Θα βοηθήσει να αντιμετωπιστούν τα χρόνια προβλήματα της λειτουργίας του δικαστικού μας συστήματος
Η θεσμοθέτηση της πιλοτικής δίκης στα πολιτικά και στα ποινικά δικαστήρια είναι μεταξύ των μέτρων άμεσης απόδοσης που επεξεργάζεται η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα χρόνια προβλήματα της λειτουργίας του δικαστικού μας συστήματος.
Ενός συστήματος, που κατά γενική παραδοχή, σε πολλές περιπτώσεις, αγγίζει το τέλμα, αφού για να τελεσιδικήσει μία υπόθεση μπορεί να χρειαστούν και πάνω από 15 χρόνια.
Λύνει προβλήματα
Ο θεσμός της πιλοτικής δίκης, εισήλθε στην ελληνική έννομη τάξη με το άρθρο 1 του νόμου 3900/2010 «Εξορθολογισμός διαδικασιών και επιτάχυνση της διοικητικής δίκης και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α’ 213/17.12.2010), όπως τροποποιήθηκε από το νόμο 4055/2012 «Δίκαιη δίκη και εύλογη διάρκεια αυτής» (φΕΚ Α’ 51/12.3.2012).
Βασικός στόχος του μέτρου ήταν η επιτάχυνση της διοικητικής δίκης, η αντιμετώπιση της υπερφόρτωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας και η εγκαθίδρυση της ασφάλειας δικαίου μέσα από την ενιαία διαμόρφωση της νομολογίας. Μέχρι τώρα έχει εφαρμοστεί με μεγάλη επιτυχία καθώς η Ολομέλεια του ΣτΕ έχει λύσει πολύ σοβαρά θέματα « μία κι έξω», με μία δίκη, ξεκαθαρίζοντας έτσι γρήγορα το τοπίο και μειώνοντας δραστικά τον αριθμό των δικών για το ίδιο θέμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι υποθέσεις για το αποκαλούμενο «χαράτσι», τα αναδρομικά και τη συνταγματικότητα του νόμου Κατρούγκαλου.
Το εν λόγω μέτρο μάλιστα καθώς δεν έχει και το οποιοδήποτε κόστος, εκτιμάται ότι θα μπορούσε να εφαρμοστεί άμεσα στα ποινικά και πολιτικά δικαστήρια και τα αποτελέσματά του να φανούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.