Τι προκαλεί τις μαζικές αιτήσεις συνταξιοδοτήσεων και ποιοι σπεύδουν να βγουν στη σύνταξη, φοβούμενοι τα χειρότερα στο ασφαλιστικό
Μαζικές αιτήσεις συνταξιοδότησης υποβάλλονται στους τελευταίους μήνες, φαινόμενο που αναμένεται να ενταθεί εντός των επομένων μηνών από εργαζόμενους που έχουν συμπληρώσει τα ελάχιστα όρια ηλικίας, και μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά και τις κυβερνητικές παρεμβάσεις για τη φαλκίδευση της απόφασης.
Η παρέμβαση για τα αναδρομικά των συντάξεων, με την κυβερνητική τροπολογία να δίνει στους δικαιούχους μόνο τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων και όχι τα δώρα και τις επικουρικές, φοβίζει τους υποψήφιους συνταξιούχους, για ενδεχόμενες και νέες περικοπές.
Έτσι, εκτιμάται από εργατολόγους, ότι θα «τρέξουν» άμεσα οι νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης, αλλά είναι άγνωστο πότε θα ικανοποιηθούν, αφού, ο ΕΦΚΑ δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να χορηγεί νέες συντάξεις πλέον αφού εκείνες που «χρωστάει» υπερβαίνουν τις 300.000.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις εργατολόγων, το κύμα συνταξιοδότησης έχει αφετηρία τον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, ΔΕΚΟ και τράπεζες.
Σημειώνεται ότι τώρα, συμπληρώνουν τα συντάξιμα χρόνια, όσοι διορίστηκαν σε δημόσιο, ΔΕΚΟ και τράπεζες στη δεκαετία του 1980, όταν και διογκώθηκε ο δημόσιος τομέας.
Η συνταξιοδότηση τώρα αποτελεί επιλογή γι΄ αυτούς επιλογή, καθώς εκτιμούν ότι:
- Μετά την απόφαση του ΣτΕ δεν ακυρώνεται η ένταξη του δημοσίου στον ΕΦΚΑ.
- Έχουν ολοκληρωθεί οι παρεμβάσεις για τον υπολογισμό των συντάξεων με βάση τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης (νόμος Βρούτση).
- Δεν πρόκειται να υπάρξει καμία άλλη θετική εξέλιξη για τις συντάξιμες αποδοχές, αντίθετα υπάρχουν κίνδυνοι πισωγυρισμάτων, λόγω των ελλειμμάτων σε δημόσιο και κοινωνική ασφάλισης που προκαλούν οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.
Το 2019 υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης σχεδόν 14.000 δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ 6.500 ήταν οι αιτήσεις συνταξιοδότησης από τράπεζες και ΔΕΚΟ.
Πάντως, συνολικά το 2019, οι νέες κύριες συντάξεις που εκδόθηκαν ανήλθαν σε 103.000, ενώ απορρίφθηκαν περίπου 20.000, ενώ από το ΕΤΕΑΕΠ απονεμήθηκαν το 2019 περίπου 90.000 επικουρικές.
Η έκρηξη του Ιουλίου
Στο πλαίσιο των παραπάνω παραγόντων που συνεκτιμούν οι υποψήφιοι συνταξιούχοι, τον περασμένο Ιούλιο, οι νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης προσέγγισαν τις 20.000, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ.
Η υποβολή αίτησης, ωστόσο, δεν σημαίνει και λήψη της σύνταξης, γιατί απλά ο ΕΦΚΑ δεν μπορεί να καλύψει το κόστος και καθυστερούν σημαντικά οι εκδόσεις νέων συντάξεων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, ο συνολικός αριθμός των κύριων συντάξεων πρώην δημοσίου και του ΕΦΚΑ που καθυστερούν να εκδοθούν, ανέρχονταν στο τέλος Μαρτίου σε 266.809, από 190.461 που ήταν τον περασμένο Ιούνιο. Σε ένα εννεάμηνο δηλαδή, καταγράφηκε αύξηση των εκκρεμών κύριων συντάξεων κατά 76.348 ή κατά 40,1%.
Συνολικά, ο αριθμός των εκκρεμών κύριων και επικουρικών συντάξεων, ανήλθε στο τέλος του Μαρτίου σε 314.172, σημειώνοντας αύξηση κατά 80.622 σε σχέση με τον Ιούνιο του 2019 ή κατά 34,5%, ενώ σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2019, καταγράφεται αύξηση κατά 24.598 εκκρεμείς συντάξεις.
Το κόστος για τον ΕΦΚΑ, εάν ικανοποιούσε άμεσα τα συγκεκριμένα αιτήματα ανέρχεται σε 830 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο δεν μπορεί να διαθέσει, καθώς από τα πλεονάσματα έχει περάσει στην εποχή των ελλειμμάτων.
https://www.sofokleousin.gr/frenitida-neon-syntaksiodotiseon