ου Δημήτρη Δελεβέγκου
Μπορεί η πανδημική κρίση να βρίσκεται σε εξέλιξη, όμως για τους επενδυτές ενδέχεται η παρούσα συγκυρία να είναι από τις πλέον κατάλληλες για την τοποθέτηση κεφαλαίων στην ελληνική αγορά ακινήτων, η οποία έχει, ωστόσο, ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Είναι δηλαδή ρηχή, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, με αποτέλεσμα οι συναλλαγές που πραγματοποιούνται να προκαλούν σημαντικά υψηλότερη πολλαπλασιαστική επίδραση. Όπως, πάντως, αναφέρει η ετήσια έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, ο κορονοϊός αναμένεται να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στα επαγγελματικά ακίνητα, οδηγώντας σε αυξημένη ζήτηση για γραφεία υψηλών προδιαγραφών και σε ακίνητα που ανταποκρίνονται στη νέα πραγματικότητα, όπως οι αποθηκευτικοί χώροι. “Μέχρι την αποκατάσταση των συνθηκών κανονικότητας, οι γενικότερες μεταβολές που συντελούνται στους παραγωγικούς τομείς και, ενδεχομένως, η στροφή προς νέες δραστηριότητες και υπηρεσίες που ανταποκρίνονται στις τρέχουσες συνθήκες και απαιτήσεις θα μπορούσαν να αναδείξουν ευκαιρίες αποδόσεων και υπεραξιών σε διαφορετικές από τις τυπικές επενδυτικές χρήσεις ακινήτων, με διαφοροποιημένα χαρακτηριστικά και σε νέες θέσεις ενδιαφέροντος”, αναφέρεται στην έκθεση. Ποια είναι, όμως, τα deals που έλαβαν χώρα το τελευταίο χρονικό διάστημα;
Τα deals
Η πιο πρόσφατη αγοραπωλησία προήλθε από το κοινό σχήμα των εταιρειών Hines και Henderson. Πρόκειται για την αγορά από το Μουσείο Μπενάκη, που ενήργησε ως πωλητής έκτασης 71 στρεμμάτων στο προάστιο της Βούλας, με στόχο την ανάπτυξη συνολικά 400 κατοικιών, υλοποιώντας μια επένδυση της οποίας το εκτιμώμενο ύψος είναι της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ. Το χρονοδιάγραμμα των δύο εταιρειών προβλέπει τη σταδιακή ολοκλήρωση του έργου τα επόμενα τέσσερα χρόνια, με τους επενδυτές να στηρίζουν τις προοπτικές του project στην ανυπαρξία αντίστοιχης κλίμακας οικιστικών έργων στην Ελλάδα.
Έχει προηγηθεί η απόκτηση από τo Brevan Howard και τον ιδρυτικό εταίρο του Τρύφωνα Νάτση του 2,84% και 3,52%, αντίστοιχα, από το συνολικό ποσοστό 8,43% της Lamda Development που διέθεσε η Μαριάννα Λάτση και η οικογένειά της, κίνηση που συνιστά τη συνέχεια της διεύρυνσης των συμμαχιών για το Ελληνικό. Να σημειωθεί πως έχει προηγηθεί η συμμετοχή της VNC Capital, των Νέλλης και Βασίλη Κάτσου, με 12,83% στο μετοχικό κεφάλαιο της Lamda Development, αλλά και η απόκτηση ποσοστού 1,66% στην εισηγμένη εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων από την Aegean.
Το Brevan Howard επικεντρώνεται διαρκώς στην υλοποίηση επιλεκτικών τοποθετήσεων σε ελληνικά assets μέσω του Grevan Howard Greek Opportunities Fund, που διαθέτει μια επενδυτική ομάδα της οποίας ηγείται ο Πλάτων Μονοκρούσος, με την εποπτεία του fund να έχει ο Τρ. Νάτσης. Αλλά και μέσω της Orilina ΑΕΕΑΠ, που απέκτησε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς άδεια λειτουργίας το 2018, διαθέτει αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 105 εκατ. ευρώ και ανήκει εξολοκλήρου στην OPH Investments LP (OPH LP), που ελέγχεται έμμεσα από την OPH Ltd, μια εταιρεία του ομίλου Brevan Howard. Η ΑΕΕΑΠ, που διαθέτει χαρτοφυλάκιο εννέα ακινήτων αξίας περίπου 82 εκατ. ευρώ, απέκτησε το 2018 προς 25,5 εκατ. ευρώ το κτίριο που στεγάζει τα κεντρικά γραφεία του ομίλου Ελλάκτωρ στην οδό Ερμού 25 στη Νέα Κηφισιά.
Ακόμα μία από τις συναλλαγές που τάραξαν τα νερά της αγοράς περιλαμβάνει την απόκτηση από τη Sterner Stenhus, με επικεφαλής τον Ελληνοσουηδό Ηλία Γεωργιάδη, του 89% της Pasal Development, ύστερα από την κάλυψη της πρόσφατης Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου. Και κατ’ εφαρμογή της συμφωνίας της ελληνικής εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων με τη σουηδική, που οδηγεί, μεταξύ άλλων, στην κεφαλαιακή ενίσχυση της πρώτης με 23 εκατ. ευρώ. Για να στεφθεί με επιτυχία το εν λόγω deal, απαιτήθηκε να παρέλθουν περίπου τρία χρόνια, όσο δηλαδή χρειάστηκε για να επιτύχει η συμφωνία εξυγίανσης με τους πιστωτές της Pasal Development. Η εφαρμογή του πλάνου εξυγίανσης της εταιρείας προέβλεπε τη Sterner Stenhus ως “λευκό ιππότη” στην Pasal.
Μετά την απόκτηση του 89% της Pasal, το ποσοστό των σημερινών μεγαλομετόχων της, Σωτήρη και Γιώργου Θεοδωρίδη, περιορίστηκε σε περίπου 10%, με την εταιρεία, με έδρα το Kungens Kurva της Στοκχόλμης, να χρηματοδοτεί με 13 εκατ. ευρώ, είτε με ίδια κεφάλαια είτε μέσω δανεισμού, την Pasal Development. Με τον τρόπο αυτό, η Pasal Development θα αποπληρώσει τα χρέη της, αρχικού ύψους 47 εκατ. ευρώ, προς τους πιστωτές της, ενώ θα παραμείνει στην κυριότητά της αριθμός ακινήτων που προβλεπόταν να μεταβιβαστούν στις τράπεζες. Σε αυτά ανήκουν οι κεντρικές αποθήκες της Σκλαβενίτης στην Ελευσίνα, έκταση στο Λαύριο, δύο ακίνητα σε Βοτανικό και Θεσσαλονίκη και οικόπεδο στη Χαλκίδα.
Η Sterner Stenhus αναζητούσε για να επενδύσει, εδώ και καιρό, μια ελληνική εισηγμένη στο χρηματιστήριο εταιρεία με δραστηριότητα στην αγορά ακινήτων. Η Pasal διέθετε τα χαρακτηριστικά που ταίριαζαν με το προφίλ του Η. Γεωργιάδη και το deal έλαβε χώρα.
Εκτός από την είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο επενδυτικών εταιρειών, το τελευταίο διάστημα έχουν λάβει χώρα σημαντικές αγοραπωλησίες ακινήτων. Οι κυριότητες από αυτές περιλαμβάνουν την αγορά από την Prodea Investments δύο κτιρίων γραφείων στην Αθήνα έναντι συνολικού τιμήματος 16,9 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα συγκρότημα γραφείων συνολικής επιφάνειας 7.137,32 τ.μ., επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως 72 & Αγαμέμνονος στο Χαλάνδρι, και για ένα κτίριο γραφείων και καταστημάτων, συνολικής επιφάνειας 1.829,12 τ.μ., επί της οδού Αμφιαράου 44-46, κοντά στο κέντρο της Αθήνας.
https://www.capital.gr/agora-akiniton/3478645/ta-deals-pou-kratoun-orthia-tin-agora-akiniton