Νέα, την τέταρτη κατά σειρά, παράταση, έως τον Απρίλιο του 2021, παίρνει η προθεσμία για την ολοκλήρωση του έργου της Επιτροπής αξιολόγησης επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και την υποβολή τελικής γνωμοδότησης στους συναρμόδιους Υπουργούς, ώστε να εκδοθεί η απαιτούμενη Υπουργική Απόφαση με την οποία θα προσδιοριστούν οι δικαιούχοι, το ύψος, οι όροι και οι προϋποθέσεις καταβολής του εν λόγω επιδόματος.
«Δεν θα δίνονται στη βάση της συνδικαλιστικής ισχύος»
Την ανακοίνωση έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκης, απαντώντας, στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ Γιάννη Δελή, για το διακοπέν επίδομα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας στους εργαζόμενους της Λυρικής Σκηνής, του Εθνικού Θεάτρου και του Κρατικού Θεάτρου Β. Ελλάδος:
«Θα δώσουμε μία μικρή παράταση στην Επιτροπή να ολοκληρώσει το έργο της μέχρι τον Απρίλιο (του 2021), και στη συνέχεια θα αξιολογήσουμε τα πορίσματα για να δούμε τη συνολική μεταρρύθμιση στον χώρο αυτό, με βάση και την εμπειρία που αποκτούμε κατά το διάστημα της πανδημίας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλακάκης. Και πρόσθεσε: «Η Επιτροπή που έχει συσταθεί εξετάζει συνολικά το θέμα της καταβολής των επιδομάτων λαμβάνοντας υπόψη και την εμπειρία της πανδημίας. Πρέπει όμως να σκεφτούμε τα εξής: α) κανονικά θα πρέπει να προσπαθούμε η εργασία να μην είναι επικίνδυνη και ανθυγιεινή, σκοπός δεν είναι να έχουμε επιδόματα και β) αυτά δεν πρέπει να δίνονται στην βάση της συνδικαλιστικής ισχύος, αλλά των πραγματικών περιστατικών, μετά από επιστημονική μελέτη σε κάθε χώρο εργασίας. Δυστυχώς δεν ήταν αυτός ο κανόνας και η μετάβαση απ’ το ένα στο άλλο δεν είναι εύκολη». Κατέληξε, δε, λέγοντας ότι «για φέτος και του χρόνου μπορεί να υπάρχει δημοσιονομική ελευθερία (ρήτρα γενικής διαφυγής) , αλλά προϋπόθεση για διάφορα μέτρα είναι να μην έχουν μόνιμο χαρακτήρα. Δεν μπορούμε, λοιπόν, να πάρουμε μέτρα μόνιμου μισθολογικού χαρακτήρα όπως π.χ. η καταβολή επιδομάτων. Σε κάθε περίπτωση, όλα αυτά τα επιδόματα θα επανεξεταστούν μετά και τα στοιχεία της επιτροπής, από τον επόμενο χρόνο, και θα αξιολογηθεί η συνολική κατάσταση».
Λήγει στις 31 Οκτωβρίου
Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία για την ολοκλήρωση του έργου της Επιτροπής λήγει στις 31 Οκτωβρίου μετά τη νέα παράταση που είχε δοθεί με τροπολογία τον περασμένο Ιούλιο.
Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε την ολοκλήρωση του πορίσματος τον Ιανουάριο του 2019, στη συνέχεια δόθηκε παράταση για τα τέλη Οκτωβρίου 2020, κατόπιν έως και τα τέλη Ιουνίου, μετά έως τα τέλη Οκτωβρίου 2020 και τώρα έως τον Απρίλιο του 2021.
93.000 εργαζόμενοι σε τέσσερις κατηγορίες
Να σημειωθεί ότι το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας διαχωρίζεται σήμερα σε τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες.
- Στην πρώτη κατηγορία, το επίδομα ανέρχεται σε 150 ευρώ τον μήνα.
- Στη δεύτερη ανέρχεται 70 ευρώ.
- Στην τρίτη κατηγορία είναι 35 ευρώ
- Η τέταρτη κατηγορία αφορά τους δασικούς υπαλλήλους και εκεί φτάνει τα 105 ευρώ.
Η συνολική ετήσια δαπάνη ανέρχεται στο ποσό των περίπου 160 εκατ. ευρώ για ένα πλήθος 93.000 δικαιούχων περίπου (Α’ κατηγορία 83.527, Β’ κατηγορία 5.203, Γ’ κατηγορία 940, δασικοί υπάλληλοι 2.950).
Γι’ αυτό πρόκειται για μία «καυτή πατάτα» που αφορά περί τους 93.000 εργαζόμενους του Δημοσίου, την οποία, κατά τα φαινόμενα, καμία κυβέρνηση δεν θέλει να πάρει στα χέρια της.