Τέσσερις παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό προβλέπει το προσχέδιο της «επιτροπής Πισσαρίδη» για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Συγκεκριμένα, σε αυτό αναφέρονται:
-Η μείωση ασφαλιστικών εισφορών (ενδεικτικά, μέσω flat εισφορών υγείας) και ανώτατου ορίου ασφαλιστέου εισοδήματος.
-Η ενίσχυση αναλογικότητας δημόσιου διανεμητικού πυλώνα ασφάλισης. Ανάπτυξη δεύτερου και τρίτου πυλώνα με κίνητρα με ιδιωτικές αποφάσεις.
-Η μετάβαση από διανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό σύστημα επικουρικής σύνταξης, με άμεση εφαρμογή για όσους εισέρχονται στην αγορά εργασίας και εθελοντικά για όσους άλλους εργαζόμενους το επιθυμούν.
-Ένα πλαίσιο εποπτείας για ασφαλιστικά ταμεία, συμπεριλαμβανομένου και ενός δημόσιου ταμείου.
Υπενθυμίζεται πως αποτελεί προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης της ΝΔ η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών μισθωτών κατά 5 μονάδες έως το 2023. Ήδη έχουν μειωθεί κατά 0,9% τον περασμένο Ιούνιο και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει δηλώσει πως αποτελεί πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης η μείωση του μη μισθολογικού κόστους. Όσον αφορά το «flat εισφορών υγείας», το οποίο αναφέρεται στο προσχέδιο, πρόκειται, όπως έχει αποκαλύψει το Capital.gr, για ένα ενιαίο ασφάλιστρο υγείας, όπως ισχύει από 1/1/2020 για τους μη μισθωτούς.
Σχετικά με την ενίσχυση της αναλογικότητας του δημόσιου διανεμητικού πυλώνα, υπενθυμίζεται πως πρόσφατος ασφαλιστικός νόμος Βρούτση προβλέπει αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων για όσους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης. Όσον αφορά την πρόταση για ενίσχυση του 2ου πυλώνα (επαγγελματικά ταμεία) και του 3ου πυλώνα (ιδιωτική ασφάλιση) αποτελούν, επίσης, προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης.
Αναφορικά με την πρόταση της «επιτροπής Πισσαρίδη» περί μετάβασης της επικουρικής σύνταξης σε ένα κεφαλαιοποιητικό σύστημα, σημειώνεται πως ομάδα εργασίας την οποία συνέστησε ο τέως Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Νότης Μηταράκης, είχε συντάξει το περασμένο φθινόπωρο σχετικό αναλυτικό πόρισμα. Ωστόσο, η έκδοση των αποφάσεων του ΣτΕ, σύμφωνα με τις οποίες ήταν αντισυνταγματικές οι περικοπές του νόμου Κατρούγκαλου οδήγησε στο «πάγωμα» της υλοποίησης των σχετικών ή παρεμφερών προτάσεων.