Το οικονομικό κλίμα στη ζώνη του ευρώ βελτιώθηκε για πέμπτο διαδοχικό μήνα τον Σεπτέμβριο, αλλά σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, καθώς η έξαρση των κρουσμάτων και η λήψη νέων περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας ρίχνουν τη σκιά τους στις προοπτικές της ανάκαμψης. Η Ελλάδα δεν μπόρεσε να ακολουθήσει το θετικό ρεύμα με το κλίμα να επιδεινώνεται περαιτέρω τον τελευταίο μήνα.
Ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ESI) για την Ευρωζώνη σκαρφάλωσε τον Σεπτέμβριο στις 91,1 μονάδες, ενισχυμένος κατά 3,6 μονάδες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Έχει πλέον καλύψει το 70% του εδάφους, που έχασε κατά το δίμηνο Μαρτίου- Απριλίου όταν τα lockdown πάγωσαν την οικονομική δραστηριότητα.
Ο δείκτης για την Ελλάδα υποχώρησε από τις 90,7 μονάδες στις 89,5. Ελαφρά βελτίωση παρουσίασε μόνο ο δείκτης για τις υπηρεσίες, ενώ εκείνοι των κατασκευών, του λιανικού εμπορίου και της βιομηχανίας επιδεινώθηκαν. Πτώση κατέγραψε και ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης.
Στον απόηχο των στοιχείων για το κλίμα στο σύνολο της νομισματικής ένωσης το ευρώ ενισχύθηκε περαιτέρω. Η ανατίμησή του εξελίσσεται σε μεγάλο «πονοκέφαλο» για την ΕΚΤ, αφού θα μπορούσε να θέσει εμπόδια στην ανάκαμψη των εξαγωγών και συνολικά της οικονομίας. Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, την Δευτέρα προειδοποίησε ότι οι οικονομικές προοπτικές για τη νομισματική ένωση είναι εξαιρετικά αβέβαιες και τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν πολύ δύσκολα για την οικονομία, εάν επιβεβαιωθούν οι φόβοι των ειδικών για πιο «σκληρό» κύμα της πανδημίας το δίμηνο Οκτωβρίου- Νοεμβρίου.