Της Δήμητρας Καδδά
Με ειδικά χαρακτηριστικά, τα οποία θα περιλαμβάνουν ενισχυμένα μέτρα για τις περιοχές στις οποίες εφαρμόστηκαν από τον Αύγουστο και μετά τοπικά lowdown ή άλλα περιοριστικά μέτρα, επιχειρείται να τεθεί σε εφαρμογή η Επιστρεπτέα Προκαταβολή Νο 4 το Νοέμβριο. Αυτό ανέφεραν πηγές του ΥΠΟΙΚ μετά τις αναλυτικές ανακοινώσεις των μέτρων στήριξης από τον αρμόδιο υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα, επαναλαμβάνοντας ότι -όπως και στον τρίτο κύκλο της Επιστρεπτέας που τώρα “τρέχει” με στόχο να διανείμει 1,1 δισ. ευρώ- θα υπάρχει πρόβλεψη για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας η οποία θα αποτυπωθεί στην εφαρμοστική ΚΥΑ.
Συνολικά οι δύο αυτοί οι κύκλοι της 3ης και της 4ης Επιστρεπτέας Προκαταβολής αναμένεται να διανείμουν έως το τέλος του έτους 2,1 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας τον συνολικό προϋπολογισμό της εν λόγω δράσης για το 2020 σε πάνω από 4 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται πως στην Επιστρεπτέα μπορούν να μετέχουν και ατομικές επιχειρήσεις, ενώ για τους κλάδους του τουρισμού και όχι μόνο δεν υπάρχει υποχρέωση ταμειακής μηχανής. Δεκτές αιτήσεις συμμετοχής γίνονται για τον 3ο κύκλο έως την Δευτέρα 21/9.
“Θα προσπαθήσουμε όσο μπορούμε να ενεργοποιήσουμε τον 4ο κύκλο το Νοέμβριο” ανέφεραν αρμόδιες πηγές, λέγοντας πως θα εξαρτηθεί και από το ποιες θα είναι οι αποφάσεις της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τα τοπικά μέτρα που λαμβάνονται σε διάφορες περιοχές της χώρας. “Είναι κάτι το οποίο το συζητάμε. Θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε περισσότερο συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές στις οποίες από τον Αύγουστο και μετά και για ορισμένο χρονικό διάστημα υπήρξαν συγκεκριμένοι περιορισμοί”.
ΤΕΠΙΧ 2 plus και νέο εγγυοδοτικό
Παράλληλα, η ρευστότητα που αναμένεται να διαχυθεί στην αγορά το επόμενο διάστημα ενισχύεται σημαντικά, κατά 3,2 δισ. ευρώ, μέσα από 3 άξονες. Από το νέο ΤΕΠΙΧ που θα ονομάζεται ΤΕΠΙΧ 2 plus. Επίσης αναμένονται τα υπόλοιπα δάνεια του υφιστάμενου εγγυοδοτικού και ο νέος γύρος εγγυοδοτικού της Αναπτυξιακής Τράπεζας που θα ανοίξει στις αρχές Οκτωβρίου, αναφέρουν οι πηγές του ΥΠΟΙΚ.
Πηγές του ΥΠΟΙΚ επισήμαναν πως από το ΤΕΠΙΧ και από το εγγυοδοτικό τον Ιούλιο έπεσαν 2 δισ. ευρώ στην αγορά και περίπου 900 εκατομμύρια τον μήνα Αύγουστο. Σε αυτά τα ποσά προστίθεται η διάθεση της Επιστρεπτέας (1,4 δισ. ευρώ) και έτσι συνολικά πάνω από 4 δισ. ευρώ διατέθηκαν μέσα στο καλοκαίρι. Κυρίως τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.
Οι ίδιες πηγές επισήμαναν πως ανά την ΕΕ λόγω της κρίσης δεν μπορούν να ληφθούν μέτρα στήριξης με μόνιμα χαρακτηριστικά, εξηγώντας και τον προσωρινό χαρακτήρα των μέτρων της μείωσης ασφαλιστικών εισφορών και εισφοράς αλληλεγγύης. Δεν απέκλεισαν πηγές του Υπουργείου Οικονομικών, αν προκύψει πρόβλημα, περαιτέρω δράσεις. Έκαναν λόγο και για τεράστια αβεβαιότητα που εμποδίζει την όποια ορατότητα από όλες τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο για το 2022 ή και για το 2021 με τον στόχο προς το παρόν να είναι ο περιορισμός των επιπτώσεων της κρίσης.
Για τον ΕΝΦΙΑ στα μικρά νησιά οι ίδιες πηγές του ΥΠΟΙΚ διευκρίνισαν πως η κατάργησή του αφορά τους μόνιμους κατοίκους. Για παράδειγμα δεν αφορά όποιον έχει π.χ. εξοχική κατοικία εκεί, αλλά η κύρια κατοικία του είναι σε άλλο μέρος της Ελλάδος, για παράδειγμα στην Αθήνα. Επίσης η κατάργηση ισχύει για πολύ μικρά νησιά στα οποία δεν πληρώνεται ΕΝΦΙΑ (για παράδειγμα αυτό ισχύει στην Κίναρο και στη Λέβιθα) που δεν είναι στη λίστα που ανακοίνωσε το ΥΠΟΙΚ αφού σήμερα δεν καταγράφεται σε αυτά ακίνητη περιουσία. Αφορά ουσιαστικά 10.000 κατοίκους αυτών των νησιών. Η τροπολογία υπολογίζεται πως θα κατατεθεί σήμερα ή αύριο και άμεσα θα ξεκινήσει και η εκκαθάριση για την καταβολή της πρώτης δόσης έως τις 30 Σεπτεμβρίου.
Για το μοντέλο κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης με έμφαση στο εισόδημα, όπως εξηγούν οι πηγές του ΥΠΟΙΚ δεν υπάρχει θέμα νομιμότητας επειδή δεν έχουν πληγεί τα εισοδήματα στο δημόσιο. “Υπάρχουν οι απαιτούμενες νομικές απόψεις για επιβεβαιώσεις, υπάρχουν και εγγράφως”.