Άλλες τρεις υποθέσεις εξετάστηκαν από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, έχοντας προηγηθεί «διαπραγμάτευση» των κατηγορουμένων.
Πρόκειται για υποθέσεις παράνομης μεταφοράς πολιτών τρίτων χωρών από τα τουρκικά παράλια στην περιοχή μας και οι αλλοδαποί κατηγορούμενοι παραδέχτηκαν την πράξη τους και προέβησαν σε πρακτικό διαπραγμάτευσης επιτυγχάνοντας με τον τρόπο αυτό μία επιεική ποινή φυλάκισης.
Πιο αναλυτικά, στην πρώτη υπόθεση κατηγορούνταν δύο Ρώσοι ηλικίας 38 και 30 ετών αντίστοιχα για τη μεταφορά στη Ρόδο 62 αλλοδαπών.
Όλα ξεκίνησαν την 1η Νοεμβρίου 2019 το πρωί όταν αλλοδαπός κάλεσε στον αριθμό 112 (Ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης) και δήλωσε ότι βρίσκονταν σε σκάφος μαζί με άλλους αλλοδαπούς.
Για την ύπαρξη σε δυσχερή θέση ενός ιστιοφόρου σκάφους στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Ρόδου, στο οποίο επέβαινε σημαντικός αριθμός αλλοδαπών επιβαινόντων ενημερώθηκε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
Άμεσα απέπλευσαν προς την εν λόγω θαλάσσια περιοχή δύο περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. καθώς και ένα ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., όπου εντοπίστηκε το ιστιοφόρο σκάφος μεσημβρινές ώρες από περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., το οποίο και το συνόδευσε στο λμάνι «Πλημμύρι» της Ρόδου.
Με συντονισμένες ενέργειες που έγιναν από τα πλωτά σκάφη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου, αλλά και αυτό της Καρπάθου καθώς και παραπλεόντων σκαφών, οι 62 αλλοδαποί καθώς και οι δύο Ρώσοι διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στη στεριά, ενώ το ιστιοφόρο σκάφος κατασχέθηκε.
Σε βάρος των δύο Ρώσων διακινητών ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και απολογούμενοι είχαν αρνηθεί τα όσα τους καταλογίζονται και είχαν δηλώσει ότι το ταξίδι τους αυτό έγινε στο πλαίσιο των επαφών που είχαν με Τούρκο πολίτη για επενδύσεις που επρόκειτο να κάνουν στα γειτονικά παράλια. Και οι δύο κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι ενώ την περασμένη Τετάρτη 7 Οκτωβρίου δια των συνηγόρων υπεράσπισής τους κ.κ. Μαριέττας Ξενάκη και Αχιλλέα Δασκαλάκη προχώρησαν σε πρακτικό διαπραγμάτευσης και έτσι τελικά τους επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 3 ετών για κάθε μεταφερόμενο, δηλαδή συνολική ποινή φυλάκισης 33 ετών και έξι μηνών στον καθένα, από την οποία θα εκτίσουν μόλις τα οχτώ χρόνια.
Η δεύτερη υπόθεση αφορά έναν 31χρονο Ουκρανό ο οποίος στις 7 παρά τέταρτο το πρωί στις 3 Νοεμβρίου 2019 εντοπίστηκε από Λιμενικούς στη θαλάσσια περιοχή «Αγίου Φωκά» στην Κω να μεταφέρει 12 αλλοδαπούς μεταξύ των οποίων και τρεις ανήλικους.
Ο αλλοδαπός συνελήφθη και κινήθηκε η νόμιμη διαδικασία σε βάρος του με την οποία παραπέμφθηκε σε δίκη ενώπιον του Μονομελούς Εφετείου επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου.
Έτσι την περασμένη Τετάρτη 7 Οκτωβρίου δια του συνηγόρου του κ. Νικηφόρου Παπανικόλα προχώρησε σε πρακτικό διαπραγμάτευσης και τελικά θα εκτίσει 8 χρόνια φυλάκισης από τη συνολική ποινή των 34 ετών και έξι μηνών φυλάκιση (τέσσερα χρόνια για κάθε μεταφερόμενο) που του έχει επιβληθεί.
Τέλος, η τρίτη υπόθεση αφορά έναν 27χρονο Σύριο ο οποίος στις έξι το πρωί στις 10 Δεκεμβρίου 2019 εντοπίστηκε και συνελήφθη να μεταφέρει στη νησίδα Καλόλιμνο 30 αλλοδαπούς από τα τουρκικά παράλια.
Και σε αυτή την υπόθεση, ο 27χρονος Σύριος δια της δικηγόρου του κας Μαρίας Μανώλα προέβη σε πρακτικό διαπραγμάτευσης και κατάφερε έτσι να του επιβληθεί συνολική ποινή φυλάκισης 11 ετών και επτά μηνών από την οποία όμως θα εκτίσει μόνο τα οχτώ χρόνια. Σημειώνεται πως με τη διαδικασία αυτή του πρακτικού διαπραγμάτευσης, οι εμπλεκόμενοι «πέφτουν» δε στα «μαλακά», ωστόσο δεν έχουν δικαίωμα έφεσης στην ποινή που τους επιβάλλεται από το δικαστήριο.
https://www.rodiaki.gr/article/445627/polyeteis-poines-katheirxhs-ystera-apo-diapragmateysh