Βασίλης Νέδος , Γιάννης Παλαιολόγος
Στο σημερινό ραντεβού των στρατιωτικών αντιπροσώπων Ελλάδας και Τουρκίας με τη γενική γραμματεία του ΝΑΤΟ, όπου και θα υποβληθούν τα σχόλια στις προτάσεις του γ.γ. Γενς Στόλτενμπεργκ, παραπέμπονται οι όποιες εξελίξεις σχετικά με τον αποκαλούμενο «μηχανισμό αποτροπής συγκρούσεων» που επιχειρεί να διαμορφώσει ο επικεφαλής του Βορειοατλαντικού Συμφώνου. Από την Αθήνα αφήνεται σαφώς να εννοηθεί ότι το αυριανό ραντεβού δεν αποτελεί «τεχνικό διάλογο» ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία και επισημαίνεται ότι «η ελληνική πλευρά θα υποβάλει τα σχόλιά της», δίχως να γίνεται πουθενά λόγος για συνάντηση ανάμεσα στους δύο αντιπροσώπους, ενώ σήμερα θα πραγματοποιηθεί το κρίσιμο τετ α τετ Μητσοτάκη με Μακρόν για την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών και τα εξοπλιστικά.
Χθες, κατά τη συνεδρίαση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου (NAC) με δεύτερο θέμα την Ανατολική Μεσόγειο, η ελληνική πλευρά επιχείρησε, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», να θέσει τις παράνομες τουρκικές ενέργειες του τελευταίου μήνα στο ευρύτερο πλαίσιο της αποσταθεροποίησης της λεκάνης και του ρόλου της Τουρκίας σε αυτή. Οπως ανέφερε ο Ελληνας μόνιμος αντιπρόσωπος Σπύρος Λαμπρίδης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Τουρκία είναι μία χώρα που συνεργάζεται με τη Ρωσία και το Ιράν στη Μέση Ανατολή, υπονομεύοντας την ενότητα και την ασφάλεια του ΝΑΤΟ, και υποθάλπει τρομοκρατικές οργανώσεις σε χώρες όπως η Συρία. Από την ελληνική πλευρά τέθηκαν και παραδείγματα, όπως λ.χ., η απόφαση της Αγκυρας να προμηθευτεί ρωσικούς πυραύλους S-400. Η συμπεριφορά της, τόνισε ο κ. Λαμπρίδης, όπως αναδεικνύεται και από την τρέχουσα αντιπαράθεση με την Ελλάδα και τη ρητορική του κ. Ερντογάν, αντίκειται στο άρθρο 1 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ, που επιτάσσει τα μέλη της Συμμαχίας να επιλύουν κάθε διεθνή διαφορά στην οποία εμπλέκονται με «ειρηνικά μέσα» και να απέχουν στις διεθνείς τους σχέσεις από την «απειλή ή τη χρήση βίας».
Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ παρουσίασε, επιπλέον, και τις προϋποθέσεις διαλόγου που θέτει η Αθήνα, με σκοπό αυτός να είναι βιώσιμος και όχι προσχηματικός. Επισήμανε, συγκεκριμένα, ότι είναι επιτακτική η ανάγκη άμεσης απόσυρσης του συνόλου τουρκικών πλοίων, συμπεριλαμβανομένου του «Ορούτς Ρέις», από την περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ενώ σημείωσε ότι η Ελλάδα παραμένει πάντα έτοιμη για διάλογο, βάσει του διεθνούς δικαίου, χωρίς απειλές και εκβιασμούς από την πλευρά της Τουρκίας και επί της μόνης διαφοράς μεταξύ των δύο πλευρών.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Τούρκος ομόλογός του επιχείρησε να ρίξει την ευθύνη για την τρέχουσα κρίση στην Κύπρο για την άσκηση την κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Παράλληλα, ο Τούρκος αξιωματούχος επέμεινε ότι η Τουρκία δεν δρα έκνομα και ότι απλώς επιχειρεί να κατοχυρώσει τα δικαιώματα που της αναλογούν. Ζήτησε τέλος να υπάρξει διάλογος χωρίς προϋποθέσεις με την Ελλάδα για τα ανοιχτά ζητήματα μεταξύ των δύο πλευρών, κατηγορώντας την Αθήνα ότι τορπιλίζει τις όποιες πρωτοβουλίες σε αυτήν την κατεύθυνση.
Στη δική του παρέμβαση, ο νέος Γερμανός μόνιμος αντιπρόσωπος κράτησε ίσες αποστάσεις και ανέδειξε τη σημασία της διαμεσολαβητικής προσπάθειας της κυβέρνησής του, δίχως, ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για την πρωτοβουλία της καγκελαρίου Aγκελα Μέρκελ. Οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ, της Ιταλίας και της Ισπανίας επιχείρησαν κι αυτοί να παροτρύνουν τις δύο πλευρές να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αναδεικνύοντας παράλληλα τη σημασία του σεβασμού του άρθρου 1 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον (Καταστατικός Χάρτης του ΝΑΤΟ). Από την Αθήνα μεταδιδόταν, χθες, ότι η συζήτηση στο NAC διεξήχθη κατόπιν ελληνικού αιτήματος, με σκοπό τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ να ενημερωθούν αναλυτικά για τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες ενός μέλους της Συμμαχίας εις βάρος της ίδιας της ασφάλειας και της συνοχής της Συμμαχίας.
https://www.kathimerini.gr/politics/561072664/germaniki-oydeterotita-sto-nato/