Της Νένας Μαλλιάρα
Στήριξη στην οικονομία της Ευρωζώνης μέσω της χαλαρής νομισματικής πολιτικής και της διατήρησης του “πανδημικού QE” τουλάχιστον μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2021, και σε κάθε περίπτωση μέχρι να κρίνει ότι η κρίση του κορονοϊού έχει ξεπεραστεί, θα συνεχίσει να παρέχει η ΕΚΤ.
Η αναζωπύρωση της πανδημικής κρίσης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες δημιουργεί συνθήκες “ισχυρών μετωπικών ανέμων” για την “πρόγνωση” της οικονομίας βραχυπρόθεσμα, ενώ το μόνο σίγουρο είναι ότι, κοιτάζοντας μπροστά, η σταθερή ανάκαμψη της οικονομίας εξαρτάται σε υψηλό βαθμό από την εξέλιξη της πανδημίας και από την επιτυχία των πολιτικών για τον περιορισμό της εξάπλωσής της. Έτσι, αν και οι προβολές των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ κάνουν πλέον λόγο για συρρίκνωση του πραγματικού ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 8% φέτος, έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης, τον Ιούνιο, για ύφεση 8,7%, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δηλώνει ότι μαζί με τη διατήρηση της ευρείας διευκολυντικής νομισματικής πολιτικής, κρίσιμη παραμένει και η διατήρηση φιλόδοξης και συντονισμένης δημοσιονομικής πολιτικής ώστε να αντιμετωπιστεί η απότομη συρρίκνωση στην οικονομία της Ευρωζώνης.
Όπως δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου, οι προοπτικές παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες και συνολικά οι κίνδυνοι που περιβάλλουν τις προοπτικές ανάπτυξης παραμένουν καθοδικοί. Η επικεφαλής της ΕΚΤ είπε ότι τα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο στοχευμένα και με χαρακτήρα προσωρινό. Στο πλαίσιο αυτό, είπε, το τριπλό δίχτυ ασφαλείας για εργαζομένους, επιχειρήσεις και κράτη, ύψους 540 δισ. ευρώ, που επικυρώθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παρέχει σημαντική στήριξη. Στο ίδιο μήκος κύματος, το πακέτο των 750 δισ. ευρώ του Next Generation EU θα μπορέσει να υποστηρίξει σημαντικά περιοχές και τομείς οικονομικής δραστηριότητας που έχουν χτυπηθεί περισσότερο από την πανδημία, να ισχυροποιήσει στην Ενιαία Αγορά και να οικοδομήσει ισχυρή και διαρκή ανάκαμψη.
Παρατεταμένα χαμηλά επιτόκια
Με στόχο την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας της Ευρωζώνης με συνεχή ροή ρευστότητας για να ξεπεραστεί το “σοκ” της πανδημικής κρίσης, το Δ.Σ. της ΕΚΤ αποφάσισε:
1) Να διατηρήσει αμετάβλητα το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης, καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων, τα οποία θα παραμείνουν σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως. Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους ή σε χαμηλότερα επίπεδα έως ότου διαπιστώσει ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό συγκλίνουν σθεναρά προς επίπεδο πλησίον, σε επαρκή βαθμό, αλλά κάτω του 2%, εντός του χρονικού ορίζοντα προβολής που εξετάζει και ότι αυτή η σύγκλιση αντανακλάται κατά τρόπο συνεπή στη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού.
2) Να συνεχίσει τη διενέργεια αγορών στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (Pandemic Emergency Purchase Programme – PEPP), το συνολικό ποσό του οποίου ανέρχεται σε 1,35 δισ. ευρώ. Αυτές οι αγορές συμβάλλουν στη χαλάρωση της συνολικής κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής, βοηθώντας έτσι να αντισταθμιστεί η προς τα κάτω επίδραση της πανδημίας στην προβλεπόμενη πορεία του πληθωρισμού.
Οι αγορές θα συνεχίσουν να διενεργούνται με ευελιξία ως προς τον χρόνο, τις κατηγορίες στοιχείων ενεργητικού και τις χώρες.
Το Δ.Σ. θα διενεργεί καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP τουλάχιστον μέχρι το τέλος Ιουνίου 2021 και, σε κάθε περίπτωση, μέχρις ότου κρίνει ότι η κρίση του κορονοϊού έχει λήξει. Επίσης, θα επανεπενδύει τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του PEPP κατά τη λήξη τους τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2022. Σε κάθε περίπτωση, η μελλοντική σταδιακή μείωση (roll-off) του χαρτοφυλακίου PEPP θα ρυθμιστεί κατά τρόπο ώστε να αποφευχθούν παρεμβολές στην ενδεδειγμένη κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.
3) Να συνεχίσει τις καθαρές αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (Asset Purchase Programme – APP) με ύψος 20 δισ. ευρώ μηνιαίως, σε συνδυασμό με τις αγορές στο πλαίσιο της πρόσθετης χρηματοδότησης ύψους 120 δισ. ευρώ που διατίθεται προσωρινά μέχρι το τέλος του έτους.
Οι μηνιαίες καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του προγράμματος APP θα διενεργούνται για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο προκειμένου να ενισχυθεί η διευκολυντική επίδραση των χαμηλών επιτοκίων και θα λήξουν λίγο πριν η ΕΚΤ αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια. Τα ποσά από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος APP θα συνεχίσουν να επανεπενδύονται κατά τη λήξη τους για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ημερομηνία κατά την οποία θα αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ, και πάντως, για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών ρευστότητας και ενός διευκολυντικού, σε μεγάλο βαθμό, χαρακτήρα της νομισματικής πολιτικής.
4) Η ΕΚΤ θα συνεχίσει επίσης να παρέχει άφθονη ρευστότητα μέσω των πράξεων αναχρηματοδότησης που διενεργεί. Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της πιο πρόσφατης πράξης της τρίτης σειράς στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO III) καταγράφηκε πολύ υψηλή άντληση κεφαλαίων, η οποία στηρίζει τη χορήγηση τραπεζικών δανείων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Όπως τόνισε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, παραμένει έτοιμο να προσαρμόσει καταλλήλως όλα τα μέσα που διαθέτει προκειμένου να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί προς επίπεδα συμβατά με την επιδίωξή του κατά τρόπο διαρκή, σύμφωνα με τη δέσμευσή του για συμμετρία. Οι προβλέψεις για ΑΕΠ και πληθωρισμό
Kρ. Λαγκάρντ: “Παρακολουθούμε την ενίσχυση του ευρώ”
Οι προβλέψεις Σεπτεμβρίου των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ για το ετήσιο πραγματικό ΑΕΠ της Ευρωζώνης κάνουν λόγο για μείωση κατά 8,0% το 2020 (έναντι της εκτίμησης για -8,7% στις προβλέψεις του Ιουνίου), ενώ για το 2021 αναμένεται ανάπτυξη 5,0% (5,2% τον Ιούνιο) και για το 2022 ανάπτυξη 3,2% (3,3% τον Ιούνιο).
Όσον αφορά τον πληθωρισμό, οι προβλέψεις τους αναφέρουν ότι αναμένεται να διαμορφωθεί το 2020 σε 0,3% (αμετάβλητο σε σύγκριση με την πρόβλεψη του Ιουνίου), ενώ το 2021 αναμένεται να ενισχυθεί στο 1% (από 0,8% τον Ιούνιο) και το 2022 στο 1,3% (χωρίς μεταβολή).
Αναφερόμενη στην πρόσφατη ενίσχυση του ευρώ, η Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε ότι η ΕΚΤ δεν στοχεύει σε συγκεκριμένες συναλλαγματικές ισοτιμίες. “Αποστολή μας είναι η σταθερότητα των τιμών, εάν, ωστόσο, η ανατίμηση του ευρώ επηρεάζει την αποστολή μας, αυτό είναι κάτι που μας απασχολεί και το εξετάζουμε”, ανέφερε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάληψης δράσης.