Της Νένας Μαλλιάρα
“Φρένο” στα moratoria πληρωμών δανείων, με το βλέμμα σε μικρή παράταση του προγράμματος “Γέφυρα” και με “καμπανάκι” από τον SSM για λελογισμένη χρήση των προγραμμάτων αναστολής πληρωμών, ετοιμάζονται να βάλουν τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, οι δύο πλευρές πρόκειται να προτείνουν στους δανειολήπτες να μην κάνουν χρήση της αναστολής πληρωμών για το τελευταίο τρίμηνο του 2020 και αντ΄ αυτού να “κλειδώσουν” τη δυνατότητα πληρωμής του 50% της μηνιαίας δόσης του δανείου τους μέχρι και το τέλος Ιουνίου του 2021. Γενική κατεύθυνση είναι ότι η διαχείριση των δανείων που βρίσκονται σε αναστολή πληρωμών και που συνολικά ανέρχονται σε 20 δις. ευρώ, θα γίνει εφεξής ανά περίπτωση δανειολήπτη. Παράλληλα, θα συνδυαστεί με μεγαλύτερη στροφή των δανειοληπτών στο πρόγραμμα “Γέφυρα”, γεγονός που “φωτογραφίζει” την εκτίμηση των τραπεζών ότι η κυβέρνηση θα δώσει μικρή παράταση στο πρόγραμμα.
Το ενδεχόμενο παράτασης του προγράμματος “Γέφυρα” είχε αφήσει ανοιχτό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ, όταν απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Capital.gr είχε πει ότι το πρόγραμμα “Γέφυρα” έχει θετική ανταπόκριση και αν αυτή συνεχιστεί, θα εξεταστούν πάλι οι επιλογές για την ενίσχυσή του.
Τα στοιχεία από το “Γέφυρα”
Οι πληροφορίες του Capital.gr για την μέχρι στιγμής πορεία του προγράμματος αναφέρουν ότι τα μοναδικά ΑΦΜ που έχουν υποβάλλει οριστικά την αίτησή τους ανέρχονται σε 114.546. Από αυτά, σε αναμονή άρσης απορρήτου συζύγου/εξαρτημένων μελών βρίσκονται 29.157, άλλα 20.318 μοναδικά ΑΦΜ βρίσκονται σε αναμονή ανάκτησης στοιχείων κορονόπληκτων, 56.209 ΑΦΜ βρίσκονται σε αναμονή ανάκτησης στοιχείων πιστωτών, 3.011 σε αναμονή αντιστοίχισης κύριας κατοικίας, ενώ 2.025 μοναδικά ΑΦΜ έχουν κριθεί με οφειλές επιδεκτικές προς επιδότηση.
Σημειώνεται ότι στο πρόγραμμα “Γέφυρα” μπορούν να ενταχθούν εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που έλαβαν οικονομική ενίσχυση ή μειώθηκε το εισόδημά τους, μισθωτοί σε αναστολή πληρωμών, άνεργοι που έχουν πάρει το έκτακτο επίδομα ανεργίας, ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που έλαβαν οικονομική ενίσχυση ή μειώθηκαν τα έσοδά τους, εταίροι προσωπικών ή κεφαλαιουχικών εταιρειών των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί υποχρεωτικά ή και έχουν λάβει ενίσχυση, δικαιούχοι της επιστρεπτέας προκαταβολής και του μηχανισμού “Συν-εργασία”, καθώς και όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων έλαβαν μειωμένο μίσθωμα.
Σύσταση Α. Ένρια προς τράπεζες για κατά περίπτωση αξιολόγηση των αναστολών
Ο χειρισμός των δανείων που βρίσκονται σε αναστολή πληρωμών υπαγορεύεται πλέον ανά περίπτωση, ύστερα και από το “σήμα” του SSM προς τις τράπεζες να αντιμετωπίσουν συντηρητικά τις παρατάσεις των αναστολών, λαμβάνοντας υπόψιν και την προηγούμενη συναλλακτική συμπεριφορά των δανειοληπτών.
Το “σήμα” αυτό έδωσε ο επικεφαλής του SSM Αντρέα Ένρια, σε συνέντευξή του στον ιρλανδικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό RTE Morning Ireland την προηγούμενη εβδομάδα. Όπως είπε, σε ένα δυσμενές σενάριο αργής και αδύναμης ανάκαμψης, πιθανόν να δημιουργηθούν νέα κόκκινα δάνεια έως και 1,4 τρις. ευρώ. “Πρέπει να προετοιμαστούμε και αυτό καλούμε τις τράπεζες να κάνουν”, είπε ο Α. Ένρια, δίνοντας “πράσινο φως στη συνέχιση των αναστολών υπό την προϋπόθεση του διαχωρισμού “καλών” και “κακών” πελατών.
Των δηλώσεων Ένρια είχε προηγηθεί ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής με την οποία γνωστοποιούσε στις τράπεζες ότι δεν θα προβεί σε γενική κατευθυντήρια γραμμή για τον χειρισμό των προγραμμάτων αναστολής, αλλά η κάθε τράπεζα θα πρέπει να αποφασίσει μόνη της για το θέμα μετά την 30ή Σεπτεμβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι στην πρόσφατη Έκθεση της Κομισιόν για την 7η μεταμνημονιακή αξιολόγηση της χώρας, επισημαίνεται ότι περισσότερο από το 10% των συνολικών δανείων των ελληνικών τραπεζών βρίσκονται σε moratoria πληρωμών και όταν αυτά λήξουν, θα φανεί η πραγματική ανάγκη των τραπεζών για νέες πρόσθετες προβλέψεις.
Τα moratoria πληρωμών από τις ελληνικές τράπεζες λήγουν στις 30 Σεπτεμβρίου και οι τράπεζες έχουν δώσει δυνατότητα παράτασής τους μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Η παράταση μέχρι τις 31/12 δεν θα γίνει αυτοδικαίως μετά τη λήξη τους στις 30/9, αφού εκτός και αν έχει συμφωνηθεί ήδη με τον δανειολήπτη, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ο δανειολήπτης θα πρέπει να υποβάλει νέο αίτημα παράτασης και η τράπεζα/εταιρεία διαχείρισης να επαναξιολογήσει τη στρατηγική της για το νέο τρίμηνο.