Εχουν βουλιάξει εφέτος οι τιμές real estate για επαγγελματική χρήση, καθώς οι εργαζόμενοι έπαψαν λόγω κορωνοϊού να πηγαίνουν στα γραφεία τους. Αυτή η εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει σε ένα σημαντικό νέο «γύρο» απωλειών για τις τράπεζες, σύμφωνα με έκθεση της Oxford Economics.
Σε προηγούμενους κύκλους επιβράδυνσης, οι ζημίες από επισφαλή δάνεια στην αγορά real estate για επαγγελματική χρήση ήταν πολύ μεγάλες και τώρα υπάρχουν ανησυχητικά σημάδια ότι μία τέτοια τάση θα μπορούσε να επαναληφθεί στη σημερινή επιβράδυνση που έχει προκαλέσει η πανδημία, όπως αναφέρει ο οικονομολόγος Ανταμ Σλέιτερ της Oxford Economics. Στο χειρότερο σενάριο, αυτές οι ζημίες από τη συσσώρευση δανείων θα μπορούσαν να πλήξουν το κεφάλαιο των τραπεζών.
«Η μεγάλη πτώση των τιμών real estate για επαγγελματική χρήση μεταφράζεται γενικώς σε μεγάλες ζημίες για τις τράπεζες. Η απομείωση της αξίας δανείων του συγκεκριμένου κλάδου οδήγησε σε μεγάλες απώλειες για τις τράπεζες στις δύο προηγούμενες μεγάλες περιόδους επιβράδυνσης», εξηγεί ο οικονομολόγος. Για παράδειγμα, στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, οι ζημίες από τέτοιου είδους δάνεια εκπροσώπησαν ένα ποσοστό 25% έως 30% επί της συνολικής απομείωσης αξίας δανείων στις ΗΠΑ.
Αυτή την φορά οι κίνδυνοι διαγράφονται μεγαλύτεροι σε ΗΠΑ, Αυστραλία και ορισμένες περιοχές της Ασίας, όπως Χονγκ Κονγκ και Ν.Κορέα. Σε αυτές τις οικονομίες, η πιστωτική επέκταση ήταν μεγάλη, ενώ την ίδια στιγμή οι τιμές ακινήτων για επαγγελματική χρήση έχουν ήδη υποχωρήσει, ειδικά στο Χονγκ Κονγκ. Στη Σιγκαπούρη, τα ενοίκια γραφείων παρουσίασαν στο τρίτο τρίμηνο τη μεγαλύτερη πτώση σε διάρκεια 11 ετών, υποχωρώντας 4,5%. Επίσης, ο δείκτης της Oxford Economics που παρακολουθεί τις τιμές ακινήτων για επαγγελματική χρήση σε επτά μεγάλες αγορές εμφάνισε την ίδια περίοδο πτώση 6% σε σχέση με πέρυσι. «Το ποσοστό πληρότητας στα ξενοδοχεία είναι εξαιρετικά χαμηλό και πολλά γραφεία παραμένουν κλειστά ή με πολύ λίγο προσωπικό. Υπό αυτές τις συνθήκες, το εισόδημα από ενοίκια και οι αποπληρωμές χρέους από τους τομείς που έχουν επηρεαστεί βρίσκονται υπό αμφισβήτηση», εξηγεί ο Σλέιτερ.
Η Oxford Economics ανέλυσε 13 μεγάλες οικονομίες και διαπίστωσε ότι απομείωση της αξίας του 5% των ενοικίων θα μπορούσε να μεταφραστεί σε ζημίες μεταξύ 1% και 10% του κεφαλαίου tier 1 των τραπεζών. Το μεγαλύτερο πλήγμα θα υποστεί η Ασία.
Σε κίνδυνο βρίσκονται και οι επενδυτές στην αγορά ομολόγων. Και αυτό, επειδή στις ΗΠΑ, περίπου το ήμισυ του δανεισμού του κλάδου ακινήτων για επαγγελματική χρήση δεν έχει γίνει μέσω τραπεζών, αλλά και μέσω έκδοσης ομολόγων. Σε περιοχές της Ευρώπης και της Ασίας, η αναλογία του δανεισμού μέσω μη τραπεζικού τομέα έχει αυξηθεί στο 25% ή και περισσότερο τα τελευταία έτη.
Ωστόσο, υπάρχει ένα «φωτεινό» σημείο. Οι τράπεζες βρίσκονται σήμερα σε πολύ καλύτερη θέση για να απορροφήσουν τις ζημίες αυτές συγκριτικά με μία δεκαετία πριν. Οι αναλογίες του κεφαλαίου και μόχλευσης είναι δύο φορές μεγαλύτερες από τα επίπεδα της προηγούμενης δεκαετίας.