Με ετήσιους πανελλήνιους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και χωρίς να μοριοδοτούνται ο βαθμός του πτυχίου και ο αριθμός των μεταπτυχιακών θα γίνονται πλέον οι προσλήψεις στο Δημόσιο με βάση το νομοσχέδιο που ετοιμάζει του Υπουργείου Εσωτερικών .
Ουσιαστικά οι προσλήψεις στο δημόσιο θα γινονται μια φορά το χρόνο, με εξετάσεις στα πρότυπα των πανελληνίων, ενώ βασική καινοτομία είναι ότι μπαίνει τέλος στη μοριοδότηση των πτυχίων και των μεταπτυχιακών. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως πλεον ο βαθμός του πτυχίου ή ο αριθμός των μεταπτυχιακών δε θα δίνουν προβάδισμα πρόσληψης για το δημόσιο, αφού δεν θα μοριοδοτούνται.
Μέχρι τώρα τα τυπικά προσόντα , σε πολλές περιπτωσεις αρκούσαν. Πλεον το επιπεδο των γνώσεων που δίνει ένας καλύτερος βαθμός στο πτυχίο ή τα μεταπτυχιακά θα αποδεικνύονται στις γραπτές εξετάσεις που θα γίνονται μια φορά κάθε χρόνο για όλο το δημόσιο .
Η διαδικασία
Συγκεκριμένα σύμφωνα με τους σχεδιασμούς :
Κάθε φθινόπωρο θα γινεται ένας πανελλήνιος διαγωνισμός, στα πρότυπα των πανελλαδικών εξετάσεων
Θα υπάρχει τράπεζα θεμάτων για όλους και οι ερωτήσεις θα κληρώνονται
Πρώτα θα εξετάζονται στο γνωστικό πεδίο (π.χ ένας λογιστής στα οικονομικά, /ένας μηχανσικός σε τεχνικά θέματα κλπ)
Θα ακολουθεί τέστ δεξιοτήτων και προσωπικότητας, κοινό για όλους
Με αυτό τον τρόπο, όπως είπε πρόσφατα ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος , «θα υπάρχει ο κατάλληλος άνθρωπος για κάθε θέση στο δημόσιο» καθώς η επίδοση στη γραπτή δοκιμασία θα είναι το βασικό κριτήριο για την κάλυψη κενών θέσεων, καθώς δεν θα δίνεται τόση σημασία στα τυπικά προσόντα. «Δεν μας ενδιαφέρει τόσο η συσσώρευση χαρτιών (τίτλων σπουδών) και βαθμών από οποιοδήποτε πανεπιστήμιο, όσο η αξιοποίηση των γνώσεων, των ικανοτήτων και της επαγγελματικής εμπειρίας», σημειώνουν χαρακτηριστικά στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών.
Ηλεκτρονικά
Όλες οι διαδικασίες θα διεξάγονται ηλεκτρονικά, διασφαλίζοντας την αντικειμενικότητα καθώς δεν θα παρεμβάλλεται ανθρώπινο χέρι. Σχεδιάζεται, επίσης, η ανάπτυξη της διαλειτουργικότητας μεταξύ του ΑΣΕΠ και των εμπλεκόμενων στις επιμέρους διαδικασίες φορέων που παρέχουν στοιχεία στις διαδικασίες της ανεξάρτητης αρχής. Χάρη σε αυτό δεν θα απαιτείται από τους υποψηφίους να προσκομίζουν τίτλους σπουδών και βεβαιώσεις, καθώς θα μπορεί το ΑΣΕΠ να τα αντλεί απευθείας από τις δημόσιες υπηρεσίες.
Για τις περιπτώσεις πρόσληψης προσωπικού ορισμένου χρόνου, οι διαδικασίες παραμένουν οι ίδιες, με τη διαφορά ότι διεξάγονται ηλεκτρονικά και αναπτύσσονται διαλειτουργικότητες μεταξύ των διαφόρων πληροφοριακών συστημάτων.
Μια φορά το χρόνο
Η διαδικασία στελέχωσης του Δημοσίου θα ακολουθεί έναν ετήσιο κύκλο. Τον Ιανουάριο ο κάθε φορέας θα ανακοινώνει στο υπουργείο Εσωτερικών τα κενά του, τα οποία θα αναζητούνται από την εσωτερική αγορά του Δημοσίου, μέσω αποσπάσεων και μετατάξεων. Τον Μάιο θα καταγράφονται όσες θέσεις δεν καλύφθηκαν από την κινητικότητα, και θα αναζητηθούν μέσω προσλήψεων. Το Σεπτέμβριο το υπουργικό συμβούλιο θα εγκρίνει το πακέτο προσλήψεων του επόμενου έτους, με βάση και τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας.
Όχι σε 3 χρόνια
Με δεδομένο ότι το ΑΣΕΠ θα έχει στα χέρια του την εγκριτική απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για τις προσλήψεις του επόμενου έτους από τον Σεπτέμβριο, σε συνδυασμό με τη διαλειτουργικότητα, το υπουργείο εκτιμά πως θα κερδηθεί σημαντικός χρόνος για τις υπηρεσίες του Δημοσίου καθώς και για τους ίδιους τους υποψηφίους, αφού θα βρίσκονται πιο γρήγορα στις θέσεις τους. Στόχος είναι να μην υπερβαίνει το ένα έτος το διάστημα που μεσολαβεί από τη στιγμή που μια υπηρεσία κοινοποιεί τις ανάγκες της στο αρμόδιο υπουργείο (και εγκρίνεται) έως την ανάρτηση των πινάκων διοριστέων. Σήμερα ο αντίστοιχος χρόνος φτάνει κατά μέσο όρο τα δύο- τρία έτη.
Το νομοσχέδιο θα αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση και η κατάθεση στη Βουλή προς ψήφιση αναμένεται εντός του Οκτωβρίου. Οι αλλαγές που θα θεσπιστούν υπολογίζεται ότι θα εφαρμοστούν το πρώτο τρίμηνο του 2022.