Έπειτα από τη βαθιά ύφεση του δευτέρου τριμήνου, η οικονομία της Ευρωζώνης ανεβάζει ταχύτητα, έχοντας ως στηρίγματα την καταναλωτική δραστηριότητα, τα προγράμματα στήριξης της απασχόλησης, τις περικοπές φόρων, αλλά και τα «γενναιόδωρα» μέτρα νομισματικής στήριξης από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Η καναλωτική εμπιστοσύνη στις 19 χώρες-μέλη της Ζώνης του Ευρώ ανήλθε στο -13,9 αυτό το μήνα από -14,7 του Αυγούστου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ξεπερνώντας τις προσδοκίες της αγοράς. Την ίδια στιγμή, το ινστιτούτο Ifo αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις του για τη γερμανική οικονομία, αναμένοντας ύφεση 5,2% φέτος, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ύφεση 6,7%.
Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι τα μέτρα δημοσιονομικής και νομισματικής στήριξης «θωράκισαν» την οικονομία από μια βαθιά ύφεση, με τα νοικοκυριά να αυξάνουν τις δαπάνες τους μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων. Η ανεργία μπορεί να αυξήθηκε στο 7,9%, παραμένει όμως κοντά στο χαμηλό δεκαετίας (7,2%) που είχε αγγίξει λίγο πριν από την έλευση της πανδημίας.
Όμως η αύξηση των κρουσμάτων και οι ανησυχίες για ένα δεύτερο lockdown απειλούν την εύθραυστη ανάκαμψη.
«Αμφιβάλλουμε εάν θα διατηρηθεί η εμπιστοσύνη», επισημαίνει η Μέλανι Ντεμπόνο της Capital Economic. «Επιβάλλονται πρόσθετα περιοριστικά μέτρα,που αναμένεται να επηρεάσουν την καταναλωτική εμπιστοσύνη και ενδεχομένως και τις δαπάνες των νοικοκυριών, στα επόμενα τρίμηνα», προσθέτει.
Την ίδια στιγμή, οι ανησυχίες για ένα σκληρό Brexit έρχονται να επισκιάσουν τις προοπτικές της Ευρωζώνης, με τις αγορές να προβλέπουν μια πιο παρατεταμένη ανάκαμψη με πιο συχνές διαταραχές.
Προς το παρόν, οι περισσότερες κυβερνήσεις φαίνεται ότι θέλουν να αποφύγουν ένα σκληρό lockdown όπως αυτό που επιβλήθηκε στις αρχές τη άνοιξης, επιλέγοντας τοπικούς περιορισμούς που επιτρέπουν στους πολίτες να διατηρήσουν τις συνήθεις δραστηριότητές τους όσο το δυνατόν περισσότερο.
Το τοπίο παραμένει ακόμη θολό, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να «ζυγίζει» εάν χρειάζεται να λάβει πρόσθετα μέτρα στήριξης, ενδεχομένως και από το τέταρτο τρίμηνο. «Εάν αντιμετωπίσουμε σοκ που πιέζουν προς τα κάτω τη ζήτηση και απειλούν τη σταθερότητα των τιμών, τότε έχουμε δηλώσει σαφώς ποια θα είναι η αντίδρασή μας: Η εφαρμογή της κατάλληλης νομισματικής πολιτικής», τόνισε ο Φάμπιο Πανέτα, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.