Τον κώδωνα του κινδύνου για απώλεια έως και 1% του παγκόσμιου ΑΕΠ εάν αποτύχουν οι προσπάθειες για τη μεταρρύθμιση των διασυνοριακών φορολογικών κανόνων κρούει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, με τον ΟΟΣΑ να προειδοποιεί και για τον κίνδυνο ενός εμπορικού πολέμου στην περίπτωση που δεν υπάρξει ομοφωνία για ενιαίο φορολογικό πλαίσιο σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σχεδόν 140 χώρες συμφώνησαν την Παρασκευή να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις έως τα μέσα του 2021, καθώς το ξέσπασμα της πανδημίας και η διστακτικότητα των ΗΠΑ εν όψει εκλογών ελαχιστοποιεί τις ελπίδες για επίτευξη συμφωνίας εντός του έτους.
Ο κλοιός πιέσεων σφίγγει γύρω από τις μεγάλες, κερδοφόρες πολυεθνικές, να επωμισθούν μεγαλύτερο φορολογικό βάρος, στο πλαίσιο νέων διεθνών φορολογικών κανόνων, όπως αναφέρουν οι χώρες σε κοινή τους ανακοίνωση. Η πανδημία του κορωνοϊού πιέζει δημοσιονομικά τις κυβερνήσεις, με τα μέτρα στήριξης να οδηγούν σε ελλειμματικούς κρατικούς προϋπολογισμούς.
Στο επίκεντρο των προσπαθειών η επικαιροποίηση του διεθνούς φορολογικού κώδικα ώστε να ανταποκριθεί στην εποχή του ψηφιακού εμπορίου και ειδικότερα να κλείσουν τα «παραθυράκια» που επιτρέπουν σε μεγάλους τεχνολογικούς κολοσσούς όπως οι Google, Facebook και Amazon να αποφύγουν την καταβολή φόρων με τη δημιουργία φορολογικής έδρας σε χώρες με χαμηλούς συντελεστές, όπως η Ιρλανδία.
Εν τη απουσία ενός διεθνούς πλαισίου, ολοένα και περισσότερες χώρες επιβάλλουν εθνικούς φόρους ψηφιακών υπηρεσιών, προκαλώντας την αντίδραση της κυβέρνησης Τραμπ, η οποία απειλεί με αντίποινα.
Στο χειρότερο σενάριο, αυτές οι αντιπαραθέσεις θα μπορούσαν να μειώσουν το παγκόσμιο ΑΕΠ περισσότερο από 1%, σύμφωνα με την εκτίμηση του ΟΟΣΑ. Στον αντίποδα, οι νέοι κανονισμοί ψηφιακής φορολόγησης και η πρόταση για έναν παγκόσμιο ψηφιακό φόρο θα μπορούσαν να αυξήσουν τα φορολογικά έσοδα μεταξύ 1,9% και 3,2%, δηλαδή κατά 50 με 80 δισ. δολάρια ετησίως. Το ποσό θα μπορούσε να φθάσει τα 100 δισ. δολάρια, εκτιμά ο ΟΟΣΑ.