Τη δυνατότητα σε ξένους πολίτες με άδεια παραμονής να εισέλθουν στην Κίνα, χωρίς την ανάγκη να καταθέσουν νέο αίτημα για έκδοση βίζας, θα προσφέρει από τις 28 Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση της χώρας. Μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας από την πανδημία, η Κίνα είχε αναστείλει προσωρινά τις άδειες εισόδου και παραμονής που είχε εκδώσει σε ξένους πολίτες. Ετσι, οι άνθρωποι αυτοί αδυνατούσαν να επισκεφθούν τη χώρα. Ανάλογα μέτρα έχει υιοθετήσει και η Ευρωπαϊκή Ενωση απέναντι σε Κινέζους πολίτες και γενικότερα κατοίκους τρίτων χωρών, δημιουργώντας προβλήματα και στα επενδυτικά προγράμματα χορήγησης αδειών παραμονής («χρυσή βίζα») όπως το ελληνικό. Υπολογίζεται ότι εκατοντάδες πολίτες χωρών εκτός Ε.Ε. αδυνατούν να επισκεφθούν, π.χ., την Ελλάδα ή άλλες χώρες με ανάλογα προγράμματα, παρότι έχουν προχωρήσει σε αγορές ακινήτων και άλλες επενδύσεις προκειμένου να ολοκληρώσουν τη σχετική διαδικασία και να λάβουν άδειες παραμονής. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμόδιων φορέων, η κίνηση της Κίνας θα μπορούσε να εκληφθεί ως μια κίνηση καλής θέλησης προκειμένου να επιτραπεί και από την Ε.Ε. κάτι ανάλογο, έστω για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών/επενδυτών κι εφόσον βέβαια πληρούν τα σχετικά υγειονομικά κριτήρια εισόδου. Με τον τρόπο αυτό θα «ξεκλειδώσουν» και αρκετές αγοραπωλησίες ακινήτων, προσφέροντας μια λίαν απαραίτητη ώθηση στην εγχώρια κτηματαγoρά.
Τα δύσκολα βρίσκονται μπροστά για τον παγκόσμιο κλάδο των αερομεταφορών, που εδώ και οκτώ μήνες είναι αντιμέτωπος με τις επιπτώσεις της πανδημίας. Οι αναλυτές κάνουν λόγο για ένα μαραθώνιο που θα χρειαστεί να διανύσουν οι αεροπορικές ωσότου η κρίση τεθεί υπό έλεγχο, όταν ανακαλυφθεί το εμβόλιο για τον κορωνοϊό. Δεν είναι τυχαίο ότι η γερμανική Lufthansa, που έχει λάβει πακέτο διάσωσης 9 δισ. ευρώ, σχεδιάζει περαιτέρω περικοπές θέσεων εργασίας και στόλου αεροσκαφών. Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι 25 εκατ. θέσεις εργασίας στον κλάδο των αερομεταφορών κινδυνεύουν, όταν το 2008, λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης, είχαν χαθεί 22 εκατ. θέσεις απασχόλησης. Ηδη από τον περασμένο Φεβρουάριο εκτιμάται ότι 900.000 άτομα που δραστηριοποιούνταν σε έναν κραταιό, μέχρι την εμφάνιση του κορωνοϊού, κλάδο έχουν μείνει χωρίς δουλειά.
Αρωμα γυναίκας στον ΑΔΜΗΕ
Γυναικεία εκπροσώπηση θα έχει η κινεζική State Grid στη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ. Η Chen Dong ανέλαβε αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος σε αντικατάσταση του κ. Xinghua Shi. H κ. Chen είναι διδάκτωρ μηχανικός και εμπειρογνώμων στην Τεχνολογία Μεταφοράς με Συστήματα Συνεχούς Ρεύματος Υψηλής Τάσης (HVDC). Διαθέτει επαγγελματική εμπειρία 27 ετών στον σχεδιασμό και στη σχεδίαση δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας με ειδίκευση στα συστήματα HVDC. Εχει συμμετάσχει σε μεγάλο εύρος πρωτοποριακών έργων UHVDC και VSC-HVDC στην Κίνα, στη Βραζιλία και αλλού. Τον Μάρτιο 2019 ανέλαβε τη θέση της HVDC-VSC expert σε θυγατρική του ΑΔΜΗΕ.
Και όμως βγήκαμε 3οι σε απορρόφηση
Την ώρα που στην κυβέρνηση ανησυχούν, με το δίκιο τους, για το αν θα μπορέσει η χώρα να απορροφήσει τα 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, το Ινστιτούτο Μπρίγκελ των Βρυξελλών έστειλε ένα σχετικά ενθαρρυντικό μήνυμα την περασμένη εβδομάδα. Εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα έχει φέτος την τρίτη καλύτερη επίδοση στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ, με ποσοστό 60%, έναντι 39% πριν από ένα χρόνο, αμέσως μετά τη Λιθουανία και την Εσθονία. Αντίθετα, άλλες χώρες που συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγάλων κερδισμένων του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως η Ιταλία και η Κροατία, βρίσκονται στην τρίτη και στην τέταρτη θέση από το τέλος με προβλεπόμενα ποσοστά απορρόφησης 38,5% και 38,6% αντίστοιχα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι από το συνολικό ποσό του Next Generation EU μόνο το 1/4 θα πληρωθεί το 2021-22 και τα υπόλοιπα 3/4 από το 2023 και μετά. Οπως όμως σχολιάζει το Μπρίγκελ, ακόμη και αυτός ο αργός ρυθμός είναι πολύ υψηλός συγκρινόμενος με την απορρόφηση των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων στο παρελθόν.
https://www.kathimerini.gr/economy/561094705/kinisi-kalis-thelisis-tis-kinas-pros-tin-e-e/