Στην πλειονότητά τους οι Ευρωπαίοι οικονομολόγοι είχαν προεξοφλήσει για το δεύτερο εξάμηνο του έτους δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας στην Ευρωζώνη μετά τη δραματική ύφεση του δευτέρου τριμήνου. Η Γηραιά Ηπειρος βρίσκεται, όμως, ήδη αντιμέτωπη με το δεύτερο κύμα της πανδημίας και πολλές κυβερνήσεις επαναφέρουν μερικώς τα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεσή της. Ετσι οι ίδιοι οικονομολόγοι αρχίζουν να αναθεωρούν τις εκτιμήσεις τους και να αμφιβάλλουν για την ανάκαμψη της Ευρωζώνης.
Πιθανότητα
Σύμφωνα με τον Κάρστεν Μπρζέσκι, επικεφαλής των οικονομολόγων της ING, «έχει αυξηθεί σημαντικά η πιθανότητα μιας δεύτερης ύφεσης το τέταρτο τρίμηνο του έτους». Μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, ο εν λόγω οικονομολόγος προέβλεψε ότι σε πολλές χώρες σύντομα θα επιβληθεί σε τοπικό επίπεδο αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας, περιορισμένη βέβαια όπως αυτή που έχουμε ήδη δει στη Μαδρίτη και στη Λυών της Γαλλίας.
Ανάλογες είναι οι εκτιμήσεις και του Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής των οικονομολόγων της HIS Markit, που βλέπει «μεγάλο κίνδυνο διπλού οικονομικού πλήγματος» το τέταρτο τρίμηνο. Οπως τονίζει ο ίδιος, «καθώς οδεύουμε προς το τελευταίο τρίμηνο του έτους, υπάρχουν εμφανώς πολύ περισσότερες περιπτώσεις περιοχών στις οποίες έχει και πάλι επιβληθεί αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας, πράγμα που προφανώς θα αποτελέσει πλήγμα στην ανάπτυξη». Ομοίως και ο Χόλγκερ Σμίντιγκ, κορυφαίος οικονομολόγος της επενδυτικής τράπεζας Berenberg, τονίζει πως «αυξάνεται ο κίνδυνος» και απειλεί την ανάκαμψη που ακολούθησε την ύφεση του δευτέρου τριμήνου.
Εντονη ανησυχία για τις οικονομίες της Ευρωζώνης, και για τον αντίκτυπο που θα έχει στην ανάκαμψή τους το δεύτερο κύμα, εκφράζουν, άλλωστε, οι οικονομολόγοι της της Capital Economics. Εκτιμούν πως η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων θα πλήξει την ανάκαμψη βαρύτατα, ακόμη κι αν δεν προχωρήσουν οι κυβερνήσεις σε νέα αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας. Προς το παρόν η εν λόγω εταιρεία ερευνών δεν αναθεωρεί τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης, αλλά αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε αναθεώρηση εντός των ημερών.
Οπως τονίζει, η εκτίναξη των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Ευρωζώνη αποτελεί εντεινόμενη απειλή για την ανάκαμψη της οικονομίας της, καθώς όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι φοβούνται μήπως προσβληθούν από τον κορωνοϊό, ενώ τυχόν νέα μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας είναι βέβαιο ότι θα πλήξουν την ανάκαμψη.
Την ανησυχία εντείνουν, άλλωστε, τα τελευταία στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα μέσα στην εβδομάδα και εμφανίζουν την ανάκαμψη της Ευρωζώνης να χάνει την ορμή της. Ειδικότερα, ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (ΡΜΙ) καταδεικνύει πως τόσο η μεταποίηση όσο και ο κρίσιμος τομέας των υπηρεσιών οδεύουν προς στασιμότητα. Προδίδει επίσης πως η οικονομική δραστηριότητα στους δύο αυτούς τομείς της οικονομίας της Ευρωζώνης βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών.
Και όπως τονίζει η Capital Economics, τα στοιχεία του ΡΜΙ στη Γαλλία προδίδουν ότι ακόμη και τα ήπια μέτρα που έχουν και πάλι επιστρατεύσει οι Αρχές μάλλον έχουν ήδη αρνητικό αντίκτυπο στη γαλλική οικονομία. Η εν λόγω εταιρεία ερευνών δεν αποκλείει, πάντως, την περίπτωση να υποχωρήσει σύντομα το δεύτερο κύμα της πανδημίας, τουλάχιστον σε ορισμένες χώρες, οπότε να μην είναι τόσο δραστικός ο αντίκτυπός του στην οικονομία.