Του Δημήτρη Κατσαγάνη
Αλλαγές στα επιδόματα υγείας τα οποία δίνουν τα Ταμεία στους ασφαλισμένους τους προανήγγειλε την Παρασκευή από το βήμα της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, ο Υφυπουργός Εργασίας, κος Πάνος Τσακλόγλου.
Όπως ανέφερε ο κος Τσακλόγλου επίκειται η συγκρότηση ομάδας εργασίας για την κοστολόγηση των προτάσεων που ήδη έχει στα χέρια της η κυβέρνηση σε σχέση με την εφαρμογή ενιαίων κανόνων στις παροχές των ασφαλιστικών φορέων σε χρήμα.
Καταρχάς οι αλλαγές θα αφορούν τις παροχές μητρότητας, ασθένειας, εξόδων κηδείας και κατασκηνώσεων. Ο λόγος για τα επιδόματα που δίνουν τα ταμεία αποκλειστικά στους ασφαλισμένους τους, τα οποία δεν σχετίζονται με τα επιδόματα τα οποία δίνει ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) με βάση το φορολογητέο εισόδημα των πολιτών. Σημειώνεται πως παρότι από το 2016 (βάσει του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου) εφαρμόστηκαν ενιαίοι κανόνες εισφορών -συντάξεων ενώ ενοποιήθηκαν όλα τα ταμεία υπό τον ΕΦΚΑ, δεν συνέβη το ίδιο με στο επίπεδο των άλλων μη συνταξιοδοτικών παροχών των ασφαλιστικών. Στον τομέα αυτό σε γενικές γραμμές, συνεχίζει να ισχύει το “καθεστώς” που ίσχυε σε κάθε τέως ταμείο.
Οι τελικές αποφάσεις για τις αλλαγές στα επιδόματα των Ταμείων στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης ενιαίων κανόνων θα ληφθούν έως τον Ιούνιο του επόμενου έτους έτσι ώστε οι νέοι κανόνες
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κος Τσακλόγλου, “το πρώτο βήμα της διαδικασίας είναι ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών σε χρήμα, που περιλαμβάνει τις παροχές μητρότητας, ασθένειας, εξόδων κηδείας και κατασκηνώσεων”.
Ο Υφυπουργός Εργασίας, τόνισε πως “είναι έτοιμη και θα δημοσιευθεί τις αμέσως επόμενες μέρες η υπουργική απόφαση για τη σύσταση ομάδας εργασίας με τη συμμετοχή αρμόδιων στελεχών του Υπουργείου και του e-ΕΦΚΑ”.
Συμπλήρωσε ο ίδιος πως “η ομάδα αυτή θα έχει ως έργο όχι απλά να κάνει προτάσεις, κάτι που έγινε με την προηγούμενη ομάδα”, την οποία ανέφερε ο κ. Κεγκέρογλου, “αλλά κυρίως να τις κοστολογήσει”.
Το πόρισμα το οποίο πήραμε ήταν κάτι το οποίο δεν παρείχε την αντίστοιχη κοστολόγηση. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι δεν πρόκειται να λάβουμε υπόψη μας όλα αυτά τα οποία έχουν ήδη γίνει, θα χτίσουμε, δηλαδή, πάνω σε εκείνα. Και αυτός είναι ο λόγος που φιλοδοξούμε ότι αυτή η δουλειά θα έχει ολοκληρωθεί το 2021″.
“Μάλιστα, νομίζω ότι θα καταφέρουμε να την έχουμε ολοκληρώσει και το πρώτο εξάμηνο του 2021, ώστε κατόπιν να προχωρήσουμε και στους κανονισμούς αναπηρίας, αλλά και στους κανόνες υπαγωγής και παροχών κύριας και επικουρικής σύνταξης”, τόνισε ο ίδιος.
Πιο αναλυτικά, ο κος Βρούτσης τόνισε πως “για τις παροχές σε χρήμα, στο άρθρο 15 του νέου ασφαλιστικού νόμου, του ν. 4670 (σ.σ. ασφαλιστικού νόμου Βρούτση) που ανέφερε και ο κ. Κεγκέρογλου προηγουμένως, προβλέπεται ενιαία και ιδιαίτερα απλοποιημένη σε σχέση με το παρελθόν διαδικασία υποβολής και εξέτασης των αιτημάτων παροχών, ενώ αναφορικά με τα συγκεκριμένα έξοδα κηδείας τα οποία ανέφερε, έχει ήδη εγκριθεί και η σχετική υπουργική απόφαση και η νέα απλή διαδικασία που καταργεί όλες τις προηγούμενες καταστατικές διατάξεις και ήδη έχει αρχίσει να εφαρμόζεται από τις 17 Ιουλίου του 2020”.
Ο κος Τσακλόγλου τόνισε πως “δεν νοείται σ’ ένα σύστημα που θέλει να λέγεται ενοποιημένο, να μην έχουμε και ενοποιημένους ενιαίους κανόνες παροχών”.
Επισήμανε ο ίδιος πως “ο Ενιαίος Κανονισμός Ασφάλισης και Παροχών αποτελεί βασικό συστατικό της έννοιας του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, γιατί χωρίς ενιαίους κανόνες δεν μπορεί να υπάρξει λειτουργική ενοποίηση των υπηρεσιών και των δομών των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν καταργηθεί. Χωρίς ενιαίους κανόνες, δεν μπορεί το κοινωνικό κράτος να ικανοποιήσει τα συνταγματικά αιτήματα της ισονομίας και της ίσης μεταχείρισης των πολιτών, που αποτελούν βασικά συστατικά μιας ευνομούμενης πολιτείας”.
Ο Υφυπουργός Εργασίας, τόνισε όμως, πως “πρέπει πρώτα να έχουμε εξασφαλίσει τους ενιαίους κανόνες εισφορών, αλλά και τις ενιαίες διαδικασίες υποβολής αιτημάτων και αξιολόγησής τους”. Ο ίδιος επισήμανε πως “δεν παραγνωρίζουμε ότι δεν λειτουργούμε σε συνθήκες θερμοκηπίου –κάποιοι θα το έλεγαν συνθήκες “λεφτόδεντρου”- αλλά είμαστε σε συνθήκες και περιβάλλον δημοσιονομικής ουδετερότητας. Οπότε, κάθε προσπάθεια για θέσπιση ενιαίων κανόνων θα κινείται εντός των αντίστοιχων περιορισμών”.
https://www.capital.gr/oikonomia/3480268/sta-skaria-eniaioi-kanones-gia-ta-epidomata-ton-tameion