Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται από πλευράς τραπεζών η διαδικασία της μεταβίβασης τιτλοποιήσεων “κόκκινων” δανείων στο ελληνικό APS, “Ηρακλής”.
Το ξέσπασμα της κρίσης του κορονοϊού όχι μόνο δεν ανέκοψε, αλλά αντιθέτως επιταχύνει τη χρήση του “Ηρακλή”, αφού μετά την ολοκλήρωση της τιτλοποίησης Cairo της Eurobank, ύψους 7,5 δισ. ευρώ, τον Μάιο, την προηγούμενη εβδομάδα η Alpha Bank προχώρησε στη δική της μεταβίβαση τιτλοποίησης ενώ ακολούθησε κίνηση και από την Τράπεζα Πειραιώς.
Η Alpha Bank ανακοίνωσε τη μεταβίβαση τριών τιτλοποιήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων, με κωδικές ονομασίες Orion, Galaxy II και Galaxy IV, συνολικής λογιστικής αξίας 10,8 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, η Τράπεζα υπέβαλε αίτηση υπαγωγής στο Πρόγραμμα Παροχής Εγγυήσεων “Ηρακλής”, για την ένταξη των τιτλοποιήσεων Orion και Galaxy ΙΙ, λογιστικής αξίας 1,9 δισ. ευρώ και 5,7 δισ. ευρώ αντιστοίχως. Η αίτηση για το Galaxy IV θα ακολουθήσει στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Την εβδομάδα αυτή ακολούθησε με υποβολή αίτησης για τον “Ηρακλή” η Τράπεζα Πειραιώς. Η αίτηση αφορά την τιτλοποίηση δανείων της Τράπεζας με την κωδική ονομασία “Phoenix”, συνολικής λογιστικής αξίας 1,9 δισ. ευρώ,προκειμένου να δοθεί η εγγύηση του Ελληνικού ∆ημοσίου, σύμφωνα με τον Ν.4649/2019, στις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας. Η μεταβίβαση της τιτλοποίησης στον “Ηρακλή” θα γίνει με τη σύσταση ενός SPV και θα ακολουθήσει η σύσταση τριών SPVs για τη μεταβίβαση των τιτλοποιήσεων 5 δισ. ευρώ του χαρτοφυλακίου Vega. Την αίτηση της Τράπεζας Πειραιώς θα ακολουθήσει η Εθνική Τράπεζα, η οποία ετοιμάζει για τον “Ηρακλή” την τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων Frontier, ύψους άνω των 6 δισ. ευρώ. Στο γ’ τρίμηνο 2020 αναμένεται το rating της τιτλοποίησης από διεθνή οίκο αξιολόγησης, όπως απαιτείται, ενώ η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2021.
“Ηρακλής” VS “bad bank”
Μέχρι το τέλος του έτους-αρχές του επομένου, στον “Ηρακλή” θα έχουν μεταφερθεί “κόκκινα” δάνεια 30 δισ. ευρώ, μειώνοντας κατά το ήμισυ το τρέχον απόθεμα NPLs των τραπεζών και επιτρέποντα να αντιμετωπιστούν ακόμη και τα τυχόν επιπλέον μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα που θα δημιουργήσει η πανδημική κρίση. Η δυνατότητα αυτή θα δοθεί με παρατάσεις λειτουργίας του APS, όπως συνέβη στην Ιταλία. Οι παρατά-σεις θα συνοδευτούν και από αύξηση των κρατικών εγγυήσεων (τώρα 12 δισ. ευρώ).
Ο “Ηρακλής” θα βοηθήσει, με τον τρόπο αυτό, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να απαλλαγεί δραστικά από τα “κόκκινα” δάνεια, να εξυγιάνει το ενεργητικό του και να αποκτήσει αξιοπιστία και ρευστότητα για να επικεντρωθεί στον πραγματικό του ρόλο –τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών– που καθιστά επιτακτικότερη από ποτέ η πανδημική κρίση.
Σημειώνεται ότι τη λύση των άμεσων μαζικών τιτλοποιήσεων ή και πωλήσεων προβληματικών δανείων στην αγορά από κάθε τράπεζα χωριστά (δηλ. τη στρατηγική που ακολουθούν τώρα οι τράπεζες με την εφαρμογή του “Ηρακλή”, συνοδευόμενη από ανεξάρτητες πωλήσεις NPLs), προκρίνει και η Έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη για τη γρήγορη αποκλιμάκωση των NPLs. Προς αυτή την κατεύθυνση, η Επιτροπή κρίνει εξίσου καλή και τη λύση της δημιουργίας “κακής τράπεζας” (bad bank).Όπως αναφέρει, η λύση της “κακής τράπεζας” έχει το πλεονέκτημα ότι διευκολύνει τον συντονισμό μεταξύ των πιστωτών, καθώς όλα τα προβληματικά δάνεια από μια επιχείρηση συγκεντρώνονται κάτω από την ίδια στέγη. Ωστόσο, έχει μειονεκτήματα, ιδιαίτερα στην πρακτική εφαρμογή. Η δημιουργία της “κακής τράπεζας” θα απαιτήσει μακρές διαπραγματεύσεις, ιδιαίτερα καθώς η κάθε τράπεζα βρίσκεται σε διαφορετικό σημείο εκκίνησης όσον αφορά τις προβλέψεις. Κατά το διάστημα αυτό, που ενδέχεται να κρατήσει ακόμα και δύο χρόνια, η διαχείριση των προβληματικών δανείων θα υπολειτουργεί, εκτιμά η Επιτροπή Πισσαρίδη
Λειτουργία του σχήματος
Ο “Ηρακλής” βασίζεται στο μοντέλο των κρατικών εγγυήσεων GACs που υιοθετήθηκε στην Ιταλία, ωστόσο είναι διαφορετικός καθώς έδωσε λύση στο θέμα της έλλειψης επενδυτικής βαθμίδας των ελληνικών ομολόγων. Σε αντίθεση με το ιταλικό μοντέλο όπου υπήρχε η επενδυτική βαθμίδα, οι πιο ασφαλείς τίτλοι (senior) των τιτλοποιήσεων NPLs του “Ηρακλή” φέρουν αξιολόγηση “ΒΒ-“, δηλ. τρεις βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα.
Παράλληλα, ο “Ηρακλής” παρέχει στις ελληνικές τράπεζες και μηδενική στάθμιση κινδύνου (0% RWA) για τα ομόλογα που θα διακρατήσουν οι τράπεζες στον ισολογισμό τους και τα οποία θα προσμετρούν στα κεφάλαια.
Το Ελληνικό ∆ημόσιο θα παρέχει την εγγύησή του για το ασφαλέστερο, κατά τους οίκους αξιολόγησης, τμήμα του τιτλοποιημένου χαρτοφυλακίου (senior), έναντι προμήθειας υπέρ του, αποτιμημένη σε όρους αγοράς. Η παροχή της εγγύησης δεν θα επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο, καθώς δεν έχει κανέναν δημοσιονομικό αντίκτυπο, δεν επιβαρύνει τον κρατικό Προϋπολογισμό, δεν έχει επίδραση στο χρέος ή το έλλειμμα και σε καμία περίπτωση δεν αγγίζει το buffer. Αντιθέτως, θα αποφέρει ετησίως έσοδα στο κράτος από την είσπραξη των προμηθειών που θα καταβάλλουν οι τράπεζες και οι οποίες θα υπολογίζονται με βάση τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας (Credit Default Swaps).
Με τη μεταβίβασή τους στον “Ηρακλή”, τα “κόκκινα” δάνεια τιτλοποιούνται σε τρεις κατηγορίες: υψηλής διασφάλισης (senior), μεσαίας (mezzanine) και χαμηλής (junior). Η εγγύηση του ∆ημοσίου θα συνοδεύει το senior κομμάτι της τιτλοποίησης. Τα senior και mezzanine ομόλογα θα έχουν κυμαινόμενο κουπόνι που θα πληρώνεται ανά τρίμηνο ή ανά έτος και θα βασίζεται στην ονομαστική αξία των τίτλων που θα έχει απομείνει κατά τη διαδικασία διαχείρισης και ανακτήσεων. Η εγγύηση του ∆ημοσίου θα μπορεί να ενεργοποιηθεί μόνο όταν η τράπεζα έχει πουλήσει τουλάχιστον το 50% συν ένα των junior ομολόγων. Τα junior και mezzanine ομόλογα δεν θα μπορούν να αποκτηθούν από το κράτος ή από δημόσιες επιχειρήσεις.
Σημειώνεται, τέλος, ότι κατόπιν της συμμετοχής τους στον “Ηρακλή”, οι ελληνικές τράπεζες θα μπορέσουν να βγουν στις αγορές με ομολογιακές εκδόσεις και να αντλήσουν κεφάλαια, τα οποία απαιτεί η προσαρμογή τους στις πανευρωπαϊκές διατάξεις περί MREL, μέχρι το 2025.
https://www.capital.gr/oikonomia/3474743/-trexoun-oi-titlopoiiseis-ston-irakli