εκπτώσεις αλλά και η θετική εμπειρία των καταναλωτών είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους οι Ελληνες πραγματοποιούν στα ηλεκτρονικά καταστήματα τις αγορές τους. Πιο συγκεκριμένα, το 35% δηλώνει ότι βρήκε καλύτερες τιμές στα ηλεκτρονικά καταστήματα, ενώ το 28% επέλεξε τις ηλεκτρονικές αγορές λόγω των εκπτώσεων. Ιδιο ποσοστό, δηλαδή 28%, επιλέγει τις online αγορές επειδή απλά του αρέσουν, ενώ το 16% των ερωτηθέντων τις προτιμά γιατί δεν έχει χρόνο να πάει στα μαγαζιά. Επίσης, για το 12% το lockdown αποτέλεσε ευκαιρία ώστε να ανακαλύψει τα οφέλη των online αγορών, ενώ ένα μικρό μόνο ποσοστό (5%) δήλωσε την πανδημία ως λόγο αποφυγής των φυσικών καταστημάτων.
Οι εκπτώσεις αποτέλεσαν σημαντικό κίνητρο και για όσους πραγματοποιούν τις αγορές τους σε φυσικά καταστήματα. Το 22% ήθελε να τα επισκεφθεί για να αναζητήσει τις προσφορές των καταστημάτων, ενώ ένα 19% απορρίπτει τις online αγορές λόγω της διαδικασίας επιστροφής των προϊόντων.
Επίσης, το 16% υποστηρίζει ότι επιλέγει τα φυσικά καταστήματα για να τονώσει την τοπική οικονομία, ενώ το 5% δήλωσε ότι δεν φοβάται πλέον την πανδημία, συνεχίζοντας να εμπιστεύεται για τις αγορές του τα φυσικά καταστήματα.
Ενδιαφέρον εύρημα της παρούσας έκθεσης αποτελεί και το γεγονός ότι τους τελευταίους δύο μήνες πάνω από 7 στους 10 καταναλωτές, ήτοι το 73%, προχώρησαν σε αγορές μόδας, ενώ μόλις το 13% δήλωσε ότι προσπαθεί να κάνει οικονομία αποφεύγοντας ακόμη και την επίσκεψη στα μαγαζιά.