Την καθιέρωση των ψηφιακού ωραρίου φέρνει το «ΕΡΓΑΝΗ-2» όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης στην Βουλή. «Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό έργο το οποίο θα μετρά μέχρι και τα δευτερόλεπτα του εργασιακού χρόνου.
Δεν θα μπορεί να ξεφύγει κανείς από την απόλυτη καταγραφή του ωραρίου. Ούτε ο εργοδότης, ούτε ο εργαζόμενος» υπογράμμισε ο κ. Βρούτσης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή ΚΚΕ Χρήστου Κατσώτη με θέμα την λειτουργία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) και την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Ο κ. Βρούτσης επισήμανε ότι το «ΕΡΓΑΝΗ-2» αποτελεί την επικείμενη μεταρρύθμιση στα εργασιακά, ενώ το ψηφιακό ωράριο είναι καινοτόμο έργο ακόμα και για την Ευρώπη. Ειδικά για τους ελέγχους που διενεργεί το ΣΕΠΕ, και αφού παρέθεσε στοιχεία για την λειτουργία και ενίσχυσή του, σημείωσε:
«Ακόμα κι αν κάνουμε 1000 τους 750 εργαζομένους του ΣΕΠΕ , πάλι δεν θα μπορούμε να πετύχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε αν δεν τους δώσουμε τα κατάλληλα εργαλεία, και με το ΕΡΓΑΝΗ-2 θα το κάνουμε, θα έχουν την δύναμη να καταγράφουν τα πάντα». Με το νέο σύστημα οι επιχειρήσεις θα μπαίνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» και θα συμπληρώνουν τα νέα απλοποιημένα έντυπα που θα έχουν αναρτηθεί για την έναρξη της λειτουργίας του «ψηφιακού ωραρίου». Οι εργοδότες θα δηλώνουν τα σχήματα ωραρίου ή τροποποίησης ωραρίου με ψηφιακές επιλογές, επιδεχόμενες αυτόματης επεξεργασίας και διασταύρωσης σε πραγματικό χρόνο και θα σταματήσει η υποβολή κειμένου ή σαρωμένου αρχείου pdf όπως γινόταν μέχρι σήμερα.
Με τον τρόπο αυτό θα απαιτούνται λίγες, απλές και αυτοματοποιημένες κινήσεις για την καταγραφή του ωραρίου του συνόλου των εργαζομένων στη χώρα, αλλά και των μεταβολών στις ώρες εργασίας μέσω της αναβάθμισης του συστήματος. Η διαδικασία θα γίνεται αυτοματοποιημένα πλέον και ο έλεγχος από τους επιθεωρητές του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, οι οποίοι πριν μπουν σε μια επιχείρηση θα έχουν την πλήρη ηλεκτρονική καταγραφή όλων των ωρών απασχόλησης και των μεταβολών τους για το σύνολο των εργαζομένων που απασχολούνται.
Παράλληλα με τη χρήση της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας θα διαπιστώνεται η ώρα εισόδου και εξόδου του εργαζόμενου κατά τη διάρκεια των ελέγχων, ώστε να περιοριστεί η αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία αλλά και να καταγράφονται οι υπερωρίες. Με την θεσμοθέτηση της κάρτας εργασίας θα ενημερώνεται το σύστημα σε πραγματικό χρόνο για το χρόνο εργασίας, την ώρα προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων της επιχείρησης. Η διαδικασία αυτή γίνεται με τη χρήση κάρτας εργασίας σε ηλεκτρονικό ρολόι παρουσίας προσωπικού (ωρομέτρηση) και τα στοιχεία διαβιβάζονται με ηλεκτρονικό τρόπο στην ΕΡΓΑΝΗ II. Τα στοιχεία αυτά θα διασταυρώνονται με τα αναγραφόμενα στην υποβαλλόμενη από την επιχείρηση Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (Α.Π.Δ.).
https://www.aftodioikisi.gr/ergasiaka-ypallilwn-ota/erchetai-to-psifiako-orario-pos-tha-leitoyrgei/