Της Δήμητρας Καδδά
Το ακαθάριστο λειτουργικό πλεόνασμα, δηλαδή τα μεικτά κέρδη του ιδιωτικού τομέα, μειώθηκε κατά 4,485 δισ. ευρώ το 2ο τρίμηνο εν συγκρίσει με την ανάλογη επίδοση του προηγούμενου έτους και κατά 5,441 δισ. ευρώ συνολικά το 1ο εξάμηνο. Η μείωση στους φόρους επί της παραγωγής και των εισαγωγών έφτασε το 2ο τρίμηνο στα 2,416 δις ευρώ και στα 3,12 δισ. ευρώ σε εύρος εξαμήνου, ενώ η απώλεια στο σύνολο των αμοιβών εξαρτημένης εργασίας ήταν χαμηλότερη: κατά 1,3 δισ. ευρώ στο 3μηνο και κατά 869 εκατ ευρώ στο 6μηνο λόγω των μέτρων στήριξης που έλαβε η κυβέρνηση.
Η μείωση αυτή είναι αναλογικά με την πτώση του ΑΕΠ πολύ μεγαλύτερη (κατά 18.3% στο Ακαθάριστο λειτουργικό πλεόνασμα του 3μηνου και κατά 33% στους φόρους επί της παραγωγής και των εισαγωγών). Και δείχνει τους μεγάλους “χαμένους” της κρίσης και των περιοριστικών μέτρων.
Τα παραπάνω στοιχεία περιλαμβάνονται στους αναλυτικούς πίνακες της ΕΛΣΤΑΤ που συνόδευσαν τις χθεσινές ανακοινώσεις για μείωση του ΑΕΠ κατά 15,2% κατά το 2ο τρίμηνο του έτους, ή κατά 7,9% κατά το 1ο εξάμηνο.
Αναφορικά με τις αμοιβές της εξαρτημένης εργασίας κατά κλάδο, η μεγαλύτερη απώλεια κατεγράφη στο χονδρικό και στο λιανικό εμπόριο, στις υπηρεσίες παροχής καταλύματος και υπηρεσίες εστίασης αλλά και στις τέχνες, διασκέδαση και ψυχαγωγία.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ η οικονομία εισήλθε σε μεγάλη ύφεση 15,2% το δεύτερο τρίμηνο του 2020 με το πιο μεγάλο πλήγμα να καταγράφεται στις εξαγωγές (της τάξης του 32,1%) και ειδικά στις υπηρεσίες (σ.σ. κυρίως τουρισμός) με την πτώση να προσεγγίζει το 50%. Η κατανάλωση στα νοικοκυριά περιορίστηκε κατά 11,6% και συνολικά στην οικονομία κατά 10,1% (λόγω των δαπανών στήριξης που περιόρισαν την πτώση της κρατικής δαπάνης). Επίσης, οι επενδύσεις περιορίσθηκαν κατά 10,3% και οι φόροι επί των προϊόντων κατά 23,3%.
Η ΕΛΣΤΑΤ επίσης αναθεώρησε και τα στοιχεία για το 1ο τρίμηνο περιορίζοντας την ύφεση στο 0,5% από 0,9% που εκτιμούσε στην προηγούμενή της ανακοίνωση. Ανάλογη βελτίωση υπάρχει και στις επιδόσεις του 2019.
Πηγές του ΥΠΟΙΚ επισήμαναν πως η μέση ύφεση το 1ο εξάμηνο του 2020 φτάνει στο 7,9%, δηλαδή εντός των “ορίων” αντοχών του προϋπολογισμού (σ.σ. στο 8% είχε τοποθετηθεί η ύφεση στο δυσμενές σενάριο του Απριλίου).Ωστόσο κάνουν σαφές πως το γεγονός ότι “τα σημερινά στοιχεία βρίσκονται εντός των προβλέψεων του Υπουργείου Οικονομικών δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν δυσκολίες που πιθανώς να τροποποιήσουν στο μέλλον τις αρχικές εκτιμήσεις μας. Λόγω της μεγάλης συμβολής του τουρισμού στο ΑΕΠ, ιδιαίτερη βαρύτητα για την ελληνική οικονομία έχει το 3ο τρίμηνο του έτους”.
Χθες, ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Θοδωρής Σκυλακάκης έκανε λόγο για έναν δύσκολο Ιούλιο για τον τουρισμό και για έναν ελαφρά καλύτερο Αύγουστο. Εξήγησε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ πως μένει να φανεί η πορεία του Σεπτεμβρίου αλλά και η εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης. Καθοριστικής σημασίας είναι – επισήμανε – το αν το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο στο τέλος του 2020 ή στην αρχή του 2021 και ξεκαθάρισε πως και στην συνέχεια η πορεία βελτίωσης στον τουριστικό τομέα θα είναι σταδιακή.