Αγωνία στο οικονομικό επιτελείο και από την αναζωπύρωση του κορωνοϊού. Πτώση 30% στις δημόσιες εισπράξεις δείχνουν τα πρώτα στοιχεία για τον Ιούλιο. Τα τρία μέτωπα που αφήνουν «τρύπα» στα δημόσια ταμεία.
Με τις εισπράξεις από φόρους να κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, την τρύπα στα κρατικά ταμεία να μεγαλώνει λόγω της πτώσης του τζίρου που εμφανίζουν κλάδοι της οικονομίας και το κλίμα αβεβαιότητας για την εξέλιξη της πανδημίας να εντείνεται καθώς οι ειδικοί προειδοποιούν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο κύμα κορωνοϊού στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί αγωνία.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κατρακύλα στα φορολογικά έσοδα συνεχίστηκε και τον Ιούλιο με τα στοιχεία που συλλέγει το Γενικό Λογιστήριο να προοιωνίζονται πτώση περίπου 30% σε σχέση με το στόχο. Φυσικά, ο αρχικός στόχος για έσοδα 4,7 δισ. ευρώ τον Ιούλιο έχει μείνει στα χαρτιά.
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι το πλήγμα στα έσοδα προέρχεται κυρίως από την πτώση του τουρισμού που αποτελεί βαρόμετρο και για την ύφεση σημειώνοντας ότι «το μέγεθος της επιβράδυνσης θα καθοριστεί από τα έσοδα των 4 μηνών της τουριστικής περιόδου». Ομως τρύπα στα έσοδα του Ιουλίου αναμένεται να ανοίξει και η παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως τις 28 Αυγούστου καθώς φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τις δυο πρώτες δόσεις του φόρου εισοδήματος ή ολόκληρο το ποσό κερδίζοντας έκπτωση 2% έως τις 31 Αυγούστου. Πολλοί φορολογούμενοι δεν πλήρωσαν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος αλλά ανέβαλαν την πληρωμή της για το τέλος Αυγούστου.
Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα (στον Ant1) η χώρα θα έχει εφέτος ένα σημαντικό δημοσιονομικό έλλειμμα, καθώς προστίθεται και το 1,4 δισ. ευρώ των αναδρομικών με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα εκρηκτικό μείγμα στην οικονομία η οποία στο εξάμηνο αντιμετωπίζει ήδη πρωτογενές έλλειμμα 6,1 δισ. ευρώ.
Αυτή τη στιγμή τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται σε 31,5 δισ. ευρώ από 37,5 δισ. ευρώ στην αρχή της πανδημίας και εάν στη διαφορά των 6 δισ. ευρώ προστεθούν τα περίπου 8 δισ. ευρώ από τις εκδόσεις τίτλων, προκύπτει ότι έχουν δαπανηθεί από εθνικούς πόρους για την αντιμετώπιση της κρίσης περίπου 14 δισ. ευρώ.
Το υπουργείο Οικονομικών παράλληλα με το νέο στοχευμένο πακέτο στήριξης της οικονομίας εξετάζει το ενδεχόμενο παράτασης του καθεστώτος των μειωμένων κατά 40% ενοικίων που ισχύει για όσους πλήττονται από την πανδημία. Επίσης εντός του πρώτου 10ημέρου του Αυγούστου αναμένεται να ενσωματωθούν από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), οι προβλέψεις του φορολογικού νομοσχεδίου για τη μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις.
https://www.euro2day.gr/news/economy/article/2035490/mayros-ioylios-gia-ta-forologika-esoda.html