Του Δημήτρη Κατσαγάνη
Κατά 17% μειώθηκαν τα έσοδα των ταμείων από ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών τον Ιούλιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, αναφέρουν αρμόδια στελέχη το Capital.gr.
Συγκεκριμένα, το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) εισέπραξε τον περασμένο μήνα 108 εκατ. ευρώ έναντι 131 εκατ. ευρώ πέρυσι. Πρόκειται για μείωση 23 εκατ. ευρώ.
Να σημειωθεί πως η “επίδοση” αυτή είναι καλύτερη σε σχέση με εκείνη του Μάιου, όπου η μείωση των εσόδων από ασφαλιστικές ρυθμίσεις είχε φτάσει στο 50%. Μεσολάβησε ο Ιούνιος, κατά τον οποίο έληξε η παράταση καταβολής των δόσεων των ρυθμίσεων, οι οποίες είχαν “παγώσει” το Μάρτιο, στα πλαίσια των κυβερνητικών μέτρων στήριξης των πληττόμενων επιχειρηματιών.
Συγκρίνοντας την εισπραξιμότητα στο πεδίο των ρυθμίσεων μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, φαίνεται πως πάνω από τους μισούς οφειλέτες οι οποίοι σταμάτησαν να πληρώνουν τις δόσεις τους το Μάρτιο, ξεκίνησαν και πάλι να τις πληρώνουν από τον Ιούνιο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΑΟ, το Μάρτιο του 2020, κοντά στους 450.000 οφειλέτες είχαν ενεργή ρύθμιση στα ταμεία.
Η πτώση 50% στα έσοδα από ρυθμίσεις, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, “δείχνει” πως οι μισοί εξ αυτών, δηλαδή έως 225.000 δεν μπόρεσαν να πληρώσουν και επωφελήθηκαν από το μέτρο της παράτασης.
Η μείωση 17% στα έσοδα από ρυθμίσεις τον Ιούλιο, “δείχνει” πως έως πως έως 148.000 οφειλέτες (έναντι 225.000 το Μάρτιο) ξεκίνησαν να ξαναπληρώνουν τις δόσεις των ρυθμίσεων.
Αντίθετα, κοντά στους 77.000 δεν μπόρεσε. Με άλλα λόγια, σχεδόν 1 στους 5 “ρυθμισμένους” οφειλέτες φαίνεται να μην μπορεί να διατηρήσει τον διακανονισμό τους, με πιθανή συνέπεια να το χάσει.
Ωστόσο, το τέλος των παρατάσεων και για τις τρέχουσες εισφορές των πληττόμενων επιχειρηματιών (εργοδοτών και επαγγελματιών) από τον επόμενο μήνα, ενδεχομένως να ασκήσει πιέσεις και σε όσους κατάφεραν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από τις ρυθμίσεις των οφειλών τους. Υπενθυμίζεται πως έως τις 30 Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να πληρώσουν τις τρέχουσες εισφορές των μισθωτών τους (για το μήνα Φεβρουάριο) οι πληττόμενοι εργοδότες. Μέχρι την ίδια ημερομηνία, θα πρέπει οι πληττόμενοι επαγγελματίες να πληρώσουν την 1η δόση (επί συνόλου 4) των τρεχουσών εισφορών του Φεβρουαρίου -Μαρτίου.
Η μη πληρωμή των παραπάνω εισφορών ή των τρεχουσών εισφορών (του Ιουλίου για τους επαγγελματίες και του Αυγούστου για τους εργοδότες) το Σεπτέμβριο θα οδηγήσει σε απώλεια της ρύθμισης ακόμα και αν ένας οφειλέτης πληρώσει τη δόση του Σεπτεμβρίου.
https://www.capital.gr/oikonomia/3473203/tameia-meiosi-17-sta-esoda-apo-ruthmiseis-ton-ioulio