Επιτάχυνση εκποίησης περιουσιακών στοιχείων με τον νέο πτωχευτικό

247

Ευγενία Τζώρτζη

Την ελεύθερη εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων μιας επιχείρησης στο πλαίσιο της πτώχευσης προβλέπει ο νέος πτωχευτικός νόμος, σε μια προσπάθεια να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τη ρευστοποίηση των επιχειρήσεων «ζόμπι». 

Η επιτάχυνση των διαδικασιών αναδιάρθρωσης και ρευστοποίησης των περιουσιακών στοιχείων μιας επιχείρησης αποτελεί και το «κλειδί» προκειμένου η οικονομία να απαλλαγεί από τις επιχειρήσεις «ζόμπι», που νοθεύουν τον ανταγωνισμό εις βάρος των υγιών επιχειρήσεων. Αυτό επεσήμανε το σύνολο των ομιλητών που συμμετείχαν στη διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε το Capital Link με τη συμμετοχή των δικηγόρων κ. Στάθη Ποταμίτη, Αλέξανδρο Ρόκα, Αλέξανδρο Μεταλλινό και Βασίλη Πορτοκάλλη. Τη συζήτηση συντόνισε ο ειδικός γραμματέας Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης, σημειώνοντας ότι ο νέος κώδικας διευθέτησης οφειλών και παροχής 2ης ευκαιρίας, όπως επισήμως ονομάζεται ο νέος πτωχευτικός κώδικας, έχει εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την προσεχή εβδομάδα. 

Σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νέος πτωχευτικός, ο καθορισμός της τιμής ρευστοποίησης θα γίνεται με βάση τις συνθήκες της αγοράς. Αυτό σημαίνει ότι η ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων μιας επιχείρησης στο πλαίσιο της πτώχευσης θα γίνεται με βάση την εμπορική τιμή, η οποία θα ορίζεται από ανεξάρτητο εκτιμητή. 

Η αλλαγή που επέρχεται είναι ότι στην περίπτωση που αυτή δεν επιτευχθεί, θα ακολουθεί ρευστοποίηση στα τρία τέταρτα της εμπορικής τιμής. Ο πλειστηριασμός σε περίπτωση που δεν βρεθεί αγοραστής θα επαναλαμβάνεται στο μισό της αρχικής τιμής, ενώ εφόσον δεν επιτευχθεί η πώληση μετά και τον τρίτο πλειστηριασμό, το περιουσιακό στοιχείο θα μπορεί να ρευστοποιείται ελεύθερα, δηλαδή χωρίς κάποιο κατώτερο όριο στην τιμή. 

«Η ταχύτητα είναι το παν», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Μεταλλινός από τη δικηγορική εταιρεία Καρατζάς, υπογραμμίζοντας ότι «η ρευστοποίηση θα πρέπει να ξεκινάει όσο το δυνατόν πιο σύντομα και η τιμή να καθορίζεται από την αγορά», προκειμένου να αποφευχθεί η πλήρης απαξίωση της επιχείρησης. 

Στην τοποθέτησή του ο κ. Ποταμίτης, που είχε ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση του νομοσχεδίου, υπογράμμισε ότι ο πτωχευτικός κώδικας του 2007 ήταν ανεπαρκής για να αντιμετωπίσει τα αυξημένα προβλήματα που δημιούργησε η κρίση της τελευταίας δεκαετίας. Ενδεικτικό αυτής της ανεπάρκειας είναι το γεγονός ότι οι εταιρείες που έχουν καταφύγει στον μηχανισμό της πτώχευσης δεν ξεπερνούν τις 200. 

Ο νέος πτωχευτικός αποτελεί, όπως επεσήμανε, ένα ενιαίο και συνεκτικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της οικονομικής αδυναμίας ιδιωτών, καλύπτοντας τόσο τα φυσικά όσο και τα νομικά πρόσωπα. 

Ο κ. Ρόκκας, από την ομώνυμη δικηγορική εταιρεία, αναφέρθηκε στη δυνατότητα που εισάγει ο νέος πτωχευτικός για την εκκίνηση της διαδικασίας εξυγίανσης με πρωτοβουλία των πιστωτών, εφόσον ο οφειλέτης βρίσκεται σε παύση πληρωμών. 

https://www.kathimerini.gr/economy/561106921/epitachynsi-ekpoiisis-perioysiakon-stoicheion-me-ton-neo-ptocheytiko/

ΠΗΓΗkathimerini.gr