Οι χώρες της Νότιας Ευρώπης, και κυρίως η Ελλάδα, είναι οι πιο ευάλωτες στην περιοχή της Ευρώπης στις επιπτώσεις από το σοκ που έχει υποστεί ο τουρισμός λόγω της πανδημίας, τονίζει σε ανάλυσή του ο οίκος αξιολόγησης DBRS.
Με το τέλος της περιόδου των διακοπών στην Ευρώπη, έχει καταστεί σαφές ότι η COVID-19 επηρέασε σημαντικά την τουριστική βιομηχανία, έπειτα από δεκαετίες σταθερής ανάπτυξης, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, και εκτιμά πως είναι πιθανό ο κλάδος να υποστεί μακροχρόνιες ζημίες, με αποτέλεσμα «λουκέτα» σε επιχειρήσεις και μόνιμες απώλειες θέσεων εργασίας.
Η βιομηχανία ταξιδίων και τουρισμού συνεισφέρει το 9,5% του συνολικού ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και παρέχει 22 εκατ. θέσεις εργασίας (ποσοστό 11,2% της συνολικής απασχόλησης), ενώ η Ευρώπη είναι η περιοχή με τους περισσότερους επισκέπτες (51% των διεθνών αφίξεων το 2018) και ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η πτώση του διεθνούς τουρισμού λόγω πανδημίας μπορεί να φτάσει το 60%-80% φέτος. Ηδη, το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά 58% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.
Η DBRS αξιολόγησε επιλεγμένους παράγοντες, κυρίως διαρθρωτικούς, που σχετίζονται με τα διεθνή ταξίδια και τον τουρισμό και τα συμπεράσματα δείχνουν ότι οι οικονομίες της Νότιας Ευρώπης όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Μάλτα, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία, είναι πιο ευάλωτες στην ύφεση του τουρισμού λόγω του μεγάλου βάρους που έχει ο κλάδος στην οικονομία. Αντίθετα, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Φινλανδία, η Γαλλία και η Σλοβακία είναι λιγότερο ευάλωτες.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα ειδικότερα, η οποία είναι και η πλέον ευάλωτη οικονομία, ο τουρισμός συμβάλλει στο 20,8% του ΑΕΠ και στο 21,7% της απασχόλησης. Για την Κύπρο, η συμβολή στο ΑΕΠ φτάνει το 13% και το 13,2% των θέσεων εργασίας, για τη Μάλτα το 15,8% και 21,1% αντίστοιχα, για την Πορτογαλία το 16,5% και 18,6%, και ακολουθούν Ισπανία και Ιταλία. Οπως προειδοποιεί ο οίκος, η υψηλή εξάρτηση από τον κλάδο και η «μετάδοση» των συνεπειών στην ευρύτερη οικονομία των χωρών του Νότου, αναμένεται να συμβάλουν στην άνιση ανάκαμψη της Ευρωζώνης. Παράλληλα, σημειώνει ότι η πρόσφατη νέα έξαρση των κρουσμάτων αυξάνει την αβεβαιότητα για την πορεία πολλών οικονομιών στο δ΄ τρίμηνο.
Οι τελικές επιπτώσεις θα εξαρτηθούν τόσο από την εξέλιξη της πανδημίας, όσο και από την εφαρμογή περιορισμών και τις κυβερνητικές πολιτικές για τη μείωση του αντίκτυπου από το σοκ. Ο ταξιδιωτικός και τουριστικός κλάδος ίσως υποστούν ζημία διαρκείας, με συνέπεια το κλείσιμο επιχειρήσεων και τη μεγάλη απώλεια θέσεων εργασίας, όπως προειδοποιεί.
https://www.kathimerini.gr/economy/561079330/zimies-diarkeias-gia-ton-toyrismo-sti-n-eyropi/