Δεν ξέρουν πόσες αιτήσεις για συντάξεις είναι σε εκκρεμότητα – Εντοπίστηκαν χιλιάδες σε… σάκους

27

e-ΕΦΚΑ: Απάντηση στον Συντονιστή Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Bουλή για τις συντάξεις στα αζήτητα. Χιλιάδες αιτήσεις συνταξιοδότησης “χωρίς απόφαση” και 17.000 σε σάκους εντοπίστηκαν ακαταχώρητες.

Δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις εντοπίστηκαν από τον e-ΕΦΚΑ, στα τέλη του 2018 και στις αρχές του 2019, που έκλεισαν στο ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης συντάξεων μαζικά και εσφαλμένα με το χαρακτηρισμό «χωρίς απόφαση», με αποτέλεσμα τεχνικά να μειωθεί το πλήθος των εκκρεμοτήτων ενώ άλλες περίπου 17.000 εντοπίστηκαν στα τέλη του 2019 να παραμένουν ακαταχώρητες σε σάκους.

Αυτό αναφέρει η απαντητική επιστολή που απέστειλε ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ Χρήστος Χάλαρης προς τον Συντονιστή του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή εξηγώντας για ποιο λόγο στην έκθεση του Γραφείου του Προϋπολογισμού της Βουλής δεν αναφέρονται στοιχεία για τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Σημειώνοντας ότι ο e-ΕΦΚΑ θα προχωρήσει σε ανακοίνωση του πραγματικού πλήθους των εκκρεμοτήτων αναδρομικά, τουλάχιστον από 1/12/2018 με κριτήριο καταμέτρησης τους την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, ώστε να υπάρχουν ορθά και συγκρίσιμα δεδομένα.

Παράλληλα στην επιστολή σημειώνεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη δράση, ακριβούς καθορισμού του πλήθους των εκκρεμών αιτημάτων συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν από τον Απρίλιο 2020 έως τον Ιούνιο 2020, η οποία έχει καταστεί αναγκαία λόγω των ακόλουθων παραγόντων:

1. Το δεύτερο τρίμηνο του 2020 λόγω του κορωνοϊού, υπήρξε περιορισμός της λειτουργίας των καταστημάτων, με αποτέλεσμα ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός ασφαλισμένων να έχει αποστείλει τα αιτήματα συνταξιοδότησης ταχυδρομικά αντί να τα υποβάλλει ο ίδιος στα υποκαταστήματα του φορέα και να γίνει ταυτόχρονα η καταχώρηση της αίτησης του στο ηλεκτρονικό πρωτόκολλο. 

2. Το δεύτερο τρίμηνο του 2020 ξεκίνησε η πιλοτική εφαρμογή του συστήματος «ΑΤΛΑΣ» και η ταυτόχρονη αποκλειστική ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων συνταξιοδότησης. Ωστόσο, κατά την πρώτη περίοδο εφαρμογής, πολλοί συνταξιούχοι απέστειλαν και ταχυδρομικά για δεύτερη φορά την αίτηση τους, παρόλο που ρητά αναφερόταν ότι κάτι τέτοιο δεν ζητείτο.

3. Έχοντας ολοκληρώσει την καταχώρηση του ασυνήθιστα μεγάλου όγκου των ταχυδρομικά απεσταλμένων αιτήσεων, είναι σε εξέλιξη η διασταύρωση για τον εντοπισμό των διπλά (ταχυδρομικά και ηλεκτρονικά) υποβληθέντων αιτήσεων.

Σημειώνοντας ότι “τα ανωτέρω καθιστούν δυνατή σήμερα μόνο την προσωρινή εκτίμηση του ορθού πλήθους των εκκρεμοτήτων στις 30/6/2020. Η οριστικοποίηση του πλήθους αναμένεται στο τέλος του μήνα, οπότε και θα ανακοινωθεί”.

https://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/asfalish/312846/den-kseroun-poses-aitiseis-gia-syntakseis-einai-se-ekkremotita-entopistikan-xiliades-se-sakous