Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται μεθαύριο, Τετάρτη, να διατυπώσει την πρότασή της για τη μεταρρύθμιση του ασύλου, ένα θέμα που προκαλεί εντάσεις στους κόλπους των 27.
Η ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον, η οποία θα παρουσιάσει αυτό το «νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο», προτείνει έναν «μηχανισμό υποχρεωτικής αλληλεγγύης» ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ. Θέλει επίσης να εντατικοποιήσει τις επιστροφές στις χώρες προέλευσής τους εκείνων που δεν δικαιούνται άσυλο.
Η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να αντικαταστήσει τον κανονισμό του Δουβλίνου, ο οποίος αποτελεί τον πυλώνα της σημερινής ευρωπαϊκής πολιτικής για τη μετανάστευση και το άσυλο, με ένα νέο «ευρωπαϊκό σύστημα διαχείρισης».
Ο επίμαχος αυτός κανονισμός, ο οποίος εμπιστεύεται στην πρώτη χώρα, μέσω της οποίας ένας μετανάστης εισέρχεται στην ΕΕ, την ευθύνη της επεξεργασίας του αιτήματός του για άσυλο, κρίνεται άδικος από τις χώρες που βρίσκονται γεωγραφικά στην πρώτη γραμμή, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα.
Χωρίς να αποκαλύψει τις λεπτομέρειες της πρότασης της Επιτροπής, η οποία έχει αναβληθεί πολλές φορές, η Ίλβα Γιόχανσον εκτιμά πως η «ad hoc αλληλεγγύη» μεταξύ των Ευρωπαίων δεν αρκεί πλέον.
«Όλα τα κράτη μέλη (της ΕΕ) οφείλουν να βοηθούν όταν ένα κράτος μέλος βρίσκεται υπό πίεση, όταν πολλοί άνθρωποι έχουν ανάγκη προστασίας», είχε δηλώσει το Σάββατο στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Όμως μπροστά στην επίμονη άρνηση ορισμένων χωρών, κυρίως της κεντρικής Ευρώπης, να υποδεχθούν αιτούντες άσυλο και μπροστά στην αποτυχία του προηγούμενου πειράματος των ποσοστώσεων κατανομής, που αποφασίσθηκαν μετά τη μεταναστευτική κρίση του 2015, η επίτροπος υπογράμμισε πως η βοήθεια που εξετάζεται δεν αφορά «μόνο τις μετεγκαταστάσεις».
«Μπορεί να δοθεί επίσης βοήθεια για τον επαναπατρισμό» ανθρώπων που δεν έχουν δικαίωμα να τους χορηγηθεί άσυλο, διευκρίνισε.
Ο γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον εκτιμά από την πλευρά του, σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε χθες, Κυριακή, στη Journal du dimanche, πως «καθένας οφείλει να δράσει με συγκεκριμένο τρόπο, για παράδειγμα υποστηρίζοντας τις χώρες της πρώτης γραμμής ή τη χρηματοδότηση της Frontex».
Η επίτροπος Ίλβα Γιόχανσον έχει αναγνωρίσει πως «το να βρεθεί μια πρόταση που να μπορεί να γίνει αποδεκτή απ’ όλα τα κράτη μέλη και το Ευρωκοινοβούλιο» είναι «μια δύσκολη αποστολή».
«Υποθέτω πως, όταν θα παρουσιάσω την πρότασή μου, δεν θα γίνει δεκτή με ζητωκραυγές», παραδέχθηκε η επίτροπος, η οποία απευθύνει έκκληση να γίνει μια συζήτηση «ήρεμη και ρεαλιστική».