Πτώση του ΑΕΠ κατά 14,7% σε επίπεδο ευρωζώνης και κατά 13,9% σε επίπεδο ΕΕ για το δεύτερο τρίμηνο του 2020 συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat.
Στην Ελλάδα η πτώση όπως την ανακοίνωσε και η ΕΛΣΤΑΤ ήταν 15,2%. Πρόκειται για την δεύτερη ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το β τρίμηνο με βάση τα νεότερα στοιχεία από τα κράτη μέλη.
Οι δεύτερες αυτές ανακοινώσεις δείχνουν ελαφρά καλύτερη εικόνα στο σύνολο των κρατών-μελών
Η ύφεση στην ευρωζώνη ήταν μικρότερη από ό,τι αρχικώς αναμενόταν στο τρίμηνο μέχρι τον Ιούνιο, παραμένει ωστόσο η χαμηλότερη που έχει καταγραφεί από την έναρξη καταγραφής των στοιχείων, το 1995.
Η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat, δήλωσε πως το ΑΕΠ της ευρωζώνης ήταν χαμηλότερο κατά 11,8% στο τρίμηνο έναντι των τριών προηγουμένων μηνών.
Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 12,1%.
Η μείωση της οικονομικής παραγωγής είναι μεγαλύτερη από το 9,1% που κατέγραψαν οι ΗΠΑ στην ίδια περίοδο, αντανακλώντας σε μεγάλο βαθμό το γεγονός ότι οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την εξάπλωση του κορονοϊού, ήταν πιο αυστηροί και διήρκεσαν περισσότερο.
Τα στοιχεία δείχνουν επίσης τις διαφορές στην αντιμετώπιση του ιού και τις συνεπακόλουθες επιπτώσεις στην οικονομία των χωρών-μελών, με την Φινλανδία να συρρικνώνεται 4,5% στο β΄ τρίμηνο και την Ισπανία κατά 18,5%.
Τα στοιχεία της Eurostat εμφάνισαν επίσης ότι οι επενδυτικές δαπάνες υποχώρησαν περισσότερο από τις συνολικές δαπάνες, και ήταν 17% χαμηλότερες από ό,τι στο α΄ τρίμηνο.
H πρώτη εκτίμηση
Στην πρώτη ανακοίνωση στην οποία προέβη η eurostat τον Ιούνιο (flash estimates) με βάση όμως τα διαθέσιμα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο από κάποια μόνο κράτη μέλη, η ύφεση υπολογιζόταν στο 15 % του ΑΕΠ σε επίπεδο ευρωζώνης και στο 14,4% σε επίπεδο ΕΕ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ η ελληνική οικονομία υπέστη κατακόρυφη πτώση του ΑΕΠ κατά 15,2% το δεύτερο τρίμηνο του 2020 συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.
Η μεγάλη αυτή ύφεση καθρεφτίζει τους τριγμούς που δέχθηκε η ελληνική οικονομία τη δύσκολη περίοδο Απριλίου-Ιουνίου κατά την οποία βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη το lockdown και ουσιαστικά παρέμενε κλειστός ο τουριστικός κλάδος.
Στην Ελλάδα το πιο μεγάλο πλήγμα καταγράφεται στις εξαγωγές της τάξης του 32,1% και ειδικά στις υπηρεσίες (σ.σ. κυρίως τουρισμός) με την πτώση να προσεγγίζει το 50%. Η κατανάλωση στα νοικοκυριά περιορίστηκε κατά 11,6% και συνολικά στην οικονομία κατά 10,1%, οι επενδύσεις κατά 10,3% και οι φόροι επί των προϊόντων κατά 23,3%.
https://www.capital.gr/diethni/3479059/eurostat-se-ufesi-14-7-i-eurozoni-enanti-15-2-stin-ellada