Της Δήμητρας Καδδά
Ολοκληρώνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση με τους όρους διανομής έως 1,5 δισ. ευρώ μέσα από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή Νο3. Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν οι 174.027 εταιρείες και επαγγελματίες που μετείχαν στην πρώτη αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Θα πρέπει να υποβάλουν νέα αίτηση χορήγησης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής Νο3 στην σχετική ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ. Με την υποβολή των νέων αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους θα μπορεί να γίνει η καταβολή του ποσού.
Ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας σήμερα στο 3ο “Athens Investment Forum” εκτίμησε πως την άλλη εβδομάδα μπορεί να αρχίσει η πίστωση του ποσού στους λογαριασμούς των ενδιαφερόμενων. Ανέφερε επίσης πως το μέτρο έχει ήδη χρηματοδοτήσει 120.000 επιχειρήσεις, κυρίως μικρές και πολύ μικρές. Επισήμανε πως “η συνολική στήριξη του Κράτους προς τις επιχειρήσεις, μέσω του εν λόγω χρηματοδοτικού σχήματος, αναμένεται να ξεπεράσει τα 4,1 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου και του 4ου κύκλου, που θα ακολουθήσει τον Νοέμβριο”.
Η ΚΥΑ θα καταγράφει τον αλγόριθμο με τον οποίο θα υπολογισθεί η διανομή του ποσού. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν και εταιρείες χωρίς προσωπικό, ενώ για τον τουριστικό τομέα δεν απαιτείται ούτε ταμειακή μηχανή.
Σημειώνεται πως οι ενισχύσεις με τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής χορηγούνται με βάση τη πτώση τζίρου τους μήνες Μάρτιο – Αύγουστο. Τίθεται συγκεκριμένο κριτήριο ελάχιστης μείωσης κύκλου εργασιών.
Εξαιρούνται επιχειρήσεις που απασχολούσαν περισσότερους από 1000 εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας κατά την 1η Ιουνίου 2020, αλλά και επιχειρήσεις που είναι σε αδράνεια από τον Απρίλιο του 2019 και μετά, καθώς και Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης.
Το ποσό της ενίσχυσης επιβαρύνεται με επιτόκιο αναφοράς 0,94%. Είναι επιστρεπτέο πλήρως (σε εύρος 5ετίας με περίοδο χάριτος έως το τέλος του 2021) ή μερικώς. Ορίζεται ότι μη επιστρεπτέα σε ποσοστό 30% είναι η προκαταβολή για επιχειρήσεις οι οποίες ένα χρόνο μετά θα αποδειχθεί ότι συνεχίζουν να υφίστανται πτώση τζίρου πάνω από 70%. Μη επιστρεπτέα κατά 40% είναι η Προκαταβολή για επιχειρήσεις άνω των 20 εργαζομένων που διατηρούν τις θέσεις απασχόλησης για 1 έτος.
Το ποσό του δανείου/επιδότησης ήταν “σωρευτικό”. Δηλαδή από το ποσό που δικαιούται κάποιος από το τρίτο κύκλο της Επιστρεπτέας αφαιρείται η καταβολή που έχει ήδη λάβει στον 1ο και το 2ο γύρο.
Ο νέος 4ος κύκλος
Για τον 4ο κύκλο του Νοεμβρίου σύμφωνα με πληροφορίες, το επικρατέστερο σενάριο που εξετάζεται στο ΥΠΟΙΚ είναι να κρίνονται οι εταιρείες με βάση τους τριγμούς που είχαν στα έσοδά τους το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου.
Και τούτο για να δοθεί έμφαση σε εταιρείες που δέχθηκαν πλήγμα τις τελευταίες εβδομάδες (λόγω των περιοριστικών μέτρων αλλά και του Ιανού). Ήδη έχει ανακοινωθεί πως επιχειρήσεις των Δήμων που έχουν πληγεί θα συμμετέχουν στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή Νο4 χωρίς να απαιτείται ως προϋπόθεση η μείωση ποσοστού τζίρου και η χρήση ταμειακής μηχανής.
Υπάρχει και μία παράλληλη μεγάλη αλλαγή “φιλοσοφίας”. Εξετάζεται ένα μεγάλο μέρος του ποσού που θα λάβουν οι επιχειρηματίες θα είναι μη επιστρεπτέο (σ.σ. καθαρή επιδότηση.
Το “μείγμα” δεν έχει ακόμη κλειδώσει για δύο λόγους: πρέπει να φανεί η πτώση τζίρου στα στοιχεία που υποβάλλουν οι εταιρείες αλλά και να ξεκαθαρίσει το τοπίο όσο το δυνατό περισσότερο στο υγειονομικό πεδίο.