του Μάνλιο Ντινούτσι
Η Emma Arbuthnot είναι στο Λονδίνο η επικεφαλής δικαστής, η οποία διέταξε τη δίκη για την έκδοση του Τζούλιαν Άσαντζ στις ΗΠΑ, όπου τον περιμένει ποινή φυλάκισης 175 ετών για «κατασκοπεία», δηλαδή επειδή δημοσίευσε, ως δημοσιογράφος ερευνάς, στοιχεία για εγκλήματα πολέμου των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων βίντεο σχετικά με τις σφαγές αμάχων στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Στη δίκη, που ανατέθηκε στην δικαστή Vanessa Baraitser, απορρίφθηκε κάθε αίτημα της υπεράσπισης.
Το 2018, μετά την απόσυρση της κατηγορίας για σεξουαλική βία από μέρος της Σουηδίας, η δικαστής Arbuthnot αρνήθηκε να ακυρώσει το ένταλμα σύλληψης, οπότε ο Άσαντζ δεν μπορούσε να του χορηγηθεί άσυλο στον Ισημερινό. Η Arbuthnot απέρριψε τα συμπεράσματα της Task Force των Ηνωμένων Εθνών για την αυθαίρετη κράτηση του Άσαντζ. Ούτε άκουσε τον υπεύθυνου του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια: «Ο Άσαντζ, που κρατείται σε ακραίες συνθήκες αδικαιολόγητης απομόνωσης, παρουσιάζει τα τυπικά συμπτώματα της παρατεταμένης έκθεσης σε ψυχολογικά βασανιστήρια».
Το 2020, καθώς χιλιάδες κρατούμενοι μεταφέρθηκαν σε κατ ’οίκον περιορισμό ως μέτρο κατά του κορωνοϊού, ο Άσαντζ κρατήθηκε στη φυλακή, εκτεθειμένος στη μετάδοση σε εξασθενημένες φυσικές συνθήκες. Στο δικαστήριο, ο Ασάνζ δεν μπορεί να συμβουλευτεί τους δικηγόρους του, κρατιέται απομονωμένος σε ένα θωρακισμένο γυάλινο κλουβί και απειλείται με απέλαση εάν ανοίξει το στόμα του. Τι κρύβεται πίσω από αυτήν την αμείλικτη επιμονή;
Η Arbuthnot έχει τον τίτλο της “Lady”, ως σύζυγος του Λόρδου James Arbuthnot, γνωστού ως “γεράκι” Tory, πρώην Υπουργού των δημοπρασιών της Άμυνας, συνδέεται με το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα και τις Μυστικές Υπηρεσίες. Ο Λόρδος Arbuthnot είναι μεταξύ των άλλων πρόεδρος της βρετανικής συμβουλευτικής επιτροπής της Thalès, μιας γαλλικής πολυεθνικής που ειδικεύεται στα στρατιωτικά αεροδιαστημικά συστήματα και μέλος αυτής της εταιρίας Montrose Associates, που ειδικεύεται στη στρατηγική νοημοσύνη (υψηλά πληρωμένες θέσεις). Ο Λόρδος Arbuthnot είναι μέλος της εταιρείας Henry Jackson Society (HJS), μιας ισχυρής υπερατλαντικής δεξαμενής σκέψης που συνδέεται με την αμερικανική κυβέρνηση και τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ.
Τον περασμένο Ιούλιο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo μίλησε στο Λονδίνο σε μια στρογγυλή τράπεζα της HJS: από τότε που ήταν διευθυντής της CIA το 2017, κατηγορεί το WikiLeaks, που ιδρύθηκε από τον Άσαντζ, ότι είναι “μια υπηρεσία κατασκόπων του εχθρού”. Η ίδια εκστρατεία διεξάγεται με επικεφαλής την Εταιρεία Henry Jackson, η οποία κατηγορεί τον Άσαντζ για “σπορά αμφιβολιών για την ηθική θέση των δυτικών δημοκρατικών κυβερνήσεων, με την υποστήριξη αυταρχικών καθεστώτων”.
Στο πολιτικό συμβούλιο της HJS, στο πλευρό του Λόρδου Arbuthnot, ήταν μέχρι πρόσφατα η Priti Patel, Υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, στο οποίο αποδίδεται η εντολή έκδοσης του Άσαντζ. Σε αυτήν την ομάδα πίεσης που πραγματοποιεί μια ατσάλινη εκστρατεία για την έκδοση του Άσαντζ, υπό την καθοδήγηση του Λόρδου Arbuthnot και άλλων ισχυρών προσωπικοτήτων, είναι ουσιαστικά συνδεδεμένη η Lady Arbuthnot.
Διορίστηκε ως επικεφαλής δικαστικός λειτουργός από την Βασίλισσα τον Σεπτέμβριο του 2016, αφού το WikiLeaks δημοσίευσε τον Μάρτιο τα πιο δυσμενή έγγραφα για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μεταξύ αυτών είναι τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, τα οποία αποκαλύπτουν τον πραγματικό στόχο του πολέμου του ΝΑΤΟ εναντίον της Λιβύης: να αποτρέψει την τελευταία από το να χρησιμοποιήσει τα αποθέματα χρυσού της για να δημιουργήσει ένα παναφρικανικό νόμισμα εναλλακτικό του δολαρίου και του γαλλικού φράγκου CFA, του νομίσματος που επέβαλε η Γαλλία σε 14 πρώην αφρικανικές αποικίες.
Το πραγματικό «έγκλημα» για το οποίο δικάζεται ο Άσαντζ είναι ότι έχει ανοίξει ένα ρήγμα στο τείχος της πολιτικο-μιντιατικής ομερτά που καλύπτει τα πραγματικά συμφέροντα ισχυρών ελίτ οι οποίες, λειτουργώντας στο «βαθύ Κράτος», παίζουν το χαρτί του πόλεμου. Είναι αυτή η απόκρυφη δύναμη που υποβάλλει τον Τζούλιαν Ασάνζ σε δίκη, υπό την καθοδήγηση της κυρίας Arbuthnot, η οποία, ως μεταχείριση του κατηγορουμένου, θυμίζει την Ιερά Εξέταση. Εάν εκδοθεί στις ΗΠΑ, ο Άσαντζ θα υπόκειται σε “ειδικά διοικητικά μέτρα” πολύ πιο σκληρά από αυτά των Βρετανών: θα απομονωθεί σε ένα μικρό κελί, δεν θα μπορεί να επικοινωνήσει ή να μιλήσει με την οικογένειά του, ούτε καν μέσω των δικηγόρων του οι οποίοι, εάν μεταφέρουν ένα από τα μηνύματά του, θα ενοχοποιηθούν. Με άλλα λόγια, θα καταδικαστεί σε θάνατο.
Μετάφραση Κριστιάν Άκκυριά.
Πηγή Il Manifesto (Italie) Chi c’è dietro la giudice che processa Assange