Τα κριτήρια των τραπεζών της Ευρωζώνης για τη χορήγηση δανείων έγιναν πιο αυστηρά στο τρίτο τρίμηνο του 2020, ενώ η ζήτηση δανείων από τις επιχειρήσεις μειώθηκε λόγω των χαμηλότερων έκτακτων αναγκών τους σε ρευστότητα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας τραπεζικού δανεισμού από το Ευρωσύστημα.
Οι πιστωτικοί κανόνες – δηλαδή οι εσωτερικές κατευθυντήριες γραμμές των τραπεζών ή τα κριτήρια έγκρισης δανείων – έγιναν πιο αυστηροί για όλες τις κατηγορίες δανείων – επιχειρηματικά, στεγαστικά, καταναλωτικά και άλλα δάνεια προς τα νοικοκυριά. Οι τράπεζες απέδωσαν την εξέλιξη αυτή στην επιδείνωση των γενικών οικονομικών προοπτικών, τον αυξημένο πιστωτικό κίνδυνο των δανειοληπτών και τη χαμηλότερη ανοχή στον κίνδυνο. Για το τέταρτο τρίμηνο του 2020, οι τράπεζες αναμένουν ότι οι πιστωτικοί κανόνες θα συνεχίσουν να γίνονται πιο σφιχτοί για τις επιχειρήσεις, αντανακλώντας τις ανησυχίες για την οικονομική ανάκαμψη καθώς ορισμένοι κλάδοι παραμένουν ευάλωτοι καθώς και τις αβεβαιότητες σχετικά με την επιμήκυνση των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης. Αναμένουν, επίσης, ότι το ίδιο θα ισχύσει και για τα στεγαστικά δάνεια προς τα νοικοκυριά.
Οι συνολικοί όροι των τραπεζικών δανείων έγιναν αυστηρότεροι για τα νέα δάνεια προς τις επιχειρήσεις, λόγω των μεγαλύτερων περιθωρίων επιτοκίου, ιδιαίτερα για τα πιο ριψοκίνδυνα δάνεια, και απαιτήσεων για ενέχυρα. Το ίδιο συνέβη και για τα στεγαστικά δάνεια προς τα νοικοκυριά.
Η ζήτηση των εταιρειών για δάνεια ή τη λήψη πιστωτικών γραμμών μειώθηκε λόγω των χαμηλότερων αναγκών τους σε έκτακτη ρευστότητα εξ αιτίας της πανδημίας του κορονοϊού μετά από μία καθαρή αύξηση – ρεκόρ της ζήτησης το προηγούμενο τρίμηνο. Οι τράπεζες αναμένουν ότι η καθαρή ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια θα ανακάμψει στο τέταρτο τρίμηνο, όπως και η ζήτηση για καταναλωτικές πιστώσεις, ενώ αντίθετα αναμένουν ότι η ζήτηση στεγαστικών δανείων θα μειωθεί.
Όσον αφορά στην πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης, οι τράπεζες ανέφεραν ότι σημειώθηκε βελτίωση, η οποία στηρίχθηκε από τα μέτρα νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τα μέτρα αυτά είχαν θετικό αντίκτυπο στους όρους χορηγήσεων τραπεζικών δανείων και στον όγκο των δανείων. Ταυτόχρονα, οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ και το αρνητικό επιτόκιό της για την αποδοχή καταθέσεων εκτιμάται από τις τράπεζες ότι έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην κερδοφορία τους.