Του Δημήτρη Κατσαγάνη
Αντίστροφη μέτρηση 14 ημερών ξεκινά από σήμερα για τη λήξη της αναστολής στη λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης μη ρυθμισμένων ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών.
Συγκεκριμένα, στις 31 Αυγούστου εκπνέει η προθεσμία “παγώματος” της υλοποίησης μέτρων κατάσχεσης κινητής και ακίνητης περιουσίας σε όσους οφειλέτες των ταμείων δεν είχαν ρυθμίσει τις οφειλές τους μέχρι το ξέσπασμα της κρίσης του κορονοϊού, αλλά έπειτα εντάχθηκαν σε πληττόμενους κλάδους.
Συνεπώς, όσοι πληττόμενοι επιχειρηματίες (είτε είναι εργοδότες, είτε είναι αυτοαπασχολούμενοι), όπως τονίζουν στο Capital.gr αρμόδια στελέχη των ταμείων, δεν είχαν ρυθμίσει τις οφειλές τους πριν το Μάρτιο, οπότε ξέσπασε η πανδημία, μαζί και τα περιοριστικά μέτρα κίνησης αλλά και τα μέτρα προστασίας των επιχειρήσεων, θα πρέπει να μπουν σε “τροχιά” διευθέτησης των οφειλών τους ενόψει της λήξης της προθεσμίας της 31ης Αυγούστου, προκειμένου να προστατευθούν από ενδεχόμενη εφαρμογή σε βάρος τους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης.
Από τα μέτρα αυτά, φυσικά, δεν κινδυνεύουν οι πληττόμενοι επιχειρηματίες οι οποίοι είχαν ρυθμίσει, προ του Μαρτίου 2020, τις οφειλές τους και εντάχθηκαν στο “καθεστώς” της τρίμηνης παράτασης των δόσεων των ρυθμίσεων τους. Το “καθεστώς” αυτό έληξε μεν στις 30 Ιουνίου, καθώς έως τότε έπρεπε να πληρώσουν τις δόσεις του Μαρτίου, αλλά έμμεσα συνεχίζεται και πέραν της 30ης Ιουνίου, καθώς οι δόσεις του Απριλίου έπρεπε να καταβληθούν έως 31 Ιουλίου, οι δόσεις του Αυγούστου πρέπει να καταβληθούν έως 31 Αυγούστου κλπ.
Οι παρατάσεις αυτές δεν ισχύουν για τους μη πληττόμενους επιχειρηματίες. Συνεπώς, αυτοί έπρεπε να καταβάλλουν εμπρόθεσμα καθόλη τη διάρκεια του Μαρτίου -Μαΐου τις προβλεπόμενες μηνιαίες δόσεις. Όσοι, όμως, δεν τις κατέβαλλαν, λόγω του γενικότερου κλίματος οικονομικής συρρίκνωσης και αβεβαιότητας την περασμένη άνοιξη, ή όσοι επίσης αθέτησαν τις τρέχουσες πληρωμές τους στα ταμεία (ακόμα και αν δεν ανήκαν σε πληττόμενους κλάδους) δεν κινδύνευσαν έως τώρα, δηλαδή για το διάστημα Μαρτίου -Αυγούστου (ούτε θα κινδυνεύσουν έως το τέλος του μηνός) με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.
Και αυτό για δύο λόγους. Κατά πρώτον, έως τέλη Απριλίου ήταν κλειστά όλα τα δικαστήρια, συνεπώς δεν μπορούσε κανένας θιγόμενος να κινηθεί νομικά.
Συνεπώς, δεν λήφθηκε από πλευράς Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών κανένα μέτρο αναγκαστικής είσπραξης.
Κατά δεύτερον, στα ταμεία αντιμετώπισαν τους πρόσκαιρα μη πληττόμενους οφειλέτες, όπως και τους πληττόμενους, δηλαδή δεν προέβησαν στη λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.
Κύκλοι των ταμείων, όμως, επισημαίνουν στο Capital.gr, πως η τρέχουσα επιδείνωση της υγειονομικής κρίσης, έχει οδηγήσει την κυβέρνηση στις πρώτες κινήσεις επαναφοράς των οριζοντίων παρεμβάσεων, όπως πχ η επαναφορά της δυνατότητας αναστολής των συμβάσεων εργασίας σε όλους τους πληττόμενους κλάδους.
Αυτό σημαίνει, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, πως δεν θα πρέπει να αποκλείεται η παράταση του “παγώματος” της υλοποίησης μέτρων κατάσχεσης, πέραν της 31ης Αυγούστου 2020 (πχ έως τέλος Οκτωβρίου ή και έως τέλος του χρόνου), στα πλαίσια ενός ανάλογου ενδεχομένου νέου κύματος παρατάσεων τόσο για τις τρέχουσες εισφορές, όσο και για τις ρυθμισμένες ληξιπρόθεσμες εισφορές (πχ 2, 3 μήνες).