Γιατί διστάζουν να υποβάλουν αίτηση χιλιάδες δανειολήπτες. Η συμπεριφορά των στρατηγικά κακοπληρωτών και γιατί κρίνεται ανέφικτος ο στόχος να φτάσουν στις 330.000 οι ωφελούμενοι. Πώς αποτιμούν τα δεδομένα οι τραπεζίτες.
Η υποχρέωση άρσης του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου του δανειολήπτη, κυρίως όμως των συγγενών του πρώτου βαθμού, φρενάρει τη δυναμική ένταξης στο πρόγραμμα «Γέφυρα», το οποίο προβλέπει τη γενναία επιδότηση της μηνιαίας δόσης από το κράτος για περίοδο εννέα μηνών.
Μέχρι σήμερα, περίπου 60.000 δανειολήπτες έχουν προχωρήσει στην οριστική υποβολή της αίτησης, ενώ περίπου 100.000 δανειολήπτες έχουν συναινέσει στην άρση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου.
Τραπεζικές πηγές τονίζουν στο Euro2day.gr ότι «δύσκολα θα επιτευχθεί ο αρχικός στόχος για ένταξη στο πρόγραμμα 330.000 δανειοληπτών». Κι αυτό, όπως εξηγούν, οφείλεται κυρίως στην απροθυμία των συνεπών μέχρι και την έναρξη του προγράμματος δανειοληπτών να δώσουν το πράσινο φως για την άρση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου όλων των μελών της οικογένειας.
«Αν ο νόμος ζητούσε μόνο την άρση του απορρήτου του κύριου δανειολήπτη, τότε η ανταπόκριση θα ήταν μεγαλύτερη. Η υποχρέωση για τους συγγενείς πρώτου βαθμού είναι αυτή που φρενάρει την οριστική υποβολή της ρύθμισης», αναφέρει τραπεζικό στέλεχος. Σημειώνεται ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής της αίτησης θα παραμείνει ανοικτή έως την 30ή Σεπτεμβρίου, εκτός κι αν εντέλει δοθεί μια μικρή παράταση.
Και οι επιτήδειοι
Πλην του δισταγμού των συνεπών δανειοληπτών, στην εξίσωση έρχεται να προστεθεί και η αποφυγή των κατά συνείδηση ασυνεπών δανειοληπτών να αναλάβουν τις υποχρεώσεις τους μέσω της άρσης του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου. «Δεν περιμέναμε οι στρατηγικά κακοπληρωτές να ευθυγραμμισθούν με το γράμμα του νόμου. Εξάλλου εδώ και μια δεκαετία κινούνται με μοναδικό γνώμονα την απόκρυψη των εισοδημάτων τους και τη δόλια μη αποπληρωμή των δανειακών τους υποχρεώσεων», αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας, δίνοντας για μια ακόμη φορά τη διάσταση του προβλήματος που προκαλούν στο σύστημα οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.
«Δεν τους ενδιαφέρει η γενναία κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης. Εξάλλου, αν συναινέσουν στην άρση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου των ιδίων και των συγγενών τους πρώτου βαθμού, έχουν να χάσουν, με βάση την κουλτούρα τους, πολύ περισσότερα», προσθέτει ο συνομιλητής μας.
Το ύψος της επιδότησης
- Για τους συνεπείς δανειολήπτες, η κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης ξεκινά από 90% για το πρώτο τρίμηνο, μειώνεται στο 80% το δεύτερο και 70% το τρίτο τρίμηνο και το ανώτατο όριο της επιδότησης ανέρχεται σε 600 ευρώ.
- Για τους δανειολήπτες με μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η κρατική επιδότηση ξεκινά από 80% για το πρώτο τρίμηνο και μειώνεται σε 70% για το δεύτερο και 60% για το τρίτο τρίμηνο. Το ανώτατο ύψος της επιδότησης φτάνει τα 500 ευρώ. Απαραίτητη προϋπόθεση για τους δανειολήπτες που ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία αποτελεί η ρύθμιση του δανείου με την τράπεζα και εν συνεχεία η υποβολή της αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.
- Για τα καταγγελμένα δάνεια, η κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης ξεκινά από 60% για το πρώτο τρίμηνο και μειώνεται σε 50% για το δεύτερο και 30% για το τρίτο τρίμηνο. Το ανώτατο ύψος της ανέρχεται σε 300 ευρώ.