Το επόμενο βήμα κάνει ο κλάδος ασφάλισης οχημάτων, ο οποίος θα επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από δύο βασικά στοιχεία: Την τηλεματική κι από τη δημιουργία δεδομένων κατασκευής των οχημάτων!
Τα εργαλεία τηλεματικής ολοένα κι αυξάνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα με τη χρήση τους να έχει αρχίσει να εφαρμόζεται σιγά, σιγά σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα δεδομένα που συλλέγονται από συσκευές τηλεματικής παρέχουν στις ασφαλιστικές εταιρείες, πλήθος πληροφοριών που σχετίζονται με το όχημα κατά τη διάρκεια του ατυχήματος όπως: την ταχύτητα που είχε αναπτύξει, αν προηγήθηκε κάποιο βίαιο φρενάρισμα, καθώς κι η τοποθεσία του ατυχήματος σύμφωνα με την καταγραφή του GPS. Επιπρόσθετα η καταγραφή των δεδομένων κατασκευής ενός οχήματος, είναι ουσιαστικά η ολοκληρωμένη εικόνα του εξοπλισμού άνεσης κι ασφάλειας, όταν το όχημα «βγήκε» από τη γραμμή παραγωγής.
Όπως ανέφερε όμως ο William Brower, Αντιπρόεδρος της Lexis Nexis Risk Solutions, «η ανάπτυξη της τηλεματικής θα δώσει τη λύση στον τομέα των αποζημιώσεων. Μέχρι στιγμής για την καταγραφή των ζημιών και την ανεύρεση του υπαιτίου, η ασφαλιστική εταιρεία βασιζόταν μόνο στις δηλώσεις των εμπλεκομένων, αλλά και στην αναφορά της τροχαίας για την καταγραφή του συμβάντος και των ζημιών. Όμως τώρα με την προσθήκη των δεδομένων τηλεματικής και κατασκευής του οχήματος, οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν πρόσβαση άμεσα σε σημαντικά δεδομένα ακριβώς τη στιγμή που έγινε το ατύχημα, αλλά και τι είδους εξοπλισμό είχε».
Για να εξελιχθεί και να τελειοποιηθεί βέβαια ακόμα περισσότερο αυτό, απαιτείται η στενή συνεργασία των ασφαλιστικών εταιρειών τόσο με τις αυτοκινητοβιομηχανίες, όσο και με τους κατασκευαστές επιμέρους τμημάτων του εξοπλισμού ενός οχήματος. Η δημιουργία μιας αξιόπιστης βάσης δεδομένων που αφορά την κατασκευή του οχήματος είναι κάτι που θα επιτρέψει στους αναλυτές να αξιολογούν καλύτερα το ρίσκο κι αυτομάτως το κόστος ασφάλισης. Έτσι θα μπορούν για παράδειγμα να προσφέρουν μεγαλύτερες εκπτώσεις σε αυτοκίνητα τα οποία έχουν προηγμένο εξοπλισμό ασφαλείας από το εργοστάσιο.
Όμως ακόμα και για την καταβολή μιας αποζημίωσης, η πλήρη γνώση του εξοπλισμού του οχήματος επιτρέπει τόσο το σωστό υπολογισμό της αποζημίωσης, αλλά και κάτι άλλο σημαντικό κι ειδικά όταν έχουμε αυτοκίνητα τα οποία ενσωματώνουν προηγμένα συστήματα υποστήριξης του οδηγού, τα γνωστά μας ADAS. Αν για παράδειγμα πρέπει να γίνει επισκευή σε ένα τέτοιο αυτοκίνητο, η ασφαλιστική εταιρεία θα γνωρίζει τι ακριβώς θα πρέπει να αλλαχθεί, αλλά κι επιπρόσθετα θα φροντίσει το αυτοκίνητο να επισκευαστεί σωστά και να γίνει ενδελεχής έλεγχος στα προηγμένα συστήματα του. Ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι ο επισκευαστής θα πρέπει να επικοινωνήσει με την κατασκευάστρια εταιρεία.
Τέλος και στην ασφαλιστική απάτη!
Η ύπαρξη δεδομένων τηλεματικής και κατασκευής οχημάτων θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στη μείωση της απάτης στον ασφαλιστικό τομέα, ιδίως όσον αφορά τις ψευδείς ή διογκωμένες αξιώσεις για περιττές επισκευές.
Εάν μια ασφαλιστική εταιρεία γνωρίζει πώς είναι εξοπλισμένο ένα όχημα κι ο επισκευαστής του «χρεώνει» εξαρτήματα εξοπλισμού που δεν ήταν τοποθετημένα από το εργοστάσιο, τότε το σύστημα καταγραφής θα χτυπάει το… «καμπανάκι».
Επιπλέον θα δημιουργούσε μια ειδοποίηση, ώστε η ασφαλιστική εταιρεία να μπορεί να παρακολουθεί και να διασφαλίζει ότι οι εργασίες επισκευής που έγιναν ήταν οι σωστές σύμφωνα με το ατύχημα, αλλά κι οι κατάλληλες για το συγκεκριμένο όχημα.
https://www.aftodioikisi.gr/asfalistika/ti-allazei-ardin-ston-klado-asfalisis-ochimaton/