Του Δημήτρη Δελεβέγκου
Ισχυρή ζήτηση συγκεντρώνουν διεθνώς τα προγράμματα Χρυσής Βίζας, μεταφοράς φορολογικής κατοικίας (non-dom) έναντι ευνοϊκής φορολογίας και χορήγησης ιθαγένειας, καθώς οι κροίσοι, ιδίως μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, δεν αναζητούν καταφύγια που είναι να είναι μόνο επενδυτικά, αλλά και υγειονομικά ασφαλή.
Η Ελλάδα, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, μπορεί να ανταγωνιστεί επάξια αντίστοιχα επενδυτικά προϊόντα άλλων χωρών. Το πρόγραμμα “Χρυσή Βίζα”, που θεωρείται από τα πλέον ανταγωνιστικά πανευρωπαϊκά αν και λόγω Covid-19 έχει σχεδόν καταρρεύσει καθώς “τροφοδοτούνταν” με κινεζικά κεφάλαια, επιτρέπει την υλοποίηση επενδύσεων ύψους 250 χιλ. ευρώ έναντι χορήγησης άδειας διαμονής. Και το καθεστώς non-dom, βάσει του οποίου οι κροίσοι φορολογούνται για τα παγκόσμια εισοδήματά τους με μέγιστο ποσό 100 χιλ. ευρώ, έχει, ήδη, προσελκύει περισσότερα από 20 άτομα υψηλότατης καθαρής θέσης (Ultra high-net-worth individuals -UHNWI) με περιουσία από 2 εκατ. ευρώ έως περίπου 50 εκατ.
Από τη βεντάλια των συγκεκριμένων επενδυτικών προϊόντων απουσιάζει η χορήγηση ιθαγένειας, κάτι που εντάσσεται στο σχεδιασμό της κυβέρνησης, αλλά απαιτεί ιδιαίτερα προσεκτικούς χειρισμούς και αυστηρότατες προϋποθέσεις, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.
Ο κορονοϊός, τα ακίνητα…
Οι εν λόγω πρωτοβουλίες θα μπορούσαν να δώσουν ισχυρή ώθηση στην εγχώρια αγορά υπερπολυτελών ακίνητων, των οποίων, δηλαδή, η αξία υπερβαίνει το 1 εκατ. ευρώ. Αρκεί όμως, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, η Ελλάδα να καταφέρει να κερδίσει, και αυτή τη φορά, το στοίχημα του υγειονομικά ασφαλούς προορισμού, κάτι που θα φανεί τις επόμενες ημέρες. Αυτή, εξάλλου, είναι η αιτία για την οποία εν μέσω πανδημικής κρίσης και lockdown αυξήθηκε το ενδιαφέρον για το ελληνικό real estate και κυρίως για πολυτελείς και υπερπολυτελείς κατοικίες, τάση που καταγράφεται από διαφορετικά μεσιτικά δίκτυα. Και αποδεικνύεται από το γεγονός ότι περισσότερα από 21 άτομα υψηλής καθαρής θέσης ζήτησαν να ενταχθούν στο καθεστώς non-dom, με σημαντικό αριθμό των εν λόγω αιτήσεων στη ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού να πραγματοποιείται εν μέσω lockdown.
Δεν είναι τυχαίο ότι σύμφωνα με τη δικηγορική εταιρεία Henley & Partners, που ειδικεύεται σε προγράμματα επενδυτικής “μετανάστευσης”, από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούνιο, τα αιτήματα για χορήγηση ιθαγένειας, διεθνώς, αυξήθηκαν κατά 49%, σε ετήσια βάση. Αντίστοιχα, τα αιτήματα (για απόκτηση ιθαγένειας) που υποβλήθηκαν στην Henley & Partners αυξήθηκαν κατά 42% το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2019.
…και οι Ινδοί κροίσοι
Παρότι όμως, η Ελλάδα δεν διαθέτει ακόμη πρόγραμμα χορήγησης ιθαγένειας, μέσω του non-dom είναι σε θέση να προσελκύει τους πολυεκατομμυριούχους, ενώ διαθέτει, πλέον, σημαντικό αριθμό κατοικιών με τις κατάλληλες προδιαγραφές που θα μπορούσαν να προσελκύουν κροίσους αγοραστές. Με το σκεπτικό αυτό, η Ελλάδα συμμετέχει στην παγκόσμια διαδικτυακή έκθεση διαμονής και ιθαγένειας Grace 2020, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο Νέο Δελχί. Υπολογίζεται ότι το 2019 η Ινδία κατέγραψε την μεγαλύτερη εκροή ατόμων υψηλότατης καθαρής θέσης, καθώς 5 χιλ. εκατομμυριούχοι ή 2% του συνολικού αριθμού των UHNWI εγκατέλειψαν τη χώρα.
https://www.capital.gr/epixeiriseis/3475067/tmima-tis-agoras-tis-xrusis-bizas-diekdikei-i-ellada