Αντιδράσεις προκαλεί μεταξύ των ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης να θέσει ακόμα αυστηρότερα όρια στις εκπομπές ρύπων μέσα σε ορίζοντα δεκαετίας. Και το επιχείρημά τους έγκειται στο ότι, αν και διατυπώνονται τέτοιες στοχεύσεις, οι ίδιες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν τις στηρίζουν επαρκώς, ώστε να είναι σε θέση να τις εκπληρώσουν. Το σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θέτει κυρίως στο στόχαστρο τις εταιρείες του κλάδου του αυτοκινήτου, ενώ προσβλέπει σε μία μείωση των εκπομπών κατά 55% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990 και όχι κατά 40%, όπως αρχικά είχε προταθεί. Τα σχετικά αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.
Νέοι κινητήρες
Τι σημαίνει εμπράκτως αυτό; Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί πως οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα χρειασθεί σταδιακά να καταργήσουν τους παραδοσιακούς κινητήρες εσωτερικής καύσεως και να μειώσουν 50% τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε σύγκριση με τους στόχους του 2021. Κατά τις εκτιμήσεις της Ενωσης Ευρωπαϊκών Αυτοκινητοβιομηχανιών, θα απαιτηθεί η δημιουργία ενός ευρέος δικτύου από τη μία μεριά της Ευρώπης μέχρι την άλλη με σταθμούς φόρτισης οχημάτων, ενώ και οι εθνικές κυβερνήσεις οφείλουν να δώσουν περισσότερα κίνητρα, ώστε τα αυτοκίνητα των μηδενικών ρύπων (ηλεκτρικά) να γίνουν προσιτά στο καταναλωτικό κοινό.
Ειδικότερα, η Ενωση Γερμανικών Αυτοκινητοβιομηχανιών προειδοποίησε ότι τα υψηλότερα όρια που μελετά η Κομισιόν για τις εκπομπές των αερίων ρύπων, τα οποία ενοχοποιούνται για την υπερθέρμανση του πλανήτη, θα αποβούν ακόμα ένα φορτίο παραπάνω για τον κλάδο και θα πλήξουν την απασχόληση και την οικονομική ανάπτυξη – οι επιχειρήσεις του ήδη δοκιμάζονται από τη μειωμένη ζήτηση, τη στροφή των οδηγών στην ηλεκτροκίνηση και τις επιπτώσεις της πανδημίας. Σύμφωνα δε με τα στοιχεία των πανευρωπαϊκών πωλήσεων αυτοκινήτων, φαίνεται πως για το σύνολο του 2020 η πτώση τους θα διαμορφωθεί στο τουλάχιστον 20%, όπως αναφέρει σχετικά το Bloomberg.
«Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα πρέπει όχι μόνον να συμφωνήσουν στους στόχους, που θα ορίσουν για τα επίπεδα εκπομπών ρύπων, αλλά και να καταρτίσουν τις υποστηρικτικές πολιτικές, οι οποίες θα αφορούν όλων των ειδών τα οχήματα – άνευ των πολιτικών αυτών οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ενωσης Ευρωπαϊκών Αυτοκινητοβιομηχανιών, Ερικ –Μαρκ Χουιτέμα. Τέλος, όπως επισημαίνει η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία BMW, εκείνη είναι πρόθυμη για διάλογο με την Κομισιόν και τις εθνικές κυβερνήσεις, αν και η αλλαγή των αυστηρότερων ορίων έως το 2030 γίνεται μέσα σε πολύ στενά χρονικά περιθώρια.