Στέλιος Κράλογλου
Τι προβλέπει η ρύθμιση για όσους έχουν πάρει εγγυημένα δάνεια. Ευκολίες πληρωμής για να αποφευχθούν οι καταπτώσεις – “βόμβα” για την προϋπολογισμό
“Ανάσα” σε φορολογούμενους με «κόκκινα δάνεια» που φέρουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου δίνει το υπουργείο Οικονομικών παρέχοντας τους την δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών σε 120 δόσεις με μείωση ή ακόμα και με μηδενισμό των προσαυξήσεων.
Οφειλές στη Φορολογική Διοίκηση, οι οποίες προέκυψαν από δάνεια χορηγηθέντα με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, λόγω κατάπτωσης της εγγύησης, θα μπορούν να ρυθμιστούν έως και σε 120 μηνιαίες δόσεις, με κλιμακούμενο πρόγραμμα απαλλαγής από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.
Ειδικότερα, οφειλές που προέρχονται από επιχειρηματικά δάνεια και δάνεια φυσικών προσώπων, τα οποία χορηγήθηκαν με υπουργικές αποφάσεις παροχής της εγγύησης της εταιρείας «Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ΑΕ» (πρώην «Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης ΑΕ»), ή της εταιρείας «Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων ΑΕ (ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ) και τα οποία είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμα στα πιστωτικά ιδρύματα έως τις 7-10-2019, μπορούν να ρυθμίζονται έως και σε 120 μηνιαίες δόσεις.
Προϋπόθεση είναι να έχουν καταχωρηθεί στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων της Φορολογικής Διοίκησης από την 7η Οκτωβρίου 2019 μέχρι την ημερομηνία αίτησης για υπαγωγή σε ρύθμιση. Οι οφειλές αυτές μπορούν να ρυθμίζονται με μερική ή ολική απαλλαγή από τις προσαυξήσεις και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, που τις επιβαρύνουν, ως ακολούθως:
α) Με απαλλαγή από το σύνολο (από το 100%) των προσαυξήσεων και των τόκων, εφόσον το ποσό της βασικής οφειλής καταβληθεί εφάπαξ.
β) Με απαλλαγή από το 95% των προσαυξήσεων και των τόκων, εφόσον το ποσό της βασικής οφειλής μαζί με το εναπομείναν ποσό προσαυξήσεων και τόκων συμφωνηθεί να καταβληθεί σε 2 – 4 μηνιαίες δόσεις.
γ) Με απαλλαγή από το 85% των προσαυξήσεων και των τόκων, εφόσον το ποσό της βασικής οφειλής μαζί με το εναπομείναν ποσό προσαυξήσεων και τόκων συμφωνηθεί να καταβληθεί σε 5 – 12 μηνιαίες δόσεις.
δ) Με απαλλαγή από το 80% των προσαυξήσεων και των τόκων, εφόσον το ποσό της βασικής οφειλής μαζί με το εναπομείναν ποσό προσαυξήσεων και τόκων συμφωνηθεί να καταβληθεί σε 13 – 24 μηνιαίες δόσεις.
ε) Με απαλλαγή από το 75% των προσαυξήσεων και των τόκων, εφόσον το ποσό της βασικής οφειλής μαζί με το εναπομείναν ποσό προσαυξήσεων και τόκων συμφωνηθεί να καταβληθεί σε 25 – 36 μηνιαίες δόσεις.
στ) Με απαλλαγή από το 45% των προσαυξήσεων και των τόκων, εφόσον το ποσό της βασικής οφειλής μαζί με το εναπομείναν ποσό προσαυξήσεων και τόκων συμφωνηθεί να καταβληθεί σε 37 – 48 μηνιαίες δόσεις.
ζ) Με απαλλαγή από το 30% των προσαυξήσεων και των τόκων, εφόσον το ποσό της βασικής οφειλής μαζί με το εναπομείναν ποσό προσαυξήσεων και τόκων συμφωνηθεί να καταβληθεί σε 49 – 60 μηνιαίες δόσεις.
η) Με απαλλαγή από το 20% των προσαυξήσεων και των τόκων, εφόσον το ποσό της βασικής οφειλής μαζί με το εναπομείναν ποσό προσαυξήσεων και τόκων συμφωνηθεί να καταβληθεί σε 61 – 72 μηνιαίες δόσεις.
θ) Με απαλλαγή από το 15% των προσαυξήσεων και των τόκων, εφόσον το ποσό της βασικής οφειλής μαζί με το εναπομείναν ποσό προσαυξήσεων και τόκων συμφωνηθεί να καταβληθεί σε 73 – 96 μηνιαίες δόσεις.
ι) Με απαλλαγή από το 10% των προσαυξήσεων και των τόκων, εφόσον το ποσό της βασικής οφειλής μαζί με το εναπομείναν ποσό προσαυξήσεων και τόκων συμφωνηθεί να καταβληθεί σε 97 – 120 μηνιαίες δόσεις.
Το ελάχιστο ποσό κάθε μηνιαίας δόσης της ρύθμισης αυτής δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 20 ευρώ.
Τα δάνεια με κρατική εγγύηση «σκάνε» όλο και πιο συχνά το τελευταίο διάστημα λόγω της παρατεταμένης κρίσης του κορονοϊού με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός με τις καταπτώσεις εγγυήσεων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών το ανεξόφλητο υπόλοιπο των δανείων με κρατική εγγύηση που έχουν λάβει επιχειρήσεις και πληττόμενοι ανέρχεται 5,89 δις ευρω, ενώ αν προστεθούν και τα εγγυημένα δάνεια των ΔΕΚΟ τότε το ανεξόφλητο εγγυημένο υπόλοιπο ανεβαίνει στα 9,86 δις ευρώ!
Μέχρι και το περασμένο Ιούνιο το υπουργείο Οικονομικών αναγκάστηκε να πληρώσει για καταπτώσεις το ποσό των 4,55 δις καλύπτοντας αντίστοιχα αιτήματα των τραπεζών για δάνεια που έχουν καταγγελθεί. Οι καταπτώσεις όμως συνεχίζονται και σύμφωνα με πληροφορίες το δημόσιο πρέπει να καλύψει ακόμα ένα ποσό περίπου 2,1 δις ευρώ που αφορά σε περίπου 700.000 καταγγελίες εγγυημένων δανείων! Τράπεζες και Υπουργείο Οικονομικών βρίσκονται σε συζητήσεις για την καταβολή στις πρώτες ποσού περίπου 1 δισ. ευρώ από το σύνολο των καταπτώσεων που οφείλει το Δημόσιο.
Ετσι, το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να απασφαλίσει την βόμβα των εγγυημένων δανείων δίνοντας τη δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών σε 120 δόσεις με παράλληλα μείωση των προσαυξήσεων.