Του Δημήτρη Δελεβέγκου
Τον Αύγουστο του 2020 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κατέγραψαν πτώση κατά 66,5%, έχοντας διαμορφωθεί στο 1,3 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2020, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις υποχώρησαν κατά 79,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 και διαμορφώθηκαν στα 2,6 δισ. ευρώ. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, μείωση κατά 68,9% παρουσίασε η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια όλη της χώρας. Τα μεγέθη αυτά είναι αποκαλυπτικά της κατάρρευσης του τουρισμού και εξηγούν γιατί μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών και διαχειριστών ακινήτων έχει εγκαταλείψει τις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις και το Airbnb. Οι αποδόσεις των βραχυχρόνιων ενοικιάσεων, που είχαν αρχίσει να συρρικνώνονται πριν την επέλαση του κορονοϊού, σήμερα έχουν περιοριστεί δραματικά.
“Η πανδημία ήταν καταλυτικός παράγοντας για την αλλαγή του τοπίου στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, καθώς πλέον το 40% των ακινήτων έχουν αποσυρθεί από σχετικές ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Οι ιδιοκτήτες τους έχουν πια στραφεί προς πιο μόνιμες μισθώσεις, υπάρχει στροφή που συνεχίζεται και τα επόμενα χρόνια θα είναι αυτά που θα κρίνουν αν πρόκειται για μόνιμη τάση ή προσωρινή κατάσταση” σημείωσε, κατά το πρόσφατο συνέδριο για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας ο Δημήτρης Δημητρίου, Αρχιτέκτονας, Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Δ. Δημητρίου Α.Ε. και μέλος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών.
Μεγάλη πτώση
Πράγματι, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από την επεξεργασία των στοιχείων της εταιρείας AirDNA, οι αγγελίες στην πλατφόρμα της Airbnb έχουν υποχωρήσει έως και 40%, συγκριτικά με την περίοδο πριν από την κρίση. Στο κέντρο της Αθήνας, σήμερα, καταγράφονται περίπου 14% λιγότερα ακίνητα, συγκριτικά με τον περασμένο Φεβρουάριο, ενώ σε απόλυτους αριθμούς οι καταχωρισμένες ιδιοκτησίες στην Αθήνα δεν υπερβαίνουν τις 9.000 από περίπου 10.500 τον Φεβρουάριο.
Ο Λυκαβηττός, το Παγκράτι, η πλατεία Αττικής, ο Κεραμεικός και η πλατεία Αμερικής εμφανίζουν την μεγαλύτερη μείωση -άνω του 30%- διαθέσιμων, μέσω Airbnb, αγγελιών. Αντίθετα, οι συνοικίες, όπου χτυπούσε, διαχρονικά η καρδιά του τουρισμού, όπως το ιστορικό κέντρο, αλλά και το Κουκάκι που κρατάει τα σκήπτρα των βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων, έχουν απωλέσει πολύ λιγότερα ακίνητα που ενοικιάζονται μέσω Airbnb, με την πτώση να αντιστοιχεί σε ένα μικρό μονοψήφιο ποσοστό.
Η υποχώρηση των αποδόσεων
Με τα δεδομένα αυτά, ολοένα και περισσότεροι στρέφονται στις μακροπρόθεσμες ενοικιάσεις για τις οποίες η ζήτηση είναι υψηλή, δεδομένου ότι οι κρουνοί των στεγαστικών δανείων που είχαν ανοίξει δειλά-δειλά, έχουν κλείσει ύστερα από την έλευση του κορονοϊού.
Σε κάθε περίπτωση, η προσθήκη στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ολοένα και περισσότερων καταλυμάτων, είχε οδηγήσει στη μείωση των αποδόσεων για τους “οικοδεσπότες”. Και μπορεί έως και το 2019, ο τζίρος των βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων να αυξανόταν-κυμαινόταν πέριξ των 2 δισ. ευρώ- όμως, είχε ξεκινήσει η φθίνουσα πορεία των αποδόσεων, δηλαδή το γεγονός ότι το τελικό κέρδος είναι μικρότερο, ενώ το χρονικό διάστημα που απαιτείται προκειμένου αυτό να επιτευχθεί είναι μεγαλύτερο.
Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), το 2010 οπότε άρχισε να εμφανίζει η δραστηριότητα της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων, σε όλη τη χώρα, διαθέσιμα ήταν μόλις μερικές δεκάδες καταλύματα! Ωστόσο, το 2018 ο αριθμός των διαθέσιμων, προς βραχυχρόνια μίσθωση, καταλυμάτων, εκτοξεύθηκε σε περισσότερα από 126.000.
Πλέον, τα βλέμματα είναι στραμμένα στο πότε θα τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία και ιδίως εάν το πλήγμα που έχει προκληθεί θα επουλωθεί.