Του Δημήτρη Κατσαγάνη
Τρεις “βόμβες” χρεών εργοδοτών και επαγγελματιών δοκιμάζουν τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων, ιδίως, από τον ερχόμενο μήνα.
Η πρώτη “βόμβα” προέρχεται από τις οφειλές που γεννήθηκαν μετά το ξέσπασμα της κορονο-κρίσης από επιχειρηματίες, πληττόμενους και μη.
Η δεύτερη, προέρχεται από τις εισφορές τις οποίες έχει αναλάβει το κράτος για τους υπό αναστολή εργαζομένους αλλά και όλους τους επιδοτούμενους -στο κομμάτι των εισφορών- μισθωτούς.
Η τρίτη, αφορά, τις οφειλές οι οποίες θα βεβαιωθούν από την εκκαθάριση των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών για το έτος 2019.
Όπως έχει αποκαλύψει το Capital.gr, από τον ερχόμενο μήνα και έπειτα αναμένεται να “τρέξει” ο υπολογισμός των εισφορών των επαγγελματιών με βάση το φορολογητέο εισοδήματος του 2019. Από τη διαδικασία αυτή θα προκύψουν πιστωτικά υπόλοιπα για όσους δήλωσαν το 2019 χαμηλότερο εισόδημα σε σχέση με το 2018. Για όσους δήλωσαν το 2019 υψηλότερο εισόδημα σε σχέση με το 2018 ή δεν κατέβαλαν τις προσωρινές εισφορές τους το 2019 (με βάση το εισόδημα του 2018), θα προκύψει χρεωστικό υπόλοιπο, το οποίο θα πρέπει να εξοφληθεί σε 5 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
Έτσι, αν π.χ. η εκκαθάριση ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο, η εξόφληση των χρεωστικών υπολοίπων πρέπει να εξοφληθεί έως τον Φεβρουάριο του 2021 (παράλληλα με την καταβολή των τρεχουσών εισφορών), εκτός αν η κυβέρνηση, όπως εξετάζουν κύκλοι των Ταμείων, λόγω της επιδεινούμενης κορονο-κρίσης αποφασίσει είτε το προσωρινό “πάγωμα” των οφειλών αυτών (π.χ. για έως 5 μήνες), είτε την εξόφλησή τους σε περισσότερες δόσεις (π.χ. διπλάσιες, δηλαδή 10 αντί για 5).
Όσον αφορά το βάρος των εισφορών των υπό αναστολή εργαζομένων το οποίο έχει αναλάβει το κράτος, ήδη για το Μάρτιο-Μάιο το σχετικό κόστος έχει ανέλθει στα 420 εκατ. ευρώ και έχει ξεκινήσει η σταδιακή εξόφλησή του.
Μετά από μία σχετική μείωση του σχετικού βάρους τον Ιούνιο-Ιούλιο, καθώς μειώθηκαν οι πληττόμενοι κλάδοι, οι οποίοι μπορούσαν να κάνουν χρήση του σχετικού μέτρου, αναμένεται σχετική αύξησή τους από τον τρέχοντα μήνα και τον Σεπτέμβριο, καθώς επανήλθε η οριζόντια -για όλους τους πληττόμενους κλάδους- δυνατότητα αναστολών. Το ίδιο ενδεχομένως να συμβεί και μετά τον Σεπτέμβριο, δηλαδή τον Οκτώβριο, καθώς αναμένεται η χρονική παράταση του εν λόγω μέτρου.
Επίσης, “τρύπα” στα Ταμεία, η οποία πρέπει να καλυφθεί από το κράτος, θα δημιουργηθεί από την επιδότηση των εισφορών για όσους εργαζομένους ενταχθούν στο μηχανισμό “Συν-Εργασία”, για τους εποχικούς μερικώς απασχολούμενους, αλλά και τους μισθωτούς των πληττόμενων κλάδων του τριτογενούς τομέα.
Σχετικά, με τις νέες οφειλές των πληττομένων και μη εργοδοτών και επαγγελματιών, στο 7μηνο εκτιμώνται γύρω στο 1,5 δισ. ευρώ (1,2 δισ. ευρώ για εργοδότες και 300 εκατ. ευρώ για τους επαγγελματίες) και προέρχονται είτε από τις παρατάσεις καταβολής των τρεχουσών εισφορών της περιόδου Μαρτίου-Ιουνίου 2020 (για τους πληττόμενους) σε συνδυασμό με την έκπτωση 25% για τους επαγγελματίες, είτε από την αθέτηση πληρωμών (για τους μη πληττόμενους).
Ωστόσο, οι οφειλές αυτές ενδεχομένως να μεγαλώσουν και άλλο σε περίπτωση που επανέλθει το μέτρο της παράτασης π.χ. για τις εισφορές του Αυγούστου, Σεπτεμβρίου κ.λπ. ή να παραμείνουν πάνω-κάτω στο ίδιο επίπεδο, σε περίπτωση που η κυβέρνηση αποφασίσει να θεσπίσει δυνατότητες ρύθμισης (12-24 δόσεις για τις υπό αναστολή, 24 ή 36 δόσεις για όλες τις οφειλές κ.λπ.).