Εντός Νοεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η τέταρτη φάση του προγράμματος επιστρεπτέας προκαταβολής, ενώ όπως ήδη έχει προαναγγείλει από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ένα μέρος θα είναι μη επιστρεπτέο, δηλαδή θα λάβει τη μορφή επιδότησης.
Μετά από τρεις προκηρύξεις που κάλυψαν εταιρείες και επαγγελματίες με πτώση τζίρου το διάστημα Μαρτίου – Αυγούστου, στηρίζοντας έτσι και όσους έχουν εποχικότητα, ο τέταρτος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής αλλάζει “στόχευση”.
Συγκεκριμένα, η πρόταση που εξετάζεται στο ΥΠΟΙΚ είναι να κρίνονται οι επιχειρήσεις με βάση τους τριγμούς που είχαν στα έσοδά τους μόνο το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου και όχι για τη συνολική πορεία του τζίρου από την αρχή της πανδημίας (σ.σ. από τον Μάρτιο).
Τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί. Και τούτο γιατί αφενός πρέπει να αξιολογηθούν τα στοιχεία (του Σεπτεμβρίου) για την πτώση τζίρου στην αγορά και αφετέρου να ξεκαθαρίσει και το υγειονομικό τοπίο, που θα κρίνει και το αν θα υπάρξουν πρόσθετοι περιορισμοί…
Προς το παρόν ο τέταρτος κύκλος έχει υπολογιστεί ότι θα διαθέσει επιπλέον 600 εκατομμύρια ευρώ (δηλαδή συνολικά 4,1 δισ. ευρώ στους τέσσερις κύκλους και 2,1 δισ. ευρώ στους δύο τελευταίους).
Οι κατηγορίες που θα στηριχθούν
Αναλυτικά, ο τέταρτος κύκλος εντοπίζει τη στήριξή του σε δύο κατηγορίες επιχειρήσεων:
- Στις επιχειρήσεις οι οποίες από τον Αύγουστο και μετά δέχθηκαν πλήγμα από περιοριστικά μέτρα. Ο αρμόδιος Αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Θοδωρος Σκυλακάκης ανέφερε σχετικά πως σε κάποιες κατηγορίες που πλήττονται ιδιαίτερα θα υπάρξει ένα “αξιόλογο κομμάτι μη επιστρεπτέο”, έτσι ώστε να καλυφθούν και με άμεση ενίσχυση και όχι μόνο με ρευστότητα μόνο επαγγέλματα που έχουν υποστεί ζημία από την πανδημία.
- Σε εταιρείες και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στις περιοχές που υπέστησαν ζημιές από τον Ιανό. Θα υπάρχουν ειδικοί όροι. Ήδη έχει ανακοινωθεί από τον ΥΠΟΙΚ Χρήστο Σταϊκούρα πως επιχειρήσεις των Δήμων που έχουν πληγεί θα συμμετέχουν στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή Νο4 χωρίς να απαιτείται ως προϋπόθεση η μείωση ποσοστού τζίρου και η χρήση ταμειακής μηχανής.
Στα μέσα Οκτωβρίου κλείνει ο τρίτος κύκλος
Έως τα μέσα Οκτωβρίου άλλωστε αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι πληρωμές κεφαλαίων 1,5 δις ευρώ σε περίπου 165.000 επιχειρήσεις οι οποίες υπέβαλλαν αίτηση στο πλαίσιο του τρίτου κύκλου επιστρεπτέας προκαταβολής, ανεβάζοντας στα 3,5 δις ευρώ το συνολικό ύψος των ενέσεων ρευστότητας στην αγορά με αυτό το μέσο.
Στους τρεις πρώτους κύκλους, οι ισχύουσες αποφάσεις ορίζουν την επιστροφή ποσοστού 60%-70% των ενισχύσεων που έχουν καταβληθεί σε συνάρτηση με την πτώση του τζίρου και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.
Για την επιστροφή των ενισχύσεων προβλέπεται περίοδος χάριτος έως το τέλος του 2021 και πληρωμές από τον Ιανουάριο του 2022, με μηνιαίες καταβολές σε 40 ισόποσες τοκοχρεoλυτικές δόσεις.
Τα ποσά των ενισχύσεων βεβαιώνονται στο taxisnet ως οφειλές και σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής εφαρμόζονται μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.
Αναλυτικά σύμφωνα με τα ισχύοντα έως σήμερα ως προς τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις επιστροφής της ενίσχυσης:
1. Το ποσό της ενίσχυσης επιβαρύνεται με επιτόκιο αναφοράς, ίσο με το βασικό επιτόκιο που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα προσαυξημένο κατά 109 μονάδες βάσης.
2. Για το χρονικό διάστημα ως την 31η Δεκεμβρίου 2021 παρέχεται άτοκη περίοδος χάριτος, κατά την οποία η δικαιούχος επιχείρηση δεν υποχρεούται να επιστρέφει οιοδήποτε τμήμα κεφαλαίου ή τόκων.
3. Μετά την παρέλευση της περιόδου χάριτος, το ποσό της ληφθείσας ενίσχυσης επιστρέφεται σε σαράντα (40) ισόποσες τοκοχρεωλυτικές μηνιαίες δόσεις, εκάστης εξ αυτών καταβλητέας την τελευταία ημέρα του μήνα.
4. Το ποσό της ενίσχυσης εμφανίζεται με τις τυχόν λοιπές οφειλές της επιχείρησης, στο διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ www.aade.gr στην επιλογή «myTAXISNet / ο λογαριασμός μου / Προσωποποιημένη πληροφόρηση/ Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή».
5. Το ανωτέρω ποσό βεβαιώνεται ως δημόσιο έσοδο και λογιστικοποιείται στα έσοδα του ΠΔΕ σε ειδικούς Αναλυτικούς Λογαριασμούς Εσόδων (ΑΛΕ) που θα δημιουργηθούν για το σκοπό αυτό.
6. Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής των οφειλόμενων ποσών εφαρμόζονται οι γενικές διατάξεις του ΚΕΔΕ.
7. Παρέχεται δυνατότητα:
α) επιστροφής μόνο ποσοστού 70% της ενίσχυσης, εφόσον ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης, ένα έτος μετά τη λήψη της ενίσχυσης, είναι μειωμένος κατά 70% ή παραπάνω σε σχέση με το ύψος του κύκλου εργασιών αναφοράς ή των ακαθάριστων εσόδων αναφοράς,
β) επιστροφής μόνο ποσοστού 60% της ενίσχυσης, για τις επιχειρήσεις που απασχολούσαν την 31η Μαρτίου 2020 περισσότερους από 20 εργαζόμενους, εφόσον διατηρήσουν κατά μέσο όρο τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσαν κατά την 31η Μαρτίου 2020, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, ως και την 31η Μαρτίου 2021.
https://www.sofokleousin.gr/epistreptea-prokatavoli-iv-se-poious-tha-dothei-o-kratikos-mponam